Foto: Steffen Schmidt
 Foto: Steffen Schmidt

Sundhage: "Messi och Iniesta är smågrabbar"

Publicerad

I somras OS-guld med USA i London - nu utsedd till hela världens bästa damtränare.

Pia Sundhage sjöng Bob Dylan till tack och fick publiken­ på Fifa-galan att skratta, men blir allvarlig när SPORT-Expressen pratar med henne.

– Det här var sista gången jag tittade tillbaka. Det går inte att leva i en dröm när vi om några månader har ett EM på hemmaplan, säger den hyllade svenskan.

Som också berättar om det fantastiska med att stå bredvid Lionel Messi, ta emot en gratulationskram av legendaren Franz Beckenbauer - och svårigheten att få privatlivet att fungera på grund av allt flackande jorden runt.

Kongresshusets stora sal i Zürich, Schweiz, var proppfull av ­glittrande fotbolls­stjärnor - Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Andrés Iniesta, Marta, Abby Wambach och Alex Morgan var bara några - men en bit in i gårdagens Fifa-gala lyste en svenska klarare­ än någon av dem.

När prisutdelaren Luiz Felipe Scolari skulle kungöra namnet­ på årets damtränare, hade han att välja mellan fransmannen Bruno Bini, japanen Norio Sasaki och Pia Sundhage.

Glädjen var tydlig

Valet föll på den numera svenska förbundskaptenen, som i London i juli tog USA till landets andra raka OS-guld. Sundhages glädje gick inte att ta miste på i tacktalet.

Efter några inledande fraser­ avslutades det på hennes numera patenterade vis - med sång.

I Bob Dylans "If not for you" vände sig Sundhage till sina före detta spelare Wambach och Morgan,­ två av dem som betydde mest för titeln i somras.

– Jag kände innerlig­ lycka och det är så svårt att säga något klokt där uppe. Så det blev en liten kärlekssång. Och jag fick höra av någon här att jag borde bli popstjärna! Samtidigt blev sången ett sätt för mig att slappna av, eftersom jag var rejält nervös.

"Skulle vilja dela priset"

– 2012 var perfekt med allt jag gjorde ihop med spelarna­ och övriga tränare. Jag skulle gärna vilja dela priset med alla jag jobbat med, men det kan jag inte. Så jag behåller allt trofén själv, förstår du, säger 52-åringen och kan inte låta bli att fnissa rejält.

Hur kändes det att träffa Wambach och Morgan igen?

– Det var speciellt.­ Det beror ju på att vi, framför allt jag och Abby, varit så framgångrika. Men samtidigt måste jag gå vidare. Jag kan ju inte fortsätta att leva i en dröm. Det här var sista gången jag tittade­ tillbaka och njöt av det vi gjort till­sammans.

– Nu är det EM i Sverige i juli som gäller.

Du kommer att stöta på dem igen i mars när Sverige möter USA i Algarve Cup.

– Det blir väldigt speciellt.

Fick du något beröm för din sång av Messi eller Iniesta?

– För det första kan de ju inte engelska. För det andra är de smågrabbar, så de nickar bara och ler.

"Världens bästa spelare"

– Men det var stort och helt underbart att stå bredvid Messi. Vi pratar trots allt om världens bästa fotbollsspelare.

Precis när Sundhage berättar­ detta för SPORT-Expressen, hörs i telefonen att någon gå förbi och säger ett rungande "congratulations".

– Det var Franz Beckenbauer. Det är en annan go gubbe!

Gårdagskvällen var alltså en enda stor fest för Sundhage, men på lördag är det allvar igen när landslaget samlas på Bosön för ytterligare ett läger.

– Det blir försvarsspelet och en hel del fys som står i centrum då. Vi betar av olika saker i tur och ordning, så vi verkligen är förberedda när det smäller den 10 juli (Danmark i premiär­matchen av EM).

Privatlivet lidande

Att försöka kombinera jobbet som tränare på absolut toppnivå med ett fungerande privatliv är långt ifrån enkelt.

Herrfotbollens Lars Lagerbäck och ishockeyns Bengt-Åke Gustafsson fick båda se sina äktenskap krascha när arbetet krävde mer och mer.

Pia Sundhage lever efter ett längre förhållande numera ensam.

– Det är inget jag egent­ligen vill prata om, men jag har ju flängt en hel del. Jag vill dock inte säga att det är svårt, men det är annorlunda ­jämfört med om man bor i samma land.

Hur firar du att du ­ blivit utsedd till världens främsta tränare på damsidan?

– Jag ska snacka lite skit med olika folk. Det får bli mitt party.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag