Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Örgryte och Gais tvingas flytta från Gamla Ullevi

Öis tvingas flytta sina hemmapremiär.
Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN
Även Gais får flytta till Bravida arena.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Drygt två veckor kvar till premiär – då kommer beskedet att Öis och Gais tvingas flytta från Gamla Ullevi.

Lagens premiärmatcher kommer i stället att spelas på Bravida arena.

”Beklagligt att en kommunal aktör som Got Event gör så tydlig skillnad på sina hyresgäster som hyresvärden i detta fall gör när man enbart låter ett av lagen spela sin hemmapremiär på Gamla Ullevi”, skriver de båda klubbarna.

Den 4 april ska Gais möta Oddevold i ettan-premiären och dagen efter ska Örgryte ta emot Halmstad i premiären av superettan. Men nu står det klart att de matcherna inte kommer att spelas på Gamla Ullevi som planerat.

I ett pressmeddelande skriver det kommunala arenabolaget Got Event att anledningen till flytten är att gräsmattan på damlandslagets nationalarena ska vara i så bra skick som möjligt inför VM-kvalet.

Därför får Öis och Gais spela sina premiärer på Häckens hemmaarena Bravida arena på Hisingen.

Blåvitt får spela på Gamla Ullevi

”Bakgrunden till beslutet är att vi behöver säkerställa bästa möjliga förutsättningar inför den viktiga VM-kvalmatchen mellan Sverige och Irland som spelas den 12 april”, motiverar Got Event.

IFK Göteborg kommer däremot att spela sin premiär, mot IFK Värnamo den 3 april, på Gamla Ullevi precis som planerat.

”Bedömningen är att denna match kan spelas och att gräsmattan hinner återhämta sig innan damlandskampen den 12 april. Att IFK Göteborg spelar i högsta serien har också spelat in i avvägningen”, skriver Got Event i pressmeddelandet.

”Ett slag mot föreningen”

Beskedet får Öis och Gais att se rött.

”Vi anser ett kommunalt bolag som Got Event inte ska göra skillnad på sina hyresgäster, klubbfotbollen och damlandslaget, vilket vi framfört i möten med dem. Det är djupt beklagligt att vi ytterligare ett år tvingas bort från vår hemmaarena i en av årets största matcher”, skriver Gais på sin hemsida.

”Hemmapremiären är för oss årets, kanske, största evenemang. Speciellt ett år då vi inte längre har Originalderbyt på schemat och är i stort behov av att på allvar jobba med att få tillbaka folk till Gamla Ullevi efter säsonger av restriktioner. Att vi nu ges klart sämre förutsättningar att genomföra detta som vi vill är ett slag mot föreningen”, skriver Öis på sin hemsida.

Gamla Ullevis underlag

Gamla Ullevis gräsmatta är en hybridgräsplan som består av 95 procent naturgräs och 5 procent konstgräs. Planen är så nära en naturgräsplan det går att komma och som samtidigt ska klara belastningen från tre hemmalag plus landskamperna med damlandslaget. Bakom valet av system låg bedömningen att underlaget var det bästa utifrån kvalitet, livslängd och totalekonomi.


Källa: Got Event.