Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sorgen efter Lagrell: ”Känns tomt just nu”

Lars-Åke Lagrell och Tommy Svensson.Foto: BILDBYRÅN
Tommy Svensson.Foto: JÖRGEN JARNBERGER/BILDBYRÅN
Thomas Ravelli.Foto: CARL SANDIN/BILDBYRÅN

Lars-Åke Lagrell är död, 80 år gammal.

Beskedet tas emot med stor sorg i fotbolls-Sverige.

– Det känns tomt just nu, säger den tidigare förbundskaptenen Tommy Svensson.

– Han tog svensk fotboll till en ny nivå, säger legendaren Thomas Ravelli.

Beskedet kom under måndag eftermiddag. Lars-Åke Lagrell, som hyllats för sina insatser som förbundsordförande 1991-2011, har gått bort efter en längre tids sjukdom.

Han blev 80 år gammal.

– Det var verkligen tråkigt att höra. Vi har aldrig jobbat ihop men träffats ofta på olika samlingar inom Uefa och andra organisationer, säger Sven-Göran Eriksson när SportExpressen når honom.

”Svennis” fortsätter:

– Lars-Åke var väldigt duktig på det han gjorde och omtyckt av många. Vi lärde känna varandra väl och blev vänner. Lars-Åke var och hälsade på mig flera gånger i Torsby, vi drack kaffe och åt bullar. Vi pratade mycket fotboll.

– Jag beklagar verkligen att han har gått bort.

”Hade ett stort hjärta”

Målvaktlegendaren Thomas Ravelli gjorde 143 landskamper för Sverige och hann komma Lars-Åke Lagrell nära.

– Lars-Åke hade ett stort hjärta för svensk fotboll och han tog den till en ny nivå, säger Ravelli.

Hur var han som ledare?

– Han var rak, enkel och hade hela tiden ett leende på sina läppar. Han var en stor ledare och hade även ett stort hjärta för Östers IF.

Hur var er kontakt?

– Mycket bra. Han var enkel att prata med och hans sätt passade alla. Vi hade en bra känsla för varandra. Man behövde aldrig vara rädd att säga sin åsikt till honom.

Thomas Ravelli får blommor av Lars-Åke Lagrell efter en landskamp 1993.Foto: BILDBYRÅN

Mikael Santoft var tidigare generalsekreterare för förbundet och jobbade nära Lagrell under flera år. Santoft sörjer sin nära vän Lars-Åke Lagrell.

– Jag och min fru Britt hälsade på Lars-Åke i somras. Vi drack kaffe och hade det trevligt, säger Santoft. men under de senaste veckorna har vi inte haft någon kontakt.

Santoft och Lagrell möttes för första gången för 25 år sedan. 

– Vi har jobbat tillsammans i en rad projekt. Jag tycker att Lars-Åke är den störste idrottsledare vi haft i Sverige. Utan Lars-Åke hade vi inte haft någon nationalarena i dag. Det var Lars-Åke som införde även att någon av generalsekreteraren eller fotbollsordföranden skulle se varje match dam- och herrlandslaget spelade.

– Jag tänker på Lars-Åkes familj och hans fru Yvonne i den här stunden. Det kommer bli tomt utan honom. Han var en fantastisk människa och en stor ledare.

”Träffades nästan dagligen”

Förbundskaptenen Tommy Svensson, som ledde Sverige till VM-brons 1994, berättar att Lars-Åke Lagrell sökte upp honom i Norge för att be honom ta över det svenska landslaget.

– Han var mycket kunnig och hade även mycket energi. Under min tid som förbundskapten så träffades vi nästan dagligen. Han var ofta inne på kontoret, säger Svensson.

– Det känns tomt just nu...

När hade ni kontakt senast?

– Jag fick en hälsning nu i julas, annars har vi hörts av sporadiskt de senaste åren. Mest över sms, telefon och på sociala medier. Det känns väldigt sorgligt att Lars-Åke har gått bort, säger Tommy Svensson. 

Erik Hamrén tog över som förbundskapten under Lagrells sista år som förbundsbas.

– Han var en stor ledare som alltid stöttade mig även om resultaten inte var bra. Mina tankar går till hans familj, säger Hamrén.

– Vi jobbade nära varandra under flera år och han var väldigt enkel och rak i alla lägen. 

Den nuvarande förbundskaptenen Janne Andersson jobbade aldrig nära Lagrell, men har stött på honom i olika sammanhang. 

– Det var en väldigt vänlig människa, oerhört nitisk och engagerad i olika saker. Det var en rörelsens man som arbetat på alla nivåer inom fotbollen. En stor ledare som lämnat oss, säger Andersson i Expressen TV:s sändning

– Han eftersträvade alltid tillgänglighet, och det var beundransvärt att han svarade allt och alla och försökte svara så bra som möjligt. 

”Gjort mycket för damfotbollen”

Damlandslagets chef Marika Domanski Lyfors säger till DN att Lagrell även haft stor betydelse för damfotbollen:

– Han gjorde ingen skillnad utan ville driva fotbollen framåt, och där ingick ju damfotbollen som en stor del. Så hans sätt att vara tror jag gjorde väldigt mycket för att svensk damfotboll skulle börja växa sig stark. 

– Han var ju med om några stora framgångar också, både EM- och VM-silver när jag själv var förbundskapten (2001 och 2003) men också till exempel VM-bronset i Tyskland 2011, säger Domanski Lyfors till DN. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.