Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bajens straff: Matcher utan publik och böter

Foto: Marcus Ericsson

Hammarby får ett hårt straff för läktarskandalerna i matcherna mot Landskrona och GAIS.

Fotbollsförbundets disciplinnämnd har beslutat att stockholmsklubben ska spela två hemmamatcher utan publik – och betala sammanlagt 290 000 kronor i böter.

- Det var en oväntat hård dom där man både får dryga böter och tvingas spela utan publik, men det känns samtidigt bra att det var kännbart eftersom det var en planerad aktion, säger SVT:s expert Thomas Wernerson.

Matchen var 55 minuter gammal när Hammarby-Gais på Tele 2 arena var tvungen att brytas tillfälligt.

En grupp Hammarbysupportrar hade tagit sig över till bortalagets klacksida och smällt av knallskott – samtidigt som personer på en annan sektion kastade föremål mot Gais-klacken.

Nu har Svenska fotbollförbundets disciplinnämnden granskat händelsen efter att Gais lämnat in en anmälan.

"Som en terroristattack"

Och omdömet är hårt.

"Disciplinnämnden delar Hammarbys beskrivning av att supportrarnas agerande närmast är att betrakta som en terroristattack mot GAIS supportrar. Attacken har varit välplanerad och medfört uppenbar fara för andra personers säkerhet till liv och hälsa och detta till följd av ett icke fungerande säkerhetsarbete, vilket Disciplinnämnden ser mycket allvarligt på. Hammarby kan inte undgå ansvaret för det inträffade och Hammarby bör därför ådömas en kännbar påföljd", skriver Disciplinnämnden på fotbollsförbundets hemsida.

Som straff har Disciplinnämnden beslutat att Hammarby ska spela den kvarvarande två hemmamatcherna, mot Degerfors den 20 oktober och Östersunds IF den 2 november", utan publik.

Dessutom ska Hammarby böta 250 000 kronor.

Hammarby kommer också att krävas på ytterligare 40 000 kronor för en knallskottsincident som inträffade under en match mot Landskrona tidigare under säsongen.

Hammarby överklagar

Men Hammarby var snabba att meddela att de kommer att överklaga beslutet.

"Hammarby Fotboll anser att ordningsstörningarna från Hammarbyanhängarna var oacceptabla och vi är absolut beredda att ta vårt ansvar som arrangör enligt de regler som gäller", skriver Hammarby.

"Däremot anser vi att straffet överhuvudtaget inte står i proportion till det som inträffade. Vid incidenter som vi anser vara jämförbara med det som hände vid matchen mot GAIS har det utdömts bötesstraff i nivåer kring 100 000 kronor."

"Utöver att vi upplever att Disciplinnämndens beslut är utan proportion och delvis felaktigt vill Hammarby framhålla att spel inför tomma läktare slår helt fel. Det fåtal individer som bär ansvaret för händelserna är identifierade och kommer med stor sannolikhet få tillträdesförbud, d.v.s. dessa personer hade inte fått se de aktuella matcherna i vilket fall som helst. Att i det läget utdöma spel inför tomma läktare drabbar således enbart den vanliga fotbollspubliken. 12 000 - 13 000 fotbollsupportrar ska alltså stängas ute på ett sätt som vi anser är helt orimligt."

"Brustit i säkerheten"

SVT:s fotbollsexpert Thomas Wernerson tycker att domen mot Hammarby är korrekt.

Till SVT.se säger han:

- Det var en oväntat hård dom där man både får dryga böter och tvingas spela utan publik, men det känns samtidigt bra att det var kännbart eftersom det var en planerad aktion.

- Det är lätt att säga att man tar avstånd men det har ju brustit i säkerheten, helt klart.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!