Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stora frågetecknet inför ödesmatchen

Korovare Asllani.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Lina Hurtig.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. I morgon kan Sverige bli klart för fotbolls-EM i England.  

Men det är oklart om anfallsstjärnorna Kosovare Asllani och Lina Hurtig kommer att kunna starta ödesmatchen mot Island. 

– Jag vet inte om det är möjligt, säger förbundskapten Peter Gerhardsson. 

I torsdags vann Sverige planenligt mot tabelljumbon Lettland i EM-kvalet. De svenska segersiffrorna blev till slut 7–0. 

I morgon kväll väntar ett betydligt tuffare möte när Sverige ställs mot Island i en ren gruppfinal. 

Förutsättningarna är enkla, vid seger är Sverige klart för EM i England som på grund av coronapandemin kommer att avgöras först 2022. 

Men för de båda anfallsstjärnorna Kosovare Asllani och Lina Hurtig har de senaste dagarna varit osäkra. Asllani kom till samlingen med en lindrigare muskelskada och har inte tränat för fullt med laget den senaste veckan. Real Madrid-stjärnan spelade inte heller matchen mot Lettland. 

Det gjorde däremot Lina Hurtig, men det nyblivna Juventusproffset tvingades att kliva av planen redan efter en dryg halvtimmes spel och då lindades hennes lår. 

”Måste prata med dem”

I dag tränade samtliga 25 spelare inför morgondagens gruppfinal mot Island på Gamla Ullevi i Göteborg. Och förbundskapten Peter Gerhardsson sa under måndagens presskonferens att samtliga spelare är redo för spel. 

Men att läget kring vissa, däribland Asllani och Hurtig, inte är fullt klart. 

– Jag vet inte riktigt om de (Asllani och Hurtig) kommer att kunna starta. Jag avvaktar hur det ser ut efter dagens träning. Men det har sett positivt ut, sedan om vi kommer kunna välja båda som startspelare, eller någon av dem som ersättare. Det får vi se. 

– För mig är det alltid viktigast att vinna matcher, och det gör man inte bara med en startelva utan också en slutelva, säger Gerhardsson.

”Alla är inte det”

Peter Gerhardsson är, trots en del skadeproblem under höstens EM-kval optimistisk.

– Generellt har vi haft en del småskavanker under den här samlingen men totalt har det ser det väldigt positivt ut. Många är 90-minutersspelare, men alla är det inte. Och vi kan komma att starta med spelare som bara har 45 minuter i sig, säger Gerhardsson.

När Sverige och Island möttes i slutet av september Reykjavik slutade matchen 1–1. Svensk seger i morgon och EM-platsen är säkrad. Isländsk seger och mycket talar för att det i stället blir Island som tar hem förstaplatsen i gruppen, varpå Sverige får förlita sig på att gå vidare som bästa tvåa eller via playoff.


LÄS MER: Hurtig skyddas efter missen 

LÄS MER: Seger: ”Har aldrig begärt att alla ska älska det” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.