Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Slutade lita på folk – ville bara vara hemma”

Fredrik Ljungberg är sedan i februari fotbollsexpert i Viasat. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Fredrik Ljungberg firar ligatiteln med Arsenal 2004 tillsammans med lagkamraten Thierry Henry. Foto: ALEX MORTON / ACTION IMAGES / ACTION IMAGES © BILDBYRÅN
Fredrik Ljungberg i det svenska landslaget. Foto: NILS PETTER NILSSON

Att flytta hem till Sverige är inte ett alternativ. 

Fredrik Ljungberg, 40, älskar sitt London där han bor med fru och två barn. 

– Jag försöker att vara en lugn och metodisk pappa, säger Ljungberg som i en stor intervju med SportExpressen berättar om familjelivet, varför han skämdes över kalsongreklamen och vad han inte har råd med längre. 

Fredrik Ljungberg letar efter ordet på svenska. I skallen snurrar tankarna på engelska när han ska svara. 

– Efter sju-åtta år i England började jag drömma på engelska. Det är klart att jag kan svenska fortfarande men orden kommer på engelska först, och ibland har jag svårt att hitta vad saker heter på svenska. En del ord finns inte ens. Ta vissa engelska fotbollsord till exempel, där får jag problem med vad jag ska säga. 

Ändå är det just det som är Fredrik Ljungbergs nya jobb – att snacka fotboll på svenska. 

"Jag kallades bohem"

Den före detta Arsenal-ikonen och landslagsstjärnan sitter i Viasats studio på Södermalm i Stockholm, några timmar senare ska han agera expert under kanalens Champions League-sändning. 

– Jag vill inte tappa kontakten helt med Sverige och då kändes det här uppdraget kul, och som en bra möjlighet att få komma till Sverige då och då. 

Längtan till Sverige finns där, men några planer på att flytta tillbaka efter 20 år i London har Fredrik Ljungberg absolut inte. 

– Jag älskar Sverige, men när jag flyttade till London kände jag att allt var accepterat. När jag var yngre kunde jag kallas bohem och det ena med det andra i Sverige. Men i London spelar det ingen roll var du kommer ifrån eller hur du ser ut. 

Fredrik Ljungberg tystnar en stund. 

– Det var därför jag blev kär i London. 

Gifte sig i hemlighet

Det är också i England Fredrik Ljungberg har träffat sitt livs kärlek, Natalie Foster, 29. Dotter till den engelska taxipampen och multimiljonären Darly Foster. 

Paret gifte sig i juni 2014 under stort hemlighetsmakeri på naturhistoriska museet i London. Pappa Foster stod för hela kalaset och på gästlistan fanns bland annat den förre svenska förbundskaptenen Lars Lagerbäck, hockeyspelaren Mats Sundin och Ljungbergs lagkamrat i Arsenal, Tony Adams.

Natalie Foster och Fredrik Ljungberg gifte sig under stor hemlighet i London 2014. Foto: NEIL HALL / REX/IBL

Ett år tidigare hade Fredrik Ljungberg och Natalie Foster fått en dotter, och för tre år sedan kom barn nummer två, en son.

Men som alltid har Fredrik Ljungberg varit väldigt reserverad när det kommer till privatlivet. 

– Kanske har jag blivit lite mer öppen och ärligare sedan jag slutade spela fotboll. Men jag har aldrig känt mig komfortabel med media. Jag har alltid varit rädd för att de försöker hitta en rubrik, att de försöker hitta något som jag inte vill ska komma ut. 

– Det hände att jag blev bränd någon gång då och då, och till slut blev jag ängslig. Det var lättare att säga att "jag pratar inte om det där" för då kunde det inte bli några missförstånd eller diskussioner, och då blir man ganska tråkig i intervjuer. 

"Jag slutade att lita på folk"

Fredrik Ljungberg betonar att han är medveten om att media och uppståndelsen är en del av jobbet "när man är på den nivån". 

Men han berättar också om hur den fick honom att förändras som människa de sista åren i Premier League.

– Jag slutade att lita på folk och blev introvert, jag ville mest bara vara hemma. Jag ändrade mig nästan som person. Det är svårt att förklara, och jag vill inte att det ska låta som att man var en bortskämd jäkla spoling...

– Men jag kunde känna att jag har tre kompisar och det räcker att prata med dem. För gör jag en ny bekantskap då vet jag inte om jag kan lita på den personen. Det kunde vara samma sak med gamla flickvänner, de kanske hade ett gott uppsåt och jag dömde kanske dem på ett felaktigt sätt. Men när folk vill vara med en för att man heter Fredrik Ljungberg, då skiter man hellre i det. 

Det gick så långt att Fredrik Ljungberg kände att han inte var den människa han ville vara. Räddningen blev när han 2008 lämnade England för spel i Seattle Sounders. 

– Jag var mentalt trött då och när jag åkte till USA var det mer för själen än för fotbollens skull. Jag behövde hitta mig själv som människa igen. Och att jag åkte dit var nog det bästa jag har gjort för mig själv. 

"Jag ville inte visa mer hud"

Samtidigt som Fredrik Ljungberg berättar om att uppståndelsen i England stundtals var påfrestande vet han att den blev ännu större på grund av en del val han gjorde. 

Som att vara klädjätten Calvin Kleins stora affischnamn utåt under nästan fem års tid. 

– Jag är verkligen blyg på riktigt, så jag förstår att det där kunde verka konstigt, det blev ju knappast mindre uppståndelse av det. Och jag funderade verkligen jättemycket på Calvin Klein-kampanjen. Innan den hade jag inte gjort en enda klädgrej där jag visade mer hud än härifrån (Ljungberg pekar på mitten av sin arm). 

– Jag var väldigt skeptisk men det var många som försökte övertyga mig. De förklarade att det inte var som att göra reklam för kalsonger på Gekås, utan ett ärofyllt uppdrag som bara stora stjärnor får göra. Så till slut gjorde jag det. 

– Men jag skämdes när bilderna kom ut. Jag vet att jag satt och åt frukost på en uteservering i London och så kom det en buss med den där reklamen, då gick jag in och satte mig i stället. Det var väl en självförtroendegrej, jag kände mig inte alls bekväm när någon sa "det är ju du" och pekade på bilderna på mig i bara kalsonger. 

Fredrik Ljungberg var under flera år Calivn Kleins stora affischnamn och syntes bland annat på Londons bussar under reklamkampanjen. Foto: / ALPHA-BULLS 0000UE5S

– Samtidigt är jag väldigt glad att jag tog mig ur den där comfort zone som jag varit i med fotbollen för det öppnade sig en helt ny värld. Jag fick lära känna fantastiska människor i modebranschen som fortfarande i dag är mina vänner. 

Så du ångrar inte att du gjorde det?

– Nej, jag kanske kommer göra det en dag när mina barn kommer och säger: "vad fasiken är det här pappa?", haha. 

"Jag och min fru hade en överenskommelse"

Efter den aktiva karriären var Fredrik Ljungberg tränare i Arsenals ungdomsakademi innan han fick jobbet som assisterande tränare i Wolfsburg. Bundesligaklubben gav dock både huvudtränaren Andries Jonker och Ljungberg sparken efter sju månader. 

Efter det tog Fredrik Ljungberg vad han kallar ett sabbatsår. 

– Jag och min fru hade den överenskommelsen, att jag jobbade som en galning under en tid men sedan måste familjen få sitt. Och jag tycker att det har varit väldigt mysigt att vara hemma med barnen.

Hur är du som pappa?

– Jag försöker vara lugn och metodisk, inte hetsa upp mig. Ge barnen den tid de behöver, att prata med en treåring kan ta lite tid ibland. Men det känns som att de blir glada när de får göra det. 

Fredrik Ljungberg säger att tillvaron i London är lugnare nu för tiden.

– Sedan jag slutade att spela är det inte samma grej längre, och när vi fick barn tycker jag att folk har visat mer respekt, det är inte så mycket upp i nyllet längre. Men jag hänger heller inte så mycket på de dyraste restaurangerna längre. 

Du har varit en frekvent nattklubbsbesökare, när var du på klubb senast?

– Jag är nästan aldrig ute längre. Men om det räknas att jag var och träffade en kompis som är DJ på en klubb här i Stockholm i går, jag var där i tio minuter. 

– När jag hade en helkväll senast kommer jag inte ens ihåg. Men visst, jag gillar det där. Jag och mina gamla kompisar kunde stå i våra luvtröjor i något hörn och kolla på folk. Sedan ändrade sig allt det där när man blev mer känd. Men jag har alltid tyckt om att ha roligt, men då gällde det ju att hitta en balans med fotbollen. 

– Nu börjar man bli gammal. Jag tycker att det är jättetrevligt att ta en drink med kompisar, men saker och ting förändras också i livet. 

Har du många vänner?

– Ja. Men jag har färre nära vänner, kanske två i England och det dubbla i Sverige. 

"En sjukt bortskämd bubbla"

Om Fredrik Ljungberg har valt att hålla familjelivet privat så är han lika tystlåten när det kommer till ekonomi. Inte för att han inte har koll på hur mycket pengar han har tjänat på fotbollen och allt runtomkring, för det har han. Och fastighetsbolaget som han äger tillsammans med två personer i London "går bra". 

Några planer på att lägga sig på sofflocket har den förre fotbollsstjärnan dock inte. 

– Är man en tävlingsmänniska tror jag att man alltid kommer ha det där drivet i sig. Inte för att pengar är en tävling men man vill alltid att det ska gå bra. 

Är du en spara eller slösa?

– När jag spelade fotboll var jag både och. Jag hade rådgivare som såg till att jag sparade, men det är klart att det hände att man åkte på semestrar som jag aldrig skulle ha råd med i dag. 

Har du på riktigt inte råd med det längre?

– Nja, men jag kanske inte tycker att det är rätt att åka privatjet och bo i en jättestor villa på stranden längre. Det känns fel rent kostnadsmässigt. 

Så det är inte så att pengarna börjar ta slut?

– Nej, men är man fotbollsspelare så lever man i en sjukt bortskämd bubbla utan att ta ansvar för att saker verkligen kostar pengar. 

– Det handlar väl snarare om att jag har mognat. 

Har två Guldbollar

Namn: Fredrik Ljungberg.

Ålder: 40 (fyller 41 16 april).

Bor: London.

Familj: Frun Natalie Foster, 29. En dotter, 5, och en son, 3. 

Fotbollsklubbar som spelare: Halmstads BK (1994–1998) 79 matcher, 10 mål, Arsenal (1998–2007) 216 matcher, 46 mål, West Ham (2007–2008) 25 matcher, 2 mål, Seattle Sounders (2008–2010) 37 matcher, 2 mål, Chicago Fire (2010–2011) 15 matcher, 2 mål, Celtic (2011) 7 matcher, Shimizu S-Pulse, Japan (2011-2012) 8 matcher, Mumbai City FC, Indien, (2014), 4 matcher. 

Svenska landslaget: 75 matcher, 14 mål (1998-2008).

Klubbar som tränare: Arsenals ungdomsakademi, andretränare i Wolfsburg. 

Övrigt: Har fått två Guldbollar, har utsetts till "årets mittfältare" i Sverige sex gånger. Arsenals elfte bästa spelare genom tiderna, medlem i "årtiondets Premier League All Star Team" och i den amerikanska proffsligans "All Star Team 2009". 

 

Fredrik Ljungberg i Viasat-studion i Stockholm. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!