Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Benjamin har ett rykte ute i Europa”

Foto: LIVEMEDIA/IPA/ABACA / STELLA PICTURES/LIVEMEDIA/IPA/ABACA

Benjamin Tahirovic var den mest överraskande övergången på Deadline Day då 17-åringen gick från division 1-spel till Serie A-giganten AS Roma. 

Men hur kände den anrika storklubben till denna 17-årige svensk?

– Benjamin har ett rykte ute i Europa, säger Vasalunds IF tränare Dalibor Savic.

Vasalunds IF gjorde en drömresa förra säsongen när de gick upp från division 1 norra till superettan. Det var en säsong fylld av utropstecken och unga spelare.

En av spelarna som drog åt sig störst uppmärksamhet var 17-årige Benjamin Tahirovic. Han drog åt sig så mycket uppmärksamhet att den anrika storklubben AS Roma från Italien skrev kontrakt med honom. Hans tränare i Vasalund, Dalibor Savic, ger honom fina lovord.

– Hans styrkor ligger i det offensiva spelet, att kunna slå ut lagdelar både med passningar men också att kunna driva bollen. Han har ett bra steg med bollen sen har en en bra speluppfattning och ett fantastiskt tillslag, säger Dalibor Savic.

Den offensiva mittfältaren fick starta 4 matcher och hoppa in i 23. Han gjorde inte många poäng, med endast två assister, trots hans offensiva talanger.

– För att utveckla hans speluppfattning valde vi att spela honom längre ner som en playmaker, som en sexa. Killen är ju ung och då måste man jobba med utveckling också.

Hjälpte det han att utvecklas?

Oh ja! Han utvecklade sin speluppfattning utifrån lagets spelidé och gjorde det på ett jäkla bra sätt.

”Hans namn har florerat i akademierna”

Tahirovic har varit ett relativt okänt namn i de svenska hushållen. Men i de europeiska storklubbarna är han ett välbekant ansikte.

– Benjamin har ett rykte ute i Europa för han har provtränat lite i Portugal och någon annan italiensk klubb, så hans namn har ju florerat i de utländska akademierna. Sättet vi har spelat på lockade lite scouter o talanger att titta på honom, säger Savic.

Hans före detta tränare anser att han har rätt mentalitet för att lyckas med det hårda proffslivet ute i Europa.

– Han är en typisk vinnarskalle. Han tror väldigt mycket på sig själv och har gott självförtroende samt är väldigt hårt arbetande. 

”Han behöver utveckla försvarsspelet”

Men Tahirovic är bara 17 år och är ännu inte en fulländad fotbollsspelare.

– Han behöver så klart att utveckla - som alla unga spelare som är väldigt offensiva - försvarsspelet. Att vinna mer boll, att ställa om när man har tappat bollen och inte titta på skorna för att man slog en felpassning.

https://twitter.com/chiesaditotti/status/1356256792746078208