”Spelarna har tröttnat – han är inte populär”

Zlatan Ibrahimovic
Foto: TONY QUINN / ZUMA PRESS/IBL
Paolo Maldini
Foto: INSIDEFOTO / EPA / SCANPIX / INSIDEFOTO/SIPA USA SIPA USA

Zlatan Ibrahimovics kontroversiella sorti i säsongsavslutningen väcker frågor.

Enligt uppgifter i USA har lagkamraterna i Galaxy tröttnat på svensken, vars löneanspråk dessutom sägs vara ett hot mot MLS framtid.

Nu placerar allt fler rykten Zlatan – i Milan.

– Han är en av världens bästa spelare, säger sportchefen Paolo Maldini till SportExpressen.

Tretton ligatitlar – i fyra olika länder.

Drömmen om att erövra ett femte land sprack, den här gången, när Zlatan och Los Angeles Galaxy slogs ut av LA FC i kvartsfinalen av MLS-slutspelet för två veckor sedan.

Kontraktet går ut efter säsongen.

Senast den 14 november måste parterna komma överens om en förlängning för att Zlatan inte ska bli free agent och kunna värvas av andra klubbar.

– Vi kommer inte att gå vidare förrän vi har suttit ner med honom och fått höra hans vilja. En spelare med det inflytandet på både ligan och klubben förtjänar all respekt i världen, så vi ska sätta oss ner och lyssna vad han tycker, sa Galaxys general manager Dennis te Kloese i onsdags.

– Vi måste vara försiktiga i den här situationen. Han har gjort enormt många mål för oss och respekten för honom är enorm. Det är en lyx att få ha honom här, men jag vet också att han har andra alternativ, fortsätter han.

”Ett tydligt budskap att han inte kommer tillbaka”

Bedömare i USA anar att Zlatan kan ha gjort sin sista match för Galaxy.

Framför allt väckte en gest av svensken i sista matchen mot LA FC stor uppmärksamhet – och tolkades som ett avsked. När Zlatan vandrade av planen i förlustmatchen ilsknade han till på en närgången supporter och tog sig mellan benen i en ilsken reaktion mot den unga mannen.

– Sättet som Zlatan lämnade planen på, när han tog sig i skrevet, var för mig ett tydligt budskap att han inte kommer tillbaka. På hans sista mediadag så tog han tillfället i akt att slakta MLS. Varför skulle man vara så respektlös mot ligan om planerar att fortsätta?, säger Los Angeles Times journalist Kevin Baxter.

Samtidigt så talar statistiken sitt tydliga språk den här säsongen: 31 mål på 31 matcher.

Zlatans betydelse för laget är ovärderlig. 

– Visst, målen talar för att han stannar. Samtidigt så var Zlatan inte populär i omklädningsrummet under slutet på säsongen. Flera spelare har tröttnat på honom och hans utspel på planen, och hans ständiga kritik mot ligan och nivån. Dessutom så vill Galaxy spela 4-3-3 med ett tidigt presspel, en spelstil som tränaren vill ha. Det är en spelstil som Zlatan inte föredrar. Man vill bygga ett nytt lag och det går inte att göra förrän Zlatan har lämnat, säger Kevin Baxter.

Zlatans löneanspråk – ett MLS-problem? 

Ytterligare en faktor är Zlatans lön på 70 miljoner kronor (7,2 miljoner dollar) per säsong. För även om Galaxy har tunga investerare så kan hans höga löneanspråk skapa en inflation i ligan när det kommer till framtida storstjärnor.

– Galaxy måste erbjuda honom som allra minst 7,2 miljoner dollar per säsong – förmodligen mycket mer. Jag tror inte pengarna är ett problem just för Galaxy, men det blir ett problem för ligan. Om Galaxy skulle ge Zlatan till exempel 10 miljoner dollar per säsong så blir det en ny standard för nästa stora stjärna som kommer från Europa. MLS ser hellre att lönenivåerna stannar nere, säger Kevin Baxter.

Säsongen hade knappt hunnit få ett slut innan spekulationerna om svenskens framtid började. Såväl spanska tidningen Marca som italienska Tuttosport har i dagarna placerat Zlatan i Milan.

Svensken vann ligan med Milan 2011 och blev skyttekung i Serie A 2012 i den rödsvarta tröjan. Så sent som i går skrev Tuttosport att svensken vore ”det perfekta köpet” i januari för Milano-klubben och att han skulle bli ”den ledare som klubben för tillfället saknar”. 

Paolo Maldini: ”Han är en av världens bästa”

När SportExpressen når fram till sportchefen Paolo Maldini på telefon har han enbart goda ord att säga om svensken.

– Alla vet hur fantastisk han har varit för Milan och de klubbar han har spelat för. Han har varit en av världens bästa spelare och det är han fortfarande. Det är väldigt tydligt för alla som följer fotbollen i dag. Mer än så kan jag inte säga, säger Maldini.

Kommer ni att erbjuda honom ett kontrakt i januari?

– Jag är ledsen, men vi kommenterar aldrig spelare som tillhör andra klubbar. Det är vår policy i sportsliga ledningen att aldrig kommentera sådana rykten.

Spekulationerna lär fortsätta. 

Men kanske kommer den allra starkaste indikationen om Zlatans framtid – från MLS högsta chef Don Garber. 

Under en intervju i ESPN i går fick nämligen Garber frågan om Zlatans framtid – och placerade honom i Milan.

– Zlatan är en så intressant kille. Han gör att jag har fullt upp med mitt jobb, och han är en underhållare. Vi behöver sådana killar som sticker ut, som David Beckham också gjorde under sin tid här. Zlatan är 38 år och nu ska han rekryteras av Milan som är en av världens största klubbar, sa Garber.

En plötslig groda – eller ett ärligt misstag?

Zlatan Ibrahimovic till attack mot landslaget

Se hela intervjun med Zlatan Ibrahimovic.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.