Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stängs av på livstid efter nazistskandal

Tysk fotboll skakas av en nazistskandal.

En ungdomstränare i Lokomotive Leipzig har polisanmälts och stängts av på livstid – efter att ha uppmanat flera av sina spelare att utföra Hitler-hälsningen på ett foto.

"Vi är i chock!", skriver klubben på sin hemsida. 

Flera spelare i fotbollsklubben Lokomotive Leipzigs U17-lag har stängts av resterande del av säsongen.

Anledningen bakom beslutet har fått stor medial uppmärksamhet i Tyskland. Det var tidigare i veckan som den assisterande tränaren i ungdomslaget uppmanade flera av sina spelare att posera på en bild samtidigt som de utförde Hitler-hälsningen, skriver tidningen Bild. 

I Tyskland är nazisternas brott fortfarande ett nationellt trauma. Landet har tydliga lagar mot meningsyttringar av nazistisk karaktär: till exempel är det förbjudet att demonstrera och uttrycka nazistiska sympatier vid minnesmonument över nazismens offer.

Lokomotive Leipzig, grundad så tidigt som 1896 som VfB Leipzig, bekräftar nyheten på sin hemsida under rubriken: "Vi är i chock!"

"När klubbens ledning blev medveten om händelsen tidigare i veckan agerade den direkt och stängde av två ledare, en av dem på livstid", skriver Lokomotive på sin officiella hemsida. 

Ska utbilda spelarna efter skandalen

Klubben fortsätter:

"En av ledarna föreslog att flera av spelarna skulle posera på bild när de utförde Hitler-hälsningen. Det här är ett slag i ansiktet på alla idrottare, klubbmedlemmar och människor med sunt förnuft. Att göra den hälsningen är ett brott och ett hån mot de miljontals människor som mördades".

Klubben meddelar att de blev väldigt förvånade efter att ha hört om bilden på ungdomsspelarna och att de agerade direkt genom att stänga av de berörda spelarna. Framtiden får utvisa när de åter är i spel.

Nu ska de satsa på att utbilda sina spelare 

"Vi är skräckslagna. Alla våra medlemmar ska veta vad vi står för; lojalitet, respekt och tolerans. All form av diskriminering är oacceptabelt i vår blågula klubb och i idrotten i stort. Vi har mer än 250 ungdomar från 22 länder spelar i vår klubb".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.