Foto: Cornelia Nordström
 Foto: Cornelia Nordström

Solen hotet mot Lindahl

Publicerad
Uppdaterad
PEKING. Hedvig Lindahl, 24, lider av hudsjukdomen vitiligo - hon tål inte sol.
I ett stekhett Peking är det rejält jobbigt för VM-målvakten.
- Jag tvingas hela tiden använda solkräm med högsta skyddsfaktorn. Annars skulle jag inte klara mig.
Vitiligo blev känt över hela världen genom popstjärnan
Michael Jackson.
Hudsjukdomen kännetecknas av oregelbundna vita fläckar där hudens bruna pigment försvunnit.
I går genomförde svenskorna den sista träningen före avresan till Chengdu och premiärmatchen mot Nigeria 11 september.
Inne på Chaoyangstadion i Peking svettades spelarna under en obarmhärtig sol.
För målvakten Hedvig Lindahl var det extra besvärligt.
Hon måste nämligen vara mycket försiktig, eftersom hon löper större risk att få hudcancer.

”Alla smörjer in sig”

– Alla här smörjer in sig före en träning, men jag tvingas helt enkelt ta det starkaste som finns. Jag går dock inte omkring och tänker på det här hela tiden. Jag vet hur jag ska handskas med problemet, säger Hedvig Lindahl.
Hudsjukdomen är ovanlig. Hos Hedvig upptäcktes det vid fem års ålder när hon fick sår på benen. Runt såren bildades vita hudförändringar som inte försvann.
På sin hemsida skriver Hedvig Lindahl mycket om sin sjukdom. Och hon har fått många bevis att hon är ett stöd för idrottande ungdomar med samma problem.
–  Det finns till och med unga som skrivit till mig och berättat att de funderat på självmord för att de känt sig så olyckliga. Det är viktigt att framhålla att vitiligo inte hindrar dig från att hålla på med idrott.

Spelar med skyddande kläder

Mycket sol innebär också att Hedvig Lindahl under VM tvingas spela med extra skyddande kläder.
– Det värsta är att jag älskar sol och bad. Men jag har vant mig att täcka huden ordentligt från solen.
Hedvig Lindahl använder solskyddsfaktor 30 av ett märke som heter Proderm.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag