Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnan berättar om mörka hemligheten

Djurgårdens kapten, Olivia Schough, plockar ut sin skyttekung, sin drömarena och guldfavorit.
Olivia Schough ser framemot att säsongen äntligen ska starta. Foto: Sportexpressen
Olivia Schough gör sin andra säsong i Djurgården. Foto: BILDBYRÅN
Olivia Schough firar Sveriges VM-guld tillsammans med statsminister Stefan Löfven.
Olivia Schough är från och med i år lagkapten i Djurgården.Foto: NILS PETTER NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under VM i Frankrike sjöng hon Abba tillsammans med statsminister Stefan Löfven i omklädningsrummet. 

Och det är en spexig bild många har fått av Olivia Schough. 

Men det finns en delvis smärtsam anledning till det.

– Det har varit ett sätt att fly verkligheten, säger Schough som också berättar om frustrationen att petas i landslaget och planen med Djurgården. 

Hon medger att motivationen stundtals har svikit när försäsongen bara blev längre och längre när seriepremiären sköts fram på grund av coronapandemin. 

– Man är van att ha tydliga mål men hela den här försäsongen har varit så oerhört oviss. Så det ska bli fantastiskt skönt när det drar i gång nu. 

Olivia Schough gör sin andra säsong i Djurgården. 

Den första vill 29-åringen helst glömma helt. 

– Det var rentutav skit. 

Djurgården tog ynka 14 poäng på hela säsongen men lyckades säkra ett nytt allsvenskt kontrakt i sista stund tack vare bättre målskillnad än Limhamn Bunkeflo på samma poäng. 

– Vi fick en tuff inledning mot flera av topplagen och fick inte med oss ett enda poäng, och det satte väl någon slags prägel på resten av säsongen. Det sänkte oss kanske hårdare än vad vi trodde, för sedan fortsatte det bara. 

– Det kändes som att vad vi än gjorde så förlorade vi. Jag har aldrig tidigare spelat i ett lag som kämpar för sin existens. Och det var en tuff upplevelse att göra det nu.

Problemen i Djurgården

Olivia Schough menar att det fanns problem inom laget. 

– Det var inte tydligt hur vi skulle spela, och vi var inte heller så lojala mot varandra. Vi tog inte jobbet för varandra som man behöver göra i en lagsport. 

Inför den här säsongen har Djurgården tappat flera toppnamn, Irma Helin har slutat, Hanna Folkesson och Petronella Ekroth har lämnat.

Trots det är Olivia Schough mer hoppfull nu. 

– Jag tycker att det känns mycket bättre i år, vi är mer samspelta. Nu börjar vi på noll, och alla vet att vi inte vill hamna där vi var förra året. 

Inför den här säsongen har Olivia Schough dessutom fått rollen som lagkapten. 

– Det viktigaste är att jag känner att jag har laget bakom mig annars hade jag aldrig tagit mig an rollen. Jag känner mig väldigt redo för uppdraget. 

Olivia Schough var en av spelarna i det svenska landslaget som tog VM-brons i Frankrike förra sommaren. 

”Det var skittråkigt”

Men när Peter Gerhardsson presenterade truppen till Algarve cup i februari var Schough petad. 

– Det var skittråkigt. Det var första Algarve cup som jag missade sedan jag kom med i landslaget. Så det var superjobbigt när jag fick det beskedet. Men det går inte att gräma sig eller vara ledsen över det hur länge som helst. Det är bara att försöka vända det till något positivt och försöka bli bättre. 

– Mitt mål är alltid att vara med i landslaget. Förhoppningsvis hade jag tagit en plats om OS hade blivit av nu i sommar, men som det blev har jag ännu mer tid nu att bli den spelare som Peter vill ha. 

Hur är din relation med Peter Gerhardsson?

– Jättebra, jag tycker att han är en fantastisk tränare och ledare. 

”Nu är jag mer trygg”

När man googlar Olivia Schough är en av de saker som kommer upp allra först ett videoklipp från just VM i Frankrike. Men inte från någon av matcherna utan när Schough sjunger Abba tillsammans med statsminister Stefan Löfven i omklädningsrummet efter Sveriges seger mot England i bronsmatchen. 

– Haha, jag publicerade det där klippet på mitt Instagramkonto, men sedan spreds det vidare och blev verkligen jätteviralt. Det hade jag aldrig kunna tro när jag la upp klippet, men det var en kul grej. 

Är du alltid den där spexiga spelaren i laget?

– Många har nog uppfattat mig som en glad pajas. Och så var det mycket innan jag var trygg i mig själv. Då levde jag ut och tänkte inte alls. Men jag tycker att det lugnade sig lite efter mina år i Tyskland och Ryssland.

– Där fick jag verkligen tid att reflektera och lära känna mig själv på ett djupare plan. Så efter det har jag uppskattat lugnet mycket mer. Jag har fortfarande kvar den där spexiga sidan, men inte lika mycket.

– Och det är nog kanske bra, man ska nog inte vara en pajas hela livet. Nu känner jag mig mer trygg i mig själv och det gör mig bättre både som människa och fotbollsspelare.

För elva år sedan dog Olivia Schoughs mamma i cancer, något som hon menar var en bidragande orsak till att hon inte kände sig säker i sig själv. 

– Det spelade säkert in att jag blev den här klassiska clownen. Det var ett sätt att fly från verkligheten. Men jag är så tacksam över att jag har haft fotbollen. Jag har kunnat leva ut i något och fly från de jobbiga tankarna. 

”Just nu känns det hetast”

När den här säsongen är slut löper Olivia Schoughs kontrakt med Djurgården ut. Vad som händer sedan är oklart. 

– Just nu försöker jag inte tänka så långt fram utan har fokus på den här säsongen med Djurgården. Sedan får vi se om jag stannar här eller om jag vill ha någon annan utmaning. 

– Jag skulle vilja vinna mitt första SM-guld. 

Något slut på fotbollskarriären ser hon inte än på länge.

– Nej, nej. Jag ser mig själv spela fotboll tills jag är 35 åtminstone. Visst, jag vill ha barn i framtiden, men det är inget jag tänker på nu. Det får komma senare.

 

LÄS MER: Janogy: ”Det finns nätter då jag inte sover alls” 

LÄS MER: Damallsvenska schemat spikat 

Snabba frågor med Djurgårdens kapten Olivia Schough

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.