Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sundhage: "Han får tycka vad fan han vill"

Pia Sundhage. Foto: Nils Petter Nilsson

ALBUFEIRA. Pia Sundhage är tillbaka i fotbollsvardagen efter två månader som gästprofessor i USA.

Nu ska hon se till att lotsa sitt landslag till VM i Kanada nästa år – och den svenska förbundskaptenen hoppas på hjälp från ett oväntat håll.

– Zlatan har en stående inbjudan att komma till vilken landskamp han önskar. Det skulle vara väldigt inspirerande och kul att höra vad han har att säga till mina spelare, säger Sundhage.

PIA SUNDHAGE OM…

… att hon nu åter måste hitta en förstamålvakt efter att Kristin Hammarström slutat:

”Så som det ser ut i dag är det ju Hedvig (Lindahl) som har mest erfarenhet. Men vi behöver minst tre bra målvakter som konkurrerar om den platsen. Efter att ha varit med Hope Solo (USA:s landslagsmålvakt), vet jag hur viktigt det är att en målvakt är där mentalt varje träning, varje match – oavsett hur lite eller mycket hon har att göra. Jag har mina idéer om vem som är Sveriges förstamålvakt, men jag vill vänta några dagar med att säga det utåt. Dock kommer denna att få spela minst tre av de fyra matcherna under Algarve Cup.”

… den Uefa-rapport efter EM, som slog fast att turneringens mest effektiva anfallspar var Lotta Schelin och Kosovare Asllani:

”Tyvärr tvingas vi hör i Algarve göra något nytt eftersom Lotta varit skadad och inte spelat en match sedan i slutet av januari. Lotta betyder så mycket för oss bara genom sin uppenbarelse på planen. När du har en så namnkunnig spelare och med tanke på allt det Lotta gjort, har du per automatik ett mentalt övertag gentemot motståndarens mittbackar. En Lotta som i det här läget inte är hundraprocentig ska vi vara väldigt försiktiga med. Men vi har råd att tänka och fundera nu, så vi har en idé om hur vi ska spela när VM-kvalet drar i gång igen (mot Nordirland borta 5 april).”

… att hon inte satte på mobilen en enda gång under sina två månader i USA:

”Jag stängde av den så fort jag åkte från Sverige och bestämde mig för att vara totalt närvarande under tiden där borta. Jag tycker att det var sunt gjort och tempot var riktigt lågt. Det tog lite tid att komma ner i varv och känna att det var skönt. Jag läste lite böcker, bland annat Bodil Jönssons (moderna klassiker) ”Tio tankar om tid”. Det enda som bröt av var Ballon d'Or-galan i Zürich som jag åkte till.”

… att hon genom att fästa EM-analysen på papper spelade hela turneringen en gång till:

”Då slutade det med vinst utanför plan och en förlust på plan. Precis som det blev, alltså. Det finns en del detaljer jag funderar mycket över fortfarande. Som varför jag gjorde så få byten i premiären mot Danmark och hur vi kunde missa två straffar. Vi rättade oss alldeles för mycket efter motståndaren där. Dessutom borde jag ha spelat Therese Sjögran mer, det är något jag förstod när jag neutralt tittat på mästerskapet i efterhand. Jag ångrar inget jag gjorde under EM – det är inte min stil – men jag vill reflektera över varför saker blev som de blev.”

… om stödet under och efter EM:

”Jag hade så mycket mejl och så många vanliga brev när jag kom tillbaka till jobbet. Och jag har sett till att svara på vart och ett av dem, även om det tog lite tid. Jag ville inte att det skulle gå slentrian i svaren. Fortfarande kommer folk fram till mig på till exempel tunnelbanan och tackar för underhållningen vi gav dem under en sommarmånad. Nu vann vi inte EM, men du kan ju tänka dig hur reaktionerna blir när vi landar från Kanada med ett VM-guld.

Sammanställning: MATS BRÅSTEDT

Pia Sundhage har varit tjänstledig från Svenska fotbollförbundet, och tillbringat januari och februari på Bethany College, Lindsborg i Kansas i USA.

Här har hon ”sovit åtta timmar varje natt, gått igenom EM en gång till minut för minut, hållit föreläsningar i ledarskap och sett USA:s damlag spela matcher”.

Veckan innan Sundhage drog från Sverige exploderade "Zlatangate".

I en intervju med SPORT–Expressen på juldagen skämtade Zlatan Ibrahimovic om en signerad cykel – vilket gjorde många upprörda.

Sundhage, med två OS-guld och ett VM-silver på sin meritlista, har fram till nu endast kommenterat händelsen i några få meningar:

– Det är tråkigt och ledsamt för svensk fotboll när en lagkapten uttrycker sig så. Det visar på brister i manlig fotbolls värdegrund, sa hon till TT 28 december.

"Sa så förbannat kloka saker"

När SPORT–Expressen träffar den svenska förbundskaptenen inför Algarve Cup, som börjar i morgon med match mot Danmark, väljer hon för första gången att lägga ut texten.

Och som det mesta med Sundhage blir hennes slutsatser inte riktigt vad man på förhand trott.

– Jag tyckte att det var så många som sa så förbannat kloka saker efteråt, så det fick liksom räcka. Kommentarerna kändes alla som bättre än något jag hade kunnat komma på. Det kändes friskt och sunt att lyssna på vad andra hade att säga, säger Sundhage nu.

Du träffade ju Zlatan i Zürich några veckor efter artikeln i SPORT–Expressen, och bjöd in honom till en landskamp för att möta dina spelare. Kvarstår den inbjudan?

– Han har en stående inbjudan. Zlatan är ju jävligt stor, den störste vi haft i Sverige inom fotbollen. Kanske inom idrott överhuvudtaget. Om han skulle dimpa ner eller skicka en hälsning, skulle det betyda väldigt mycket för mig.

– Han är någon inom vår sport som verkligen lyckats. Det skulle vara väldigt inspirerande och kul att höra vad han har att säga till mina spelare, om han skulle kunna inspirera dem. Vi har haft till exempel Therese Alshammar och Kajsa Bergqvist på våra inspirationskvällar. Skulle Zlatan komma vore det ännu större, eftersom han är fotbollsspelare. Och en sådan vill man bli inspirerad av.

"Ett sunt handlande"

Skulle det samtidigt ge dig och dina spelare en chans att reda ut det han sa?

– Han får tycka vad fan han vill. Men han har ett ansvar som lagkapten för vad han säger och inte säger.

Flera av dina spelare, som Nilla Fischer och Caroline Seger, berättade öppet hur illa de tog vid sig av hans ord.

– Vi inom damfotbollen har kämpat för att få den respekt vi har i dag. Slutar man kämpa, tar man två steg tillbaka eftersom man inte får något gratis. Så det gäller att reagera när det händer något, annars blir man halvsovande. Det var ett sunt handlande av Fischer och Seger.

Ska vinna VM-finalen

Efter att Sundhage låtit assisterande förbundskaptenen, Lilie Persson, styra och ställa under årets första landskamp (förlust mot Frankrike med 0–3) börjar den fortsatta marschen mot VM 2015 – fyra matcher på tio dagar ska spelas i Algarve Cup.

Och om en månad är Nordirland motståndare i första VM-kvalmatchen för året.

Att vi ska ta oss till VM nästa sommar i Kanada är det väl ingen som tvekar om. Men hur går det sen i juni på konstgräset där borta?

– Vi ska spela VM-final och vi ska vinna den finalen. Det gäller att vi alla som är involverade i detta vänjer sig vid den tanken. Vi ska ta nya grepp, jag kan i nuläget inte säga så mycket om dem, men vi ska med hjälp av en idrottspsykolog nå samma mentala styra som spelarna i USA och Kanada.

– De går till varje match med en sak för ögonen: Att vinna över motståndaren. Det tänket vill jag få in också hos de som spelar för Sverige, avslutar Sundhage.