Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sportchefen anklagas för kränkningar: ”Illa berörd”

Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

Tränaren satte ned foten gentemot styrelsen – och fick sparken.

I efterdyningarna av det har spelartruppen anklagat sportchefen för flera fall av kränkande behandling och föreningen har tillsatt en internutredning.

Det råder stor turbulens i en svensk elitklubb i fotboll just nu.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger en av spelarna i laget.

Det var Fotbollskanalen som först berättade om den svenska elitklubb som nyligen valde att sparka sin tränare, trots goda resultat, och att det ska ha förekommit kränkande behandling från sportchefens sida gentemot spelartruppen.

SportExpressen har varit i kontakt med tränaren i fråga som ger sin version av händelsen.

Han berättar att hela staben kring laget nyligen fick ta en ”paus” efter beslut av styrelsen.

Sedan fick han besked, via mejl, att han fått sparken och det hänvisades till att han saknade rätt tränarlicens.

Tränaren vill inte gå in på detaljer, men enligt uppgift har han ställt som krav att lagets sportchef skulle lämna sin roll.

– Det jag kan kommentera är att jag satte ned foten kring vissa frågor. Sedan vilka detaljer det handlar om vill jag inte gå in på just nu av respekt för den juridiska process jag är i, säger han.

Efter att tränaren fått sparken valde även den assisterande tränaren att sluta, och spelartruppen reagerade starkt och framförde sitt missnöje med sportchefen i föreningen till styrelsen.

Enligt Fotbollskanalen ska det dels ha funnits en spricka mellan tränaren och sportchefen, samt mellan sportchefen och spelartruppen. Sajten rapporterar att de varit i kontakt med stora delar av spelartruppen som påstår att sportchefen behandlat personer kränkande.

Bland annat ska sportchefen ha erbjudit sig att komma hem till en spelare för att skriva kontrakt, något som hon ansåg vara olämpligt.

Sportchefen ska även, enligt flera spelare, ha gått in i lagets omklädningsrum när de duschade och använt uttryck som ”lilla flickan”.

”Då alla anklagelser kom fram”

En spelare i laget som SportExpressen varit i kontakt med bekräftar uppgifterna.

– Det är tråkigt att man inte valt att lyssna på oss spelare, det blir ett konstigt val. Sportchefen är pausad från damverksamheten nu och jag vet inte om man kommer ta in någon annan. Men det måste ske en förändring, säger hon och fortsätter:

– Jag har aldrig varit med om något liknande.

”Jag hade inte hört ett ljud”

Föreningens ordförande bekräftar att det funnits en konflikt mellan tränaren och sportchefen, att tränaren ställt ett ultimatum under ett möte och kort efter det fått lämna sin roll. Styrelsen hade i det läget fullt förtroende för sin sportchef.

Hade ni då fått några signaler på det som spelarna sedan fört fram?

– Ingenting. Inte någonting hade kommit till mig eller någon annan i min närhet, det vill säga styrelsepersonal. Jag blev väldigt förvånad när de sedan kallade delar av styrelsen till ett möte en vecka senare där vi fick ta del av så kallade spelarbrev. Det var första gången det kom till min kännedom. Jag blev ställd, jag hade inte hört ett ljud.

Hur ser du på det spelarna berättat?

– Det är klart att man blir illa berörd om någon uppfattat en situation eller händelse på ett obehagligt sätt eller kränkande. Det gör mig ledsen.

Ordförande berättar att sportchefen just nu är ”pausad” från sin roll kring laget och att man tillsatt en internutredning för att få en bättre bild av vad som hänt.

– Vi i styrelsen har utsett en grupp på fyra personer i styrelsen som jobbar med att följa upp det här. De har pratat med sportchefen där han får ge sin bild, de har intervjuat honom. De kommer att träffa spelare och följa upp de här breven vi fått, säger han.

SportExpressen har även varit i kontakt med den utpekade sportchefen som avböjer att kommentera mer än det han tidigare sagt till Fotbollskanalen.

– Jag vet vad jag har gjort och jag tror på mig själv. Jag har styrelsen bakom mig. Om jag ska vara ärlig så känns det jättebra. Jag mår jättebra och det känns jättelugnt. För jag tror på mig själv. Sedan har jag inga kommentarer, jag låter alltid tiden visa. Om man försvarar sig själv så betyder det att man har gjort något fel. Jag går inte i försvar. Jag jobbar. Det är det som är det viktigaste.

Den sparkade tränaren lider främst med spelarna i laget och är besviken över hur föreningen hanterat situationen.

– Jag tycker att det är väldigt märkligt att man går ut och säger att det är ord mot ord om det är 23 spelare som säger det ena och det andra och en person som i stort sett skrattar åt det. Jag lider extremt mycket med tjejerna och står bakom dem 110 procent. Det kommer jag göra hela vägen, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.