Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sponsor kopplas till ökänd matchfixare

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Nyköpings hemmaplan Rosvalla IP.

På morgonen den 24:e juli presenterar Nyköpings BIS ett ”historiskt sponsoravtal”.

Det jublas över ”unika förutsättningar” – men några dagar senare är affären skrotad.

I bakgrunden döljer sig en historia med många frågetecken.

Är en svensk division 1-klubb på väg att rymma från klorna på världens mest ökända matchfixare?

– Det har kommit fram saker kring personen som vi har haft kontakt med som vi inte vill ha att göra med, säger klubbchefen Patrik Berglin.

Juli månad går mot sitt slut. Nyköpings BIS – ofta kallade Bissarna – har genomlidit en svår säsongsinledning. Coronapandemins ekonomiska effekter har gjort framtidsutsikterna dystra och på planen går det inte speciellt bra. Laget ligger näst sist i division 1 Norra och har bara vunnit två matcher. 

Plötsligt ljusnar det. Det är den 21:a juli och klockan är strax innan elva på förmiddagen när den stora nyheten offentliggörs: Ett ”historiskt” sponsoravtal är klart.

”Under resterande del av säsongen kommer ett utländskt bolag med huvudsäte i Hong Kong (Living 3D) och ett dotterbolag i Ungern (Sugar Computing) skjuta till resurser i form av erfarna spelare från Europa för att bidra till att klubben blir kvar i Ettan efter en tuff inledning av säsongen”, står det på klubbens hemsida.

Sagt och gjort: Det dröjer bara timmar innan det första nyförvärvet ramlar in, 31-årige Attila Busai, en ungersk anfallare som närmast kommer från klubben NEROCA FC i Indien. 

NEROCA FC råkar också ha Living 3D som sponsor.

”Attila fokuserar till vardags på vegetarisk kost och han ser fram emot att upptäcka lokala fiskrätter samt att hinna med att fiska i Östersjön”, kan man läsa i presentationen av honom.

Under dagarna som följer får Busai sällskap av fler värvningar från kontinenten. En till ungersk spelare, Daniel Völgyi, 33, skriver på. Även Alphonse Soppo, 35 år från Kamerun, ansluter. Han kommer senast från spel i Zeta Golubovac från Montenegro. 

Fler spelare verkar vara på väg. Via sitt Facebook-konto efterfrågar Nyköpings BIS matbord för fyra personer och sängar som nyförvärven ska kunna sova i.

Med sponsoravtalet klart är flera nya spelare på väg till Nyköpings BIS.
Foto: Facebook/Nyköpings BIS / Facebook/Nyköpings BIS

Vem är den nya samarbetspartnern? 

I en intervju med sponsorns marknadschef, som är på plats i Nyköping och skriver på avtalet för Living 3D och dotterbolaget Sugar Computings räkning, vill sponsorerna etablera sig i Skandinavien och marknadsföra sig genom klubben. Marknadschefen talar sig varm om Nyköping. En lugn stad vars ”naturliga skönhet består av vattendrag och kustlinjer och gör den till en trevlig miljö”.

Är det så enkelt? 

Jag läser nyheten om sponsoravtalet och börjar rota. Så som svensk fotboll fungerar i dessa tider finns det alltid anledning att titta närmare på klubbar som plötsligt finner lösningen på alla sina problem, gärna med en utländsk investerare eller sponsor, och därefter börjar värva spelare med hyggliga meriter trots liten budget. 

Fram träder en snårig historia som Dagens Nyheter är först med att rapportera om

Från Sugar Computing och Living 3D leder spåren till Ungern, Kenya och Singapore – hela vägen till världens mest ökända matchfixare.

Vad håller på att hända i Nyköping?

***

Augusti 2019. Ledningen i den kenyanska klubben SoNy Sugar drar en lättnadens suck. Säsongen ska börja och klubben har kämpat med sin budget, men här är lösningen: Quantdragon Ltd, ett tech-bolag med säte i Hongkong, är redo att gå in med pengar. 

I oktober har Quantdragon gått upp i rök. SoNy Sugar ser inte skymten av några pengar. 

Samtidigt har ett systerbolag till Quantdragon, Living 3D, skrivit på ett avtal med ett annat kenyanskt lag: Sofapaka.

Sofapakas president Elly Kalekwa poserar på bild tillsammans med Living 3D:s representant på plats för högtidsstunden, Paulo Michael Pereira. Även Living 3D är ett tech-bolag med säte i Hongkong, förklaras det. 


https://twitter.com/FC_Sofapaka/status/1157281229043113985

Avtalets innehåll är enkelt: Living 3D ska sponsra klubben med löner som går direkt till en utländsk tränare och fem utländska spelare. Det hela sker i utbyte mot reklamutrymme och en klausul som innebär att Sofapaka ”ska göra sitt bästa för att flytta sina matcher från helgdagar till veckodagar för att fler tittare ska kunna se sponsorerna”.

Sofapakas nya tränare dyker snart upp: Portugisen Divaldo Alveson, ofta kallad Divaldo Alves. 

Nu börjar problemen. Alves har tidigare varit avstängd i tre månader av det litauiska fotbollförbundet. Han anklagades för att ha varit involverad i matchfixning under sin tid som tränare för klubben Kruoja Pakruojis, 2015. 

Ett antal spelare ramlar in i truppen – men Sofapakas president Kalekwa börjar ana oråd.

Laget gör ”några av sina sämsta insatser någonsin” enligt kenyanska tidningar och internationell bettingdata visar upp suspekta mönster.

– Direkt när vi hade signerat avtalen kände jag att något inte var rätt. Efter ett par matcher började jag lägga märke till konstiga saker som hände innan och under matcherna. I tre månader fick klubben inte en krona, men de utländska spelarna betalades närmast religiöst. I samma ögonblick som jag tog upp det här försvann människorna bakom företaget från landet och ströp all kommunikation med oss, säger Kalekwa till tidningen Daily Nation, den största i Kenya.

– Jag konfronterade de utländska spelarna en och en. Alla erkände. De berättade att de instruerats att förlora matcher åt oss, men inte hunnit komma i gång med det ännu. Jag var tvungen att släppa allihop.

Dramatiken i Kenya tar inte slut där. 

Jag läser om den lilla klubben Zoo Kericho FC, en annan klubb med ekonomiska bekymmer. Ordföranden Ken Ochieng berättar för kenyanska medier om hur han får en förfrågan över mejl. 

Mejlet kommer från en ungersk före detta fotbollsspelare. Han vill köpa 51 procent av Zoo FC och refererar till sin kenyanska agent, en man som nyligen stängts av från all fotboll i tio år av Fifa för försök till matchfixning. 

Planen, skriver den ungerska mannen, är att etablera sig i Afrika och sälja unga talanger till Europa och Asien. Det hela låter professionellt, men efter ett par mejl-vändor tycker inte Ochieng att köparen verkar vara speciellt intresserad av klubben längre.

Under hösten simmar både han och sponsorerna ur bild. Enligt Daily Nation dyker inga pengar upp och kommunikationen upphör. 

***

I februari och mars 2020, precis i början av coronapandemins utbrott, har en internationell utredning om matchfixning i Kenya startat på Fifas begäran. Samtidigt publicerar både den kenyanska tidningen Daily Nation och den singaporianska The Stratis Times en rad artiklar om Living 3D och Quantdragon.

Tidningarna säger sig ha uppgifter på att Living 3D:s utsände i Kenya, Paulo Michael Pereira, är nära sammanflätad med en matchfixnings-trio från Singapore. 

Bland de tre männen ingår Wilson Raj Perumal, en av världens mest profilerade och notoriska matchfixare.

Wilson Raj Perumal i intervju med CNN
Foto: CNN

Den ökände Wilson Raj Perumal är en historia för sig. 

I sitt hemland dömdes han till fängelse för matchfixning redan 1995. Det har blivit fler domar. Perumal har avslöjats många gånger. I både sin självbiografi och flera intervjuer, bland annat en med CNN från 2014, skryter han om hur många matcher han fixat.

I februari 2011 grips han i Finland och döms till två års fängelse. Perumal blir snabbt informatör åt myndigheterna och hjälper Interpol att kartlägga europeiska matchfixningsnätverk. Till slut släpps han och utvisas till Ungern där han ska vittna i en rättegång på samma tema. Perumal är enligt singaporianska medier fortfarande bosatt i Ungern, och intervjuas bland annat från Debrecen. På sitt Facebook-konto skriver han än i dag frekvent om match-fixning, berättar om lyckade insatser och resonerar högt om korruptionen i fotbollen.

Perumal är senare tillbaka i Finland. 2016 försöker han köpa klubben Atlantis FC.

Under rättegångarna i Ungern anger Perumal en av sina kontakter i landet: Den ungerske före detta spelaren. 

Mannen har själv ett förflutet som innehåller matchfixningsanklagelser. 2013 stoppades han från att genomföra en övergång till det österrikiska division 2-laget SV Loipersbach eftersom han redan stängts av av det ungerska förbundet

Enligt Europol-medarbetaren Alesandro D’Addario, som arbetar med korruption och bedrägerier och intervjuas i Daily Nation, började han jobba för Perumal runt 2012.

Två röda trådar framträder.

Dels skriver Daily Nation att den ungerske mannen varit mellanhand i de uppmärksammade sponsoravtalen i Kenya. 

Dels har singaporianska medier uppgifter om Living 3D:s kopplingar till Perumal. I Singapore är Perumal känd och hans förehavanden bevakas flitigt. Journalisten Zaihan Mohamed Yusof, som jobbar för en av landets största tidningar, The Straits Times, har både rapporterat och skrivit en bok om det singaporianska match-fixningsfenomenet. Wilson Raj Perumal och Dan Tan – även kallad ”The Kelong King”, är huvudpersoner. 

I februari publicerar Yusof ett antal artiklar om den pågående härvan i Kenya och redogör bland annat för innehållet i en internationell match-fixningsutredning.

”Den kenyanska säsongen 2019/2020 skulle börja bara veckor efter att fyra singaporianska män tecknat sponsoravtal med två kenyanska klubbar”, skriver han.

”De fyra påstod sig representera ett företag i Hongkong med kontor i Singapore, men enligt utredarna är de i själva verket kumpaner till Wilson Raj Perumal”.

Om uppgifterna i singaporiansk press stämmer går det att dra en rak linje från Kenya till Singapore, via ungerska Debrecen, där Perumal befinner sig, vidare till Sverige och Nyköping.

Det går sedan att fråga sig: Varför vill ett ungerskt och ett Honkong-baserat bolag betala för Bissarnas utländska spelare?

***

Runt det runda träbordet sitter Nyköping BIS klubbchef Patrik Berglin.

I bakgrunden syns en nedklottrad whiteboardtavla, en pokal och en roll-up om idrottens samhällsansvar. Framför honom ligger ett dokument, redo att signeras av honom själv och Sugar Computings utsände för dagen. 

På hemsidan trängs lovorden. Framtiden är ljus.

Vet Nyköpings BIS vad Living 3D anklagas för?

Vem har man haft kontakt med?

På torsdagsmorgonen den 30:e juli, sex dagar efter att avtalet sett dagens ljus, har jag samlat på mig hur många frågor som helst. Jag gör mig redo att ringa Berglin för att höra mig för, men i samma stund som jag ska slå telefonnumret ser jag att nyhetstexten om avtalet är borta från Nyköpings hemsida. 

När jag når klubbchefen och frågar om samarbetet berättar han att det är avslutat.

– Ja, så långt man kan avsluta det, så ja, säger Berglin.

Spelarna som har värvats de senaste dagarna, är de kvar i klubben?

– Ja, de har egentligen ingen direkt koppling till det här avtalet heller. Det är nästa fråga. Det är spelare som vem som helst. Vi hade aldrig haft ekonomiska möjligheter om vi inte hade haft det där avtalet. Men vi har hittat spelarna i stort sett själva, ja.

Vad är skälet till att avtalet är avslutat?

– Det har kommit fram saker kring personen som vi har haft kontakt med som vi inte vill ha att göra med. 

Berglin säger att han pratat med en annan tidning och ska berätta vad som har hänt där exklusivt. Han säger att personens identitet ska framträda i den publiceringen. Han påtalar att vissa saker inte ”bevisats” i de artiklar som publicerats om bolaget i Kenya – men säger att Nyköpings BIS har företagsregistrering.

– I vårat fall kan vi bevisa allt, avslutar han.

Strax efter lunchtid på torsdagen publicerar Dagens Nyheter och reportern Jens Littorin en artikel där Nyköpings BIS ordförande Pelle Fröberg bekräftar att klubben underrättats om en nära relation mellan ”personen som skrev på avtalet” – och Wilson Raj Perumal.

– Att vi inte upptäckte den här historien i Kenya beror på att vi förhandlat med det ungerska bolaget och främst undersökt det företagets bakgrund, säger ordförande Pelle Fröberg till tidningen.

DN: Tyckte ni inte det verkade märkligt att ett litet nystartat bolag i Ungern ville sponsra ett svenskt division 1-lag?

 – Jo, vi reagerade på det, men jag tycker att vi har agerat professionellt och kontrollerat det här så långt det varit möjligt genom att kontrollera ägareförhållanden och de dokument vi fått oss tillsända.

DN: Det ungerska bolaget lämnar knappt några spår på nätet. Företaget har till exempel ingen hemsida. Är inte det konstigt?

– Den förklaring vi fått är att man inte hunnit med detta eftersom man grundades så sent som i mars, säger Fröberg och förklarar att man vid efterforskningarna inte stött på namnet Wilson Raj Perumal och att han tidigare aldrig hade hört talas om matchfixaren.

– Det är klart att man hört talas om matchfixning, men inte den här personen. Ingen av oss i den här klubben tillhör den världen och vi tar avstånd från allt vad matchfixning heter, säger Fröberg. 

Enligt DN kontaktade Nyköpings BIS Svenska fotbollförbundet i onsdags. De nya spelarnas kontrakt har skrivits om, vilket gör att de kan brytas omedelbart av båda parter. Klubbens företrädare skriver i ett SMS till SportExpressen att man inte vill uttala sig mer.

SportExpressen har sökt Living 3D, personen som signerade avtalet för Sugar Computing och Wilson Raj Perumal utan framgång. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.