Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Stämplad som ego och primadonna – är helt fel”

Foto: GLEB GARANICH / REUTERS BILDBYRÅN
Foto: GLEB GARANICH / REUTERS BILDBYRÅN
Foto: ROALD, BERIT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Hon kan snart utses till världens bästa fotbollsspelare.

Men i Norge har många svårt att förstå Ada Hegerbergs beslut att nobba landslaget.

– Jag blir stämplad som en primadonna som sätter sig själv före laget och det blir mycket snack om ego, men det är helt taget ur sitt sammanhang och helt fel, säger 23-åringen till SVT. 

Det norska landslaget stod för ett praktfiasko i fjolårets EM-slutspel. De ständiga medaljkandidaterna gjorde inte ett enda mål i gruppspelet och förlorade samtliga matcher (mot Danmark, Belgien och Nederländerna).

Strax därefter kom nästa jättesmäll.

Storstjärnan Ada Hegerberg, som året innan blivit utsedd till Europas bästa spelare, meddelade att hon bestämt sig för att sluta i landslaget – endast 22 år gammal.

– Så som läget är nu har jag inte motivation att fortsätta, sa hon då.

Nu berättar Lyonstjärnan, som nästa vecka kan utses till världens bästa spelare, om reaktionerna som följde efter hennes beslut.

– Jag blir stämplad som en primadonna som sätter sig själv före laget och det blir mycket snack om ego, men det är helt taget ur sitt sammanhang och helt fel, säger hon till SVT. 

Foto: MATT WEST/REX/SHUTTERSTOCK / MATT WEST/REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES

Men hon står fast vid sitt beslut. Trots att Norge nyligen kvalificerade sig för VM nästa sommar.

– Situationen är likadan som tidigare. Det beslutet jag tog då var inget som togs över en natt utan jag tänkte igenom det otroligt mycket. Just nu vill jag bara önska landslaget lycka till i mästerskapet och gå min egen väg.

Blockade vännerna på Facebook: ”Chockad”

En anledning till att Ada Hegerberg valt att avstå landslagsspel är för att hon vill kunna lägga allt fokus på klubblaget Lyon.

– Det kom till den punkten att jag var tvungen att göra det här valet för att inte mista mig själv och för att kunna fungera som fotbollsspelare. Min målsättning har hela tiden varit att kunna prestera på en hög nivå och det har jag lyckats med, säger Ada Hegerberg. 

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Nyligen skapade 23-åringen rubriker i Norge efter hennes beslut att blocka flera gamla vänner från landslaget på sociala medier. Det var norska TV2 som uppmärksammade Hegerbergs beslut och flera landslagsspelare bekräftade allt.

– Jag fick ett tips att några av tjejerna var blockade på Facebook och sen visade det sig att det gällde mig också, sa lagkaptenen Maren Mjelde.

Barndomsvännen Guro Reiten, som också spelat tillsammans med Hegerberg i de norska ungdomslandslagen hade svårt att förstå beslutet.

– Jag är lite chockad över att hon väljer att göra det, men jag väljer att tro att det är på grund av landslaget och inte på grund av mig som person. Jag hoppas i alla fall det.