Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stoppas nu – från att göra sin målgest: ”Obegripligt”

Foto: DANIEL NESTOR / BILDBYRÅN
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hon skapade rubriker med sin målgest.

Nu stoppas Kosovare Asllani – då den bryter mot Fifas regelverk.

– För mig är det obegripligt, säger hon och öppnar för att göra den ändå.

Sverige gjorde jobbet och kvalificerade sig för VM i Frankrike nästa sommar. I slutet av augusti besegrade landslaget Ukraina med 3-0 i kvalet, men den stora snackisen efteråt var inte resultatet, utan Kosovare Asllanis mål.

Eller snarare hennes målgest.

Landslagsstjärnan firade med att sätta ihop sina händer och formera ”den albanska örnen”. En målgest som fått stor uppmärksamhet under året.

I herrarnas VM-slutspel i Ryssland bötfälldes schweizarna Xherdan Shaqiri och Granit Xhaka, som båda har kosovoalbanska rötter, med tiotusentals kronor efter att ha gjort samma gest.

Motiveringen: Gesten tolkas som politiskt laddad, vilket innebär att den därmed bryter mot Fifas regler.

 

 

Asllani stoppas efter tv-bilderna

Kosovare Asllani förstår ingenting.

– Vissa anser att den är politiskt laddad. Men det är den inte och jag är stolt över att jag gjorde den. Det handlar om min bakgrund, mina rötter och den kom helt spontant i glädjeruset. Det handlar om en stolthet som alla albaner känner, säger Asllani.

Hon fortsätter:

– Jag har fått positiv respons från kosovoalbaner över hela världen. Jag hörde att det var en tv-kanal i Kosovo som spelade upp klippet på målet och målgesten konstant i 24 timmar. De är väldigt stolta över det.

Efter matchen har hon uppmanats, från det svenska förbundets håll, att inte göra om den igen.

– Jag har fått en rekommendation att jag inte bör göra om det. Jag vet inte hur man motiverar det, men det är ju de internationella reglerna som ska följas, säger hon.

Asllani: ”Man vet aldrig vad som händer”

Kommer du följa det?

– Jag vet inte. Det var som sagt spontant och man vet ju aldrig vad som händer.

– För mig är det obegripligt att man ska stoppas från att göra den. Jag vet inte vilka som skulle kunna ta illa upp över det. Det är bara en örn, liksom. Nästa gång får jag väl göra en annan fågel och se om det är förbjudet, en mås kanske.

 

 

Landslagschefen Marika Domanski Lyfors bekräftar att Asllani har informerats om reglerna.

– Vi (hon och Asllani) har naturligtvis pratat om målgesten efter att hon gjorde den och jag förstår att det är en hyllning av hennes historia och hennes familj, säger hon.

– Det var ju mycket snack om gesten med tanke på det som hände i VM och Fifa/Uefa är väldigt tydliga i sina regler när det kommer till politiska budskap. Det är ganska solklart att det inte är tillåtet. Vi förbjuder inte henne att göra målgesten, men med tanke på Fifas regelverk känns det onödigt att utmana ödet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.