Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Förstår supportrarna – det här är fotboll för mig”

Tumult utbröt på läktaren Foto: BILDBYRÅN
Andrej Kotnik firar sitt avgörande mål. Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: C More
Foto: C More
Foto: C More

Det uppstod stökigheter vid Maribors läktarsektion under matchen mot AIK.

Och det dröjde innan förlängningen kunde dra i gång.

Rikard Norling och Henk Goitom gick runt planen för att lugna publiken. 

– Jag var rädd för att matchen skulle brytas, att äventyret skulle vara över, säger Norling. 

AIK tog emot Maribor i Champions League-kvalets andra omgång hemma på Friends arena. Det var mycket folk på plats och stämningen var god.

Matchen gick till förlängning efter att AIK vann med 2-1 efter 90 minuter spelade. Per Karlsson och Sebastian Larsson var målskyttar under den ordinarie tiden. 

”Det kastas in och upp saker”

När förlängningen skulle dra i gång uppstod det stökigheter. AIK-fans rusade mot Maribors läktarsektion och vakter tvingades ingripa. 

– Det kastas in och upp saker. Det är stökigt vid Maribor-klacken. Vakterna får ingripa, säger Viasats kommentator Niklas Holmgren. 

Rikard Norling och Henk Goitom försökte att lugna fansen. Efter några minuter kunde domaren blåsa i gång förlängningen.

Efter matchen kommenterade Rikard Norling situationen.

– Jag gick bort för att det var killar från vår klack som tog sig bort till deras. Jag kände direkt att det här blir fel, det här får inte ske. Jag försökte få dem tillbaka så fort som möjligt. Jag var rädd för att matchen skulle brytas, att äventyret skulle vara över, säger AIK-tränaren.

”Det där är fotboll för mig”

– Vad jag sa? Det var bara att försöka fösa tillbaka dem.

– Vi är en klubb tillsammans, det spelar ingen roll om man är på planen eller på läktaren. Vi får inte göra såna saker, det är bara så. Det kan stå oss dyrt. Precis som att vi inte får tappa huvudet på planen och ta en dum utvisning. Vi måste tänka på det, det är inte okej. Det är en lärdom för oss, hur provocerad du än blir så måste du tänka på vad som är bäst för vår klubb. Vi behöver ta ett steg till där och inse att det ena inte är något annat än det andra, vi är tillsammans i det här.

Andrej Kotnik, som gjorde Maribors 1-1-mål, menar att han förstår supportrarna som sprang in och viftar bort situationen en aning. 

– Det är sådant som händer i fotbollen. Jag förstår supportrarna (som sprang in), det är passion och det är saker inom en som gör att man reagerar på det viset. Det där är fotboll för mig. Visst kan det vara lite läskigt att titta på men det är inget speciellt, säger han.

Henok Goitom: ”De tog flaggan”

AIK:s Henok Goitom menar på att de inte ville ha någon lång paus i matchen och försökte lösa det så snabbt som möjligt. 

Norling var orolig för att matchen skulle brytas, hade du samma känsla?

– Nej, men mer att det kunde bli värre. Det kändes som att det lugnade ned sig ganska snabbt, det var någon stol som kastades här och där, men annars kändes det ganska snabbt för mig. Det kunde gått värre.

Blir du besviken?

– Det är klart att man inte vill att saker ska hända runt fotbollsarenan. Nu vet jag inte vad anledningen var att det skedde.

Det ryktas om att det var en flagga som stals.

– Gör vi mål och firar framför motståndarna så provocerar vi fram något, då får vi gult kort. Man ska inte provocera från första början annars kan det eskalera. Jag tror att alla har en del i detta.

– De tog flaggan och provocerar fram saker som inte behövs, Goitom.

Med bara tre minuter kvar av matchen gjorde Maribor 3-2 via Alexandru Cretu, vilket innebär att AIK är utslaget ur Champions League-kvalet.

Se fler höjdpunkter på viafree.se – och matcherna LIVE eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se