Stjärnagenten hotar TV4:s reporter efter avslöjandet

Publicerad
Uppdaterad

I kväll avslöjas ett hemligt agentnätverk i ”Kalla Fakta”.

En av huvudpersonerna: Nochi Hamasor.

Agenten, som är kompis med Zlatan Ibrahimovic, skickar hotfulla sms till TV4:s reporter Andréas Sundberg i programmet.

– Det kändes olustigt, säger Sundberg.

Redan i går kunde SportExpressen berätta om delar av uppgifterna som avslöjas i ”Kalla Fakta”, som sänds klockan 20.00 i TV4 i kväll.

Det handlar om ett nätverk av nio olicensierade fotbollsagenter.

Två av dem tillhör företaget Nordicon Sports Management:

• Nochi Hamasor.

• Och en tidigare AIK-spelare som är anonym.

I ”Kalla Fakta” berättar man att spelaren misstänks vara den som försökte muta AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos inför matchen mot IFK Göteborg tidigare i år.

Togs bort från sidan

Han ska också ha varit involverad i Alexander Isaks övergång till Dortmund, där prislappen landade på 85 miljoner kronor.

– Jag träffade honom i samband med Isak-dealen. Han hade ju ett stort syfte där, det kan ni fråga Isak själva. Han (agenten) var en drivande faktor i att få honom (Isak) till den agentstaben som han tillhör i dag. Det är inget som är hemligt, säger Nochi Hamasor som tog bort den tidigare AIK-spelaren från sin hemsida direkt efter att nyheten avslöjades.

Hamasor är inte bara en av Sveriges flitigaste agenter, som jobbar ihop med namn som Alexander Isak, Kingsley Sarfo och Pawel Cibicki.

Han är dessutom personlig vän till Zlatan Ibrahimovic.

"Det är väldigt oroväckande"

I ”Kalla Fakta” får man se hur Nochi Hamasor satt med i bilen när Zlatan lekte polis i Malmö 2001 och dessutom hur han var med honom på en resa i Brasilien 2006.

Men metoderna som han och agenterna i nätverket använder ifrågasätts i ”Kalla Fakta”. De anklagas för så kallade kapningar – att man tar över en annan agents spelare precis när det blivit dags för en övergång – och även för att värva unga spelare genom att ge dem gåvor, till exempel exklusiva klockor.

TV4:s reporter Andréas Sundberg menar att det är oroväckande att nätverket får allt mer makt inom svensk fotboll.

– Ja, det är väldigt oroväckande. Många av de här killarna har ett förflutet som kanske inte är det bästa och de är djupt inne i fotbollen nu. Sättet de jobbar på, hur de erbjuder gåvor till unga spelare och deras familjer… det är klart att det här inte är bra, säger Sundberg som i programmet avslöjar att två av agenterna i nätverket är kriminellt belastade.

Skickade hotfulla sms

Andréas Sundberg själv får också ta emot flera hotfulla sms från Nochi Hamasor under arbetet med ”Kalla Fakta”.

De visas upp i programmet.

”Är du homosexuell?”

”Du är en riktig luffare inget mer.”

”Luffare.”

”Vi kommer dra in alla vi kan i detta ärende.”

”Även Zlatans folk som du kontaktat är väl medvetna om vem du är.”

– Jag blev väldigt förvånad av hans sms, det där är någonting jag aldrig varit med om under alla år jag jobbat som journalist, säger Andréas Sundberg när SportExpressen når honom.

– Jag är nog ganska lugn och sansad som person. Men det är klart att jag blev berörd av det där.

Kände du dig hotad?

– Nej, det gjorde jag inte. Men… jag blev berörd. En kväll skickade han 20-30 sms under bara några minuter och då är det klart att det kändes olustigt.

Hamasors sms visas upp i "Kalla Fakta" i kväll.Foto: TV4.

Isak bröt intervjun

Bland agenterna i nätverket märks även Vlado Lemic, som tidigare gjort flera stora affärer i Europa. Bland annat tog han Luka Modric från Tottenham till Real Madrid.

Han syntes också på bild ihop med Alexander Isaks familj inför flytten till Dortmund.

Isak själv vill dock inte prata om vem som är hans agent, när ”Kalla Fakta” frågar honom om saken. Och han säger sig inte ens veta vem Nochi Hamasor är – trots att de syntes på bild ihop vid signeringen av kontraktet i Tyskland.

– Vad sa du att han hette? Jag har ingen aning, säger Isak.

Sen får han nog.

– Jag kommer inte svara på fler frågor, nu får du lägga av.

Isak gillade inte frågorna från TV4.Foto: TV4
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag