Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Släppte in 14 mål – rankas som 123

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: SVEN BEYRICH/SPP/SHUTTERSTOCK / SVEN BEYRICH/SPP/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

GÖTEBORG. Mot 45-rankade Slovakien lyckades Sverige bara göra ett mål. 

I kväll väntar Georgien som är på plats 123 på världsrankingen och som Danmark nyligen slog med 14–0. 

Trots det menar förbundskapten Peter Gerhardsson att det inte är en lätt uppgift. 

– Det här med rankning är svårt. Och vi har mycket att lära från matchen senast, säger han. 

Inför OS i Tokyo var det svenska damlandslaget rankat trea i världen, men efter silvret tog man sig upp på andraplatsen. 

När Sverige i fredags mötte Slovakien, 45:a på världsrankingen, blev det en knapp 1–0-seger i den första matchen i kvalet till VM 2023.

I kväll på Gamla Ullevi väntar ett på papperet ännu sämre lag för svensk del. Georgien ligger på plats 123 på världsrankingen, endast Cypern, Armenien, Nordmakedonien och Andorra är sämre i Europa. 

Och i det senaste EM-kvalet förlorade Georgien samtliga matcher och hade en målskillnad på 3–45 när det var över. 

Trots det menar förbundskapten Peter Gerhardsson att det inte är en lätt match som väntar för Sverige i kväll. 

– Det där med rankning är svårt. Men det är ett lag som vi ska vinna över, säger Gerhardsson som menar att det finns mycket att förbättra från matchen mot Slovakien. 

– Vi har en hel del att lära. Mot Slovakien var inspel och inläggsdelen inte tillräckligt bra, det var för mycket bollar som gick till målvakten och det måste vi kolla på nu. Och vi måste vara ännu mer effektiva mot Georgien. Det kommer stå tio stycken i och runt straffområdet, så vi måste komma runt på kanterna och lyckas lösa de små passningarna mellan varandra. 

Rolfö: ”Det är en utmaning”

Fridolina Rolfö gjorde Sveriges enda mål mot Slovakien men var inte heller hon nöjd med den svenska insatsen då. Men menar också att det är svårt att möta lag som Georgien. 

– Det är en utmaning. I OS mötte vi många lag som satte hög press på oss, så här blir det en annan typ av matchbild. Vi vet att det blir trångt och svårt att luckra upp försvaret, säger Rolfö.

Hurtig: ”Lägger inte fokus på det”

Det är första gången som det svenska damlandslaget möter Georgien. Men även om det är ett lag som till exempel Danmark besegrade med hela 14–0 i EM-kvalet finns det ingen garanti att det blir så stora siffror i kväll på Gamla Ullevi enligt Lina Hurtig.

– De förlorade också med bara 0–2 mot Danmark hemma. Att de torskade med 0–14 är ingenting vi lägger fokus på. Det gäller för oss att få in målen, säger Hurtig.

Sverige–Georgien börjar klockan 18.30. 

SVERIGES LANDSKAMPER I HÖST

I kväll: Sverige-Georgien (VM-kval)

21 oktober: Irland-Sverige (VM-kval)

26 oktober: Skottland-Sverige (träningslandskamp)

25 november: Sverige-Finland (VM-kval)

30 november: Sverige-Slovakien (VM-kval)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.