Sundhages kritik mot SVT: "Jag blir så trött"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Pia Sundhage.
Foto: Andreas Sandström / BILDBYRÅN
Therese Sjögran.
Foto: LUDVIG THUNMAN
Anders Svensson.
Foto: LUDVIG THUNMAN
En del av årets deltagare i Mästarnas Mästare.
Foto: Janerik Henriksson/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Efter dubbla missar – nu har det hänt igen.

När SVT presenterade årets deltagare i "Mästarnas mästare" stod det att Anders Svensson är den svenska fotbollsspelare som har gjort flest landskamper.

Fast det i själva verket är Therese Sjögran.

– Hur kan det här hända igen!? Jag blir så trött, säger förbundskapten Pia Sundhage.

Det var under Fotbollsgalan 2013 som debaclet började.

Anders Svensson fick en bil för sitt landskampsrekord (148) medan Therese Sjögran (som då gjort 41 fler landskamper) blev utan.

Året därpå hade TV4 tillsammans med Svenska fotbollförbundet förberett ett långt inslag om Sjögran, som då nått upp till 200 landskamper, som skulle visas under Fotbollsgalan.

Men i sista stund ställdes det på grund av tidsbrist, och Sjögran blev utan hyllning.

Och nu har Therese Sjögran (214 landskamper) alltså blivit förbisedd sitt rekord igen.

När SVT på en pressträff under tisdagen presenterade deltagarna i årets upplaga av "Mästarnas mästare", där både Svensson och Sjögran ska medverka, stod det i de informationsblad som delades ut att Anders Svensson som är den som har gjort flest landskamper.

SVT erkänner misstag

Under Therese Sjögrans namn stod det endast vilket år hon landslagsdebuterade.

– Det är mitt fel helt och hållet. Jag var så noga med att jag inte skulle skriva fel och ändå blev det så, säger Helena Brodén, pressansvarig på SVT och den som har sammanställt och skrivit informationen om deltagarna i "Mästarnas Mästare".

Det har varit stor uppmärksamhet kring att Therese Sjögran har förbisetts sitt landskampsrekord tidigare och att Anders Svensson fått äran i stället. Är det något du känner till?

– Jag är mycket väl medveten om det, och jag var därför noga med att det skulle bli rätt nu. Men tyvärr missade jag det, och det är bara mitt misstag. Det är ett stort fel som har gjort, trots att jag visste om det.

– Jag kan inte förklara det mer än så, säger Helena Brodén.

Therese Sjögran.
Foto: CHRISTER THORELL/IBL

Sundhage: "Blir så trött"

SVT:s blunder får det svenska damlandslagets förbundskapten Pia Sundhage att gå i taket.

– Hur kan det här hända igen!? Jag blir så trött. Det förvånar mig med tanke på vad som har hänt tidigare med just de här två spelarna, säger Sundhage som även blir upprörd när hon får höra att Sjögrans långa landslagskarriär inte omnämns mer än med året då Sjögran debuterade.

– Det låter märkligt. De (SVT) måste skärpa sig!

Inte första gången SVT missar

Och det här är inte första gången SVT:s "Mästarnas mästare" dribblar bort sig när det gäller de två svenska legendarerna. När årets deltagare presenterades inför säsongen påstod SVT att Anders Svensson var den fotbollsspelare som gjort flest landskamper - utan att nämna Therese Sjögran. Sedan tvingades kanalen att pudla.

– Ibland blir det tyvärr fel och det beklagar vi, sa Hanna Dowling, presschef på SVT, då.


SPORT-Expressen har sökt Therese Sjögran utan framgång. 

På onsdagskvällen uppdaterade SVT informationen om Therese Sjögran och lade till hennes landskampsrekord på webbsidan för "Mästarnas Mästare". 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.