Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Straffas hårt efter stora kaosscener

Expressens reporter Robert Börjesson rapporterade om kaoset i London inför EM-finalen.
Engelsmän försökte storma arenan inför finalen.
Foto: DAVID CLIFF / AP TT NYHETSBYRÅN
Engelska supportrar inför EM-finalen.
Foto: JOSHUA BRATT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Flera personer hamnade också i bråk med polisen.
Foto: VICTORIA JONES / STELLA PICTURES / PA
England förlorade EM-finalen mot Italien på straffar.
Foto: LAURENCE GRIFFITHS / REUTERS BILDBYRÅN

EM-finalen mellan England och Italien tidigare i somras kantades av publikskandaler och våld när tusentals supportrar stormade arenan.

Nu har Uefas dom mot det engelska fotbollsförbundet fallit.

Det var inför EM-finalen mellan England och Italien den 11 juli i somras som tumult uppstod utanför Wembley Stadium. Tusentals engelska supportar som stod utan biljett till matchen bröt sig igenom avspärrningarna och tog sig in på arenan. 

Nu meddelar Uefa att man straffar det engelska fotbollsförbundet FA med böter på hundratusen pund, motsvarande ungefär en miljon kronor, samt spel inför tomma läktare efter händelserna som ägde rum i samband med EM-finalen. 

Enligt den brittiska tidningen The Guardian så är det öppningsmatchen i Nations League i juni 2022 som kommer beröras av förbudet. Domen faller på grund av engelska supportrars beteende utanför arenan, för att ha brutit mot regeln att ej beträda planen, för inkastade föremål samt för att ha stört nationalsångerna.

Straffet kan förlängas

Uefa meddelar också att ytterligare en landskamp kan komma att spelas utan publik, men att det i det fallet är en prövotid på två år utfärdad. 

– Trots att vi är besvikna över domen, så erkänner vi resultatet av det här Uefa-beslutet. Vi fördömer det fruktansvärda beteendet från de individer som orsakade de hemska scenerna på och runt Wembley Stadium under EM-finalen 2020, och vi beklagar djupt att vissa av dem kunde ta sig in på arenan, säger FA i ett uttalande.

Se när fans försöker storma Wembley

Engelska supportrar utan biljett försöker ta sig in på arenan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.