Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Blev felaktigt anklagad för våldtäkt: "Rädd"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Samuel Mensah, Östersunds FK.
Foto: Östersunds FK

Östersund-stjärnan Samuel Mensah väcktes av att polisen stormade in hans lägenhet och grep honom för våldtäkt.

Anklagelserna drogs tillbaka en knapp timme senare – och nu känner sig Mensah orättvist behandlad.

– Jag kanske måste lämna Östersund, säger Mensah till SportExpressen.se.

I Östersundsposten och Länstidningen kunde man läsa att Samuel Mensah låg och sov tillsammans med sin fru när fyra poliser stormade in i deras lägenhet på torsdagsmorgonen.

När SportExpressen.se ringer upp superettan-profilen berättar han om hur dramat utspelade sig.

"Hade inte våldtagit någon"

– Jag hörde att någon öppnade min lägenhet, och de hade en egen nyckel. Och så plötsligt kommer poliserna in och ber mig gå upp ur sängen. Jag var chockad och frågade varför. Men de sa att jag inte skulle få reda på det förrän vi var på polisstationen, säger han.

Väl på polisstationen fördes Mensah in på ett litet rum. Därefter uppgav poliserna ett namn på en kvinna och frågade om Mensah kände till henne.

– Jag sa att jag aldrig hade hört talas om henne. Sedan frågade var jag var den 4 och 5 juli. Jag sa att vi var i Umeå då, hos min frus föräldrar. Den fjärde hade vi varit på en fisketur. Då sa de att kvinnan påstod att hon hade blivit våldtagen i min lägenhet. Men jag förklarade att min dörr hade varit låst när vi åkte och att när vi kom tillbaka var min dörr fortfarande låst. Och jag sa att jag inte hade en aning vad de pratade om. Jag hade inte våldtagit någon. Jag hade ju varit med min fru.

– Då sa de att de skulle prata med tjejen. När de kom tillbaka sa de att hon hade sagt att jag inte var rätt person och att hon var ledsen över att hon tagit fel kille.

"Borde be om ursäkt"

Mensah kördes hem och poliserna bad om ursäkt. Men stjärnan vill ha mer upprättelse än så.

– Det räcker inte. De borde gå ut i medierna och säga att de är ledsna. De anklagade mig för något jag inte jag hade gjort. De kunde bara ha ringt mig och bett mig att komma. Frågat snällt. Jag skulle kunna stämma dem för det här, men det vill jag inte.

Hur kände du när det här hände?

– Jag var väldigt rädd. Jag har aldrig varit på en polisstation förut i hela mitt liv. Jag är rädd för poliser nu. Varje gång jag ser dem försöker jag hålla mig borta från dem.

Det här var dessutom inte den första gången livet i Östersund bjöd på traumatiska upplevelser för Mensahs del. Han berättar om en incident som ägde rum när han var på väg tillbaka hem efter en bortamatch i fjol.

"Blev jagad"

– Jag cyklade hem och såg fyra killar på vägen, som var lite fulla. Plötsligt började de jaga mig och skrika något på svenska efter mig. Jag kom tack och lov undan. Och förra året blev min fru jagad av två-tre killar när hon var ute på staden, säger han.

Sammantagna har händelserna fått Mensah att fundera på att lämna Östersund.

– Jag är förvirrad över det som händer, för det här händer bara mig. Jag vet inte vad jag ska göra. Jag gillar att spela fotboll här, men jag gillar inte det som händer mig här. Så jag har inte bestämt mig, om jag ska stanna eller lämna staden. Det är ett tufft beslut.

"Vi är förfärade"

Även i Mensahs klubb är upprördheten stor. Daniel Kindberg är ordförande i Östersund.

– Vi är förfärade. Det är en mänsklig katastrof att en av våra medarbetare, en av våra största stjärnor, upplever sig trakasserad av polis och åklagare. Vad ska man säga? Vi har förståelse för att yrkeskårer kan göra misstag, men ett sådant här oerhört oprofessionellt arbete av polis och åklagare, att det får som konsekvens att vår bästa spelare de senaste två åren vill flytta från Östersund… Man blir bara ledsen.

Pågår det en dialog om att han ska bryta sitt kontrakt?

– Nä, det gör det inte. För oss handlar det i första hand om att hjälpa honom. Vi har haft träning som vanligt i dag och kommer att ha träning i morgon och han kommer att vara med.

Så ni gör allt för att få honom att stanna?

– Ja, vi kommer att göra allt vi kan. Absolut. Men jag har stor förståelse för hans känslor, även om vi till varje pris vill att han ska vara kvar.

För Östersundsposten försvarar åklagaren Märta Warg, som tog beslutet att storma lägenheten, att polisen gick så bryskt till väga.

– Det fanns skäl att gå in i lägenheten eftersom det fanns skälig misstanke. Det vill säga misstanke av den lägre graden, säger Warg till ÖP.

– Det kan bli så här ibland i brottsutredningar när det är känsliga lägen. Men vi insåg ju snabbt att han inte kunde ha varit inblandad och han fick gå.