Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stjärnan kom inte in på sin mejl – slipper nu rättegång

En svensk fotbollsstjärna pekades ut i en bedrägerihärva.

Nu har det misstänkta brottet preskriberats och åtalet lagts ner.

Anledningen?

En ny mobiltelefon och en oanvändbar mejladress, enligt åklagaren. 

I slutet av 2022 väckte åklagaren åtal mot den landslagsmeriterade spelaren för misstänkt penningtvättsbrott.

Händelsen ska ha ägt rum i januari 2018. Fotbollsstjärnan fick en del av bytet, 150 000 kronor, insatt på sitt konto i en misstänkt bedrägerihärva på närmare två miljoner kronor. Samma dag skickade han vidare beloppet uppdelat i mindre summor till åtta olika mottagare.

Enligt polisen handlar det om penningtvättbrott. Fotbollsspelaren förnekar brott och menade i förhör att han hjälpte en vän.

– Jag förväntar mig en fällande dom, sa åklagaren Carl Eideland när åtal väcktes.

Men åtalet kommer inte gå till domstol – brottet har preskriberats.

– Jag har ingenting mer att säga än att polis och åklagare har tagit så lång tid på sig att det påstådda brottet är preskriberat, säger fotbollsstjärnans försvarare Mari Schaub.

Brott som har max två år i straffskalan preskriberas efter fem år om man inte har delgivits stämningsansökan, alltså när tingsrätten fått bekräftelse på att stämningsansökan de skickat ut mottagits.

Bytte telefon – kom inte in på mejlen

Det blev problem när tingsrätten skulle skicka ut stämningsansökan till fotbollsstjärnan. Han hade bytt telefon.

– Telefonbytet fick till följd att tingsrätten inte kunde använda den e-post som tilltalad uppgav vid förhör för att skicka stämningsansökan till talad. Hade tingsrätten kunnat göra det hade sannolikt brottet inte preskriberats, säger åklagaren Carl Eideland.

Stämningsansökan skickades i stället ut via vanlig post.

Fotbollsstjärnan bekräftade aldrig att han tagit emot materialet och preskriptionstiden löpte ut.

– Vad som är anmärkningsvärt i det aktuella målet är att hans försvarare, inför stundande preskription, uppgav att tilltalads e-postadress inte fungerar för att tilltalad bytt telefon kort efter förhöret, säger Eideland.

Försvarare Mari Schaub håller inte med om att det är anledningen.

– Han fick problem med sin mejladress och det var i samband med ett telefonbyte. Jag har ingen närmare information om hur det gick till, men min klient angav direkt sin bostadsadress och de övriga kontaktuppgifterna hade myndigheterna tillgång till, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.