Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stjärnorna rök ihop: "Det blev hetsigt"

Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Jonas Olsson missar derbyt mot Hammarby. 

Men inför den allsvenska våravslutningen slog sig SportExpressen ner med mittbacken som är en av årets mest uppmärksammade värvningar. 

Olsson berättar om första tiden i klubben, relationen med supportrarna, vänskapen med Eric Clapton, drivet efter att vinna en titel, den omtalade vinnarskallen - och när han rök ihop med Kim Källström under en träning på Kaknäs. 

- Vi hade delade meningar om en boll var ute eller inte. Då blev det lite hetsigt mellan oss, säger Olsson. 

Derbyt mellan Hammarby och Djurgården på Tele2 arena avslutar den allsvenska våromgången. 

Djurgårdens prestigevärvning Jonas Olsson får se matchen från läktaren då en sätesmuskel håller honom borta från spel i den sista matchen innan sommaruppehållet. Trots att skador stört den förre landslagsförsvararen stormtrivs han i sin nya klubb. Men han är märkbart irriterad över att han inte kunnat visa sitt rätta jag för de blårandia supportrarna ännu. 

- Jag trivs väldigt bra här i Djurgården, med ledarna, lagkamraterna och allt annat. Det har varit en bra första tid så. Sedan är det så klart irriterande att jag varit skadad en del. Det har varit en frustrerande tid på det sättet. 

- Jag har spelat två matcher, varit skadad, spelat två matcher till. Det är inte optimalt alls och jag har inte kunnat visa vad jag går för riktigt ännu, säger han. 

Olsson har inte vunnit någon titel i karriären

Nu när du har varit här i över två månader, är det som du tänkt dig att återvända till allsvenskan?

- Alltså det som har varit helt fantastiskt är supportrarna och trycket på Tele2 arena, det måste jag säga. Och allt man får höra när man går på stan, det är enbart positivt. Och då har varken jag eller laget överpresterar.

- Det har varit jättekul och över förväntan. Man känner sig välkommen. 

Hur var det i Birmingham och West Bromwich?

- Deras supportrarna var också fina men kanske mer kritiska. De blev mer kritiska i takt med att vi i WBA presterade bättre och bättre. De åren jag var där tog vi kliv varje år. Vi blev till slut ett stabilt Premier League-lag som slutade på övre halvan. 

- Då kunde man ibland känna att de var lite kritiska just på matcherna. Här är det ett jäkla stöd och fantastiskt. Supportrarna står verkligen bakom laget, hörs och är passionerade. 

- Det är nästan första gången i karriären jag känner att jag har en relation och en "connection" med fansen. 

- Nu vill man ge tillbaka till dem. 

Är det du en titel du är ute efter?

- Ja, så är det ju och det är inget jag hymlar med. Jag har inte vunnit någon titel i karriären och vill göra det nu. Det var ju lite därför jag kom hem hit, för att vinna något. Det tycker jag att vi har stora chanser att göra med Djurgården. Sett till vilket lag vi har och vad vi kan bygga vidare på. 

Trivs med uppmärksamheten - men inte alltid

I England var Olsson ett respekterat namn i Premier League men kom så klart ändå i skymundan av de klarast lysande stjärnorna. Här i Sverige är mittbacken en av de största värvningarna den här säsongen. Något han trivs med. 


LÄS MER: Kennedys derbypik till Djurgården: "Jag vet ju själv"


- Jag trivs med uppmärksamheten och det är klart att alla i den här branschen är väl någon form av bekräftelse-junkie. Sedan är det så klart roligare när det går bra. Det är inte så kul att bli igenkänd när man torskat ett derby till exempel. 

- Sedan har det bara varit positivt hittills även om jag inte har presterat i närheten av vad jag kan. Självklart har det varit frustrerande med dessa småskador eftersom jag känner mig i så bra form i övrigt. 

- Jag trivs bra med konstgräset och gillar det snabba spelet. Det gynnar ju oss i Djurgården som försöker spela fotboll längs marken. 

Hur ser du på er trupp?

- En riktigt bra trupp. Vi har en bra mix med äldre spelare som kommit hem och fortfarande är hungriga och bidrar med erfarenhet. Kim, Isak och jag själv då som inte bara är här för att avsluta utan som vill göra något riktigt bra här. 

- Sedan har vi spelare som Kevin Walker och Mange Eriksson som varit här ett tag och som gör det riktigt bra. Sedan har vi yngre spelare som Jacob Une-Larsson, Kerim och "Gurra" som är väldigt mogna i sitt spel. 

- Vi har definitivt en av allsvenskans mest intressanta trupper. Sedan är vi ett spelade lag. Det har varit underhållande spel. Sedan kanske vi har fått lite kritik för organisationen och att vi släppt in lite mål men vill man spela fin offensiv fotboll blir det att man släpper in lite mer mål. 

 - AIK har väl hållit ett par nollor mer än oss kanske men samtidigt så spelar de inte som oss. Avslutar vi med en seger i derbyt mot Hammarby kommer det ge oss väldigt mycket energi och då är vi med och nosar på toppen. 

- Det går nog inte att överdriva betydelsen om vi skulle få en seger mot Hammarby och kunna bygga vidare på det under uppehållet. Då har vi tid att gnugga på detaljer och jag har tid att läka. 

- Sedan ska vi ha ambitionen att vinna titlar så pass bra är vi och så pass jämn är allsvenskan. 

Din vinnarskalle är ju vida känd och dina lagkamrater har fått erfara den. Bland annat snackas det om att du och Kim Källström rök ihop under en träning här på Kaknäs. Vad handlade det om? 

- Jag kommer knappt ihåg vad det var men det blir så ibland på träningarna. Så ska det också vara, högt till tak . Men just den situationen handlade väl om att jag tyckte att bollen var ute och Kim tyckte inte det. 

- Så då blev det väl lite hetsigt mellan oss, men det var inget stort så. Det ska vara intensivt på träningarna också. 

Sedan blev lite lite rubriker när du skällde ut AIK:s naprapat i derbyt också?

- Ja, den situationen också. Men det var mer att jag tyckte att de ville maska och att det gick för långsamt. De ville döda tid i slutet av matchen. Men där hade vi nog gjort samma sak om vi hade haft ledningen. 

- Men jag tyckte det gick för sakta där. 

- Sedan är det väl så att det finns många vinnarskallar i det här laget, men jag kanske hörs mest. Men jag tror många spelare i laget har lika stor vinnarskalle som mig. 

Oväntad vänskap med Eric Clapton: "Bjöd in mig"

Vad saknar du med England?

- Klart man saknar London som stad. Jag älskar Stockholm, det är en fantastisk stad det med men jag trivs bra i London också. Sedan saknar man en del lagkamrater. Jag spelade ju nio år i West Bromwich och vissa spelare blev vänner för livet. 

Du blev polare med Eric Clapton under din tid i England, håller ni kontaken?

- Ja, det gör vi. Han hör av sig med jämna mellanrum och han tyckte det var tråkigt att jag lämnade West Bromwich. Men han önskade mig lycka till. 

Eric Clapton.
Foto: ULF RYD

Hur blev ni polare?

- Eric är ju West Bromwich-supporter och var i Stockholm och spelade för många år sedan. Då hade jag en kompis som jobbade för ett concierge-företag. De snackade om fotboll och så kom de in på mig. 

 - Då bjöd Eric in mig till konserten här i Stockholm. Men då var jag med landslaget så jag kunde inte gå. Men vi bytte nummer och träffades så. Han brukade vara på våra matcher och sedan brukade han ofta messa efter varje match. Han hade bra koll på oss i WBA.

- Sedan var jag och såg honom ett bar gånger i Royal Albert Hall. Han kör en sex-sju kvällar om året där. 

Brukar ni jamma ihop?

`- Nej, men jag brukar vara i hans studio och lyssna på när han lirar. Det var någon gång när jag var där som han och Mark Knopfler (gitarrist i Dire Straits) satt och jammade tillsammans, det var stort.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.