Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beredda att satsa 25 miljoner på Hammarby

Hammarby inledde hemmasäsongen med att krossa Degerfors inför 29 307 åskådare på Tele 2 arena. Och det har fortsatt att vara välbesatt - inför kvällens möte med Östersund är hemmasnittet på 19 461.
Foto: Anna Tärnhuvud/Bildbyrån

Hammarby har allt i egna händer inför den gastkramande avslutningen av superettan.

Nu berättar några av nyckelpersonerna i klubben om den allsvenska satsningen, den turbulenta tiden i superettan - och resan fram till i dag.

SPORT-Expressen kan också avslöja att storägaren AEG är beredda att gå in med cirka 25 miljoner kronor för att Bajen återigen ska bli en stormakt inom svensk fotboll.

- Det finns en härlig framtidstro i klubben, säger sportchefen Mats Jingblad.

2010 stod Hammarby fotboll vid ruinens brant.

Ekonomin var körd i botten och Bajen tvingades att dra in på allt från fotbollsskor, bortaresor och schampo på träningsanläggningen Årsta för att klara den dagliga driften.

Hammarby hade åkt ur allsvenskan året före.

Trots den usla ekonomin, spelarflykt och att klubben satt på dyra spelarkontrakt var målet att gå upp direkt.

Kraven från supportrarna var stenhårda.

När vi nu skriver oktober 2014 spelar Hammarby fortfarande i superettan - men har allsvenskt avancemang i egna händer då två omgångar återstår.

Efter några turbulenta säsonger, som kulminerade förra sommaren med Gregg Berhalters avsked, har klubben upplevt sin lugnaste säsong på länge.

Nye tränaren Nanne Bergstrand har sluppit avgångskraven och kvartsamtalen med supportrarna.

Nye sportchefen Mats Jingblad har fått arbetsro.

Samtidigt har flytten till Tele 2 arena blivit en dundersuccé och mot Östersund i kväll väntas det komma drygt 25 000 åskådare.

Det andas optimism på Södermalm igen.

Och Hammarby står med ena benet i allsvenskan.

- Vi är väldigt nöjda med hur det har blivit i förhållande till hur vi tänkte oss. Vi tog in Nanne Bergstrand och Mats Jingblad och det har blivit en väldigt stabil organisation sedan de kom in. Vi ser att det finns enorma utvecklingsmöjligheter, säger klubbens vd Henrik Kindlund.

Kindlund tog över som vd sommaren 2012.

- Klubben mådde nog okej då också men just nu känns det som vi är snäppet vassare på allt.

- Att föreningen mår så bra just nu är också en följd av det långsiktiga arbete som har pågått sedan säsongen 2010, säger han.

Samtidigt har ni gått på en del minor på vägen. Anställningen av Gregg Berhalter var en sådan och det har varit turbulenta år fram till nu. Hur ser du på det?

- Ja, så är det ju. Vad det gäller Gregg kom han in innan jag blev vd så exakt hur den rekryteringsprocessen gick till kan jag inte svara på. Det man kan säga är att förra året var ett oerhört tufft år. Det var jäkligt höga förväntningar på att vi skulle gå upp i allsvenskan.

- Sedan så var det sista säsongen på Söderstadion och vi skulle flytta in på Tele 2 arena. Det blev ett jättetufft år.

När ni ramlade ur allsvenskan hade ni knappt råd med schampo till spelarna på Årsta. Hur är ekonomin i dag?

- Det är klart att det blev en jäkla ryggsäck att bära när vi ramlade ur den säsongen. Klubben satt på väldigt dyra spelarkontrakt och fick samtidigt ut väldigt lite av spelarna som tjänade bra.

- Men sedan hade man heller inte räknat med att åka ur. I takt med att man gjort sig av med de dyra spelarkontraktet har vi sakta men säkert stabiliserat ekonomin. Vi har fortfarande en bit kvar. Vi har ett eget kapitalt i dag på knappt fyra miljoner. I klubben pratar vi internt om att det ska vara på 30 miljoner för att vi ska vara nöjda så det finns fortfarande inte några marginaler för misstag eller att vi ska kunna göra några större investeringar, säger Kindlund.

Men nya tider väntar nu runt hörnet.

För enligt väl initierade uppgifter till SPORT-Expressen kommer Hammarby att få ett rejält tillskott av storägarna AEG om det blir uppflyttning till allsvenskan.

Det här året har AEG skjutit till tolv miljoner till Hammarbys kassa och skulle det bli uppflyttning dubblas den summan, enligt vad SPORT-Expressen erfar.

Lärt sig mycket

- AEG:s stöd betyder väldigt mycket så klart. Framför allt under åren då vi hade det tufft. Vi har ett avtal med dem som sträcker sig över nästa säsong också. När vi gjorde en nyemission gick AEG in med väldigt mycket pengar. Vi har att avtal med dem och de har rätten att sälja sponsorrättigheter.

- Upplägget är så att vi får en fast summa per år. Jag kommenterar aldrig några siffror men det är klart att det skiljer sig på superettan och allsvenskan, förklarar Kindlund.

Kindlund menar att klubben lärde sig mycket av förra säsongens kaosartade situation.

Framför allt vad det gäller nyckelpersonerna i klubben.

- Jag tycker inte att Gregg och (dåvarande sportchefen) Gustaf Grauers gjorde ett dåligt jobb men vi insåg då att om vi ska lyfta behöver vi folk kring klubben som håller absolut toppklass. Det har vi fått i Mats Jingblad och Nanne Bergstrand.

"En härlig framtidstro"

Sportchefen Mats Jingblad, 56, inledde sin tränarkarriär i Halmstad 1992. Sedan dess har han tränat klubbar som IFK Göteborg, Iraklis, Örebro och IFK Norrköping.

Tillsammans med Nanne är han mannen som ska leda satsningen för att Hammarby ska bli en stormakt inom svensk fotboll igen.

- Det har varit ett fantastiskt år på många sätt där klubben har en härlig framtidstro och det råder en väldigt god stämning i föreningen, säger han.

Hade du kunnat drömma om en här publiksuccén direkt?

- Nej, det hade jag väl inte. Att det skulle vara så mycket positivt runt klubben och att vi skulle ha ett publiksnitt kring 20 000 åskådare hade man aldrig kunnat tro.

Ni har en strategi för framtiden, vad består den av?

- Att vi ska jobba långsiktigt för att utveckla många bitar i föreningen. Vi ska fortsätta att etablera oss som en viktig förening inom svensk fotboll och inte ta till de där snabba lösningarna med att köpa in spelare till höger och vänster och tro att det ska lösa sig. Så når man inte resultat långsiktigt.

Vad är det viktiga?

- Det viktiga är att vi bygger en bra grund att stå på. Att vi i ledningen skapar förutsättningar för spelarna att utveckla ett spel som håller i allsvenskan. Sedan handlar det om träningsanläggningen, utveckla tränarteamet och lagandan.

- Vår strategi ska genomsyra hela föreningen, vilket jag tycker det har gjort hittills. Vi ska hela tiden jobba efter en röd tråd.

Hammarbys sportchef Mats Jingbland om...

... Nanne Bergstrands utspel om att han inte följer med upp i allsvenskan om Hammarby inte satsar för att slåss i toppen.

- Jag vet vad Nanne menar och vet varför han sa så. Han vill att alla ska tänka till ordenligt. Det viktiga är som sagt att sträva efter långsiktiga planer. Vi ska inte jobba kortsiktigt. Vi ska jobba efter vår vision och vara förberedda den dagen vi går upp i allsvenskan.

... det bästa med att vara sportchef i Hammarby

- Att det är sådan positiv stämning i klubben och att det råder framtidstro. Att få jobba i en av Sveriges största föreningar med de hängivna supportrarna vi har är väldigt stimulerande.

Hammarbys vd Henrik Kindkund om...

... publiksuccén

- Vi hade inte kunnat drömma om att vi skulle ha ett publiksnitt på över 20 000 åskådare. Matchen mot Östersund väntas bli en sjunde matchen där vi har över 20 000 åskådare. Fansen har skapat en fantastisk stämning och får en upplevelse när de går på Hammarbys matcher. Jag vet inte om det finns speciellt många arrangemang som du kan dela med 20 000 andra på plats för en så pass billig penning.

- Biljetterna till Rolling Stones kostar väl 700-800 kronor i snitt, går du på Hammarby betalar du kanske 150-200 kronor för en biljett.

... spelare som ringer och vill spela i Hammarby.

- Det är klart att många vill spela för Hammarby när det är så pass mycket folk på läktaren. Spelare hör av sig och vill spela för klubben och agenter har också börjat att ringa i större utsträckning.

ALLSVENSKA RÖSTER OM HAMMARBY

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson

"Om Hammarby går upp får vi ytterligare ett lag från Stockholm vilket innebär derbyfester. Vi delar arena med dem, som kanske är norra Europas bästa. För oss innebär det också ett tillskott ekonomiskt med ett till derby som jag tror kommer att locka väldigt mycket folk."

IFK Göteborgs tränare Mikael Stahre:

"Om vi ska göra allsvenskan bättre så kan man konstatera att Hammarby har ett intresse kring sig och någon form av kult som tillhör det finaste fotbollsrummet. Därför hoppas jag att Hammarby spelar i allsvenskan nästa år. Att åka till Stockholm och möta ett Hammarby inför fullsatta läktare – klart det är de matcherna man vill spela."

BK Häckens sportchef Sonny Karlsson:

"Jag är ganska krass, de som går upp, de går upp. Sedan om det är Hammarby, Ljungskile eller Sundsvall tycker jag faktiskt inte är så stor skillnad. Publikmässigt sätt är det jätteroligt givetvis om Hammarby gör det - men bästa laget ska upp."

SAMMANSTÄLLNING: DANIEL KRISTOFFERSSON