Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skyttekungen Tommy Berggren avliden

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: dif.se

Tommy Berggren, Djurgårdens senaste skyttekung i fotbollsallsvenskan, är död. Han avled under natten till tisdag.

- När han var som bäst gjorde han mål på allt, säger Tommy Davidsson, tidigare lagkamrat med Berggren, till Djurgårdens hemsida.

För 34 år sedan, 1978, blev Tommy Berggren skyttekung i fotbollsallsvenskan med 19 mål. Det var senaste gången som en Djurgårdenspelare toppade den listan.

Under natten mot tisdagen avled Berggren, 62 år gammal, skriver Djurgården på sin hemsida.

- Det första jag tänker på när det gäller Tommy är att han var väldigt snäll. Det var inte för inte som vi kallade honom "Baloo", säger Tommy Davidsson, sportchef i DIF Ungdom och lagkamrat med Berggren under tio säsonger i Djurgården, till hemsidan.

Berggren spelade i Djurgårdens a-lag mellan 1968 och 1982. I tio år var han back, men till slut insåg man att han var menad att spela i anfallet.

- Han var ett fysiskt praktexemplar och hade en oerhörd spänst. När han var som bäst gjorde han mål på allt, framför allt på nick. Men råkade han köra över en motståndare så klappade han om honom efteråt, säger Tommy Davidsson.

På totalt 291 matcher i DIF-tröjan gjorde Tommy Berggren 55 mål och under säsongen 1977-1978 vann han alltså den allsvenska skytteligan, före bland andra Hammarbys Billy Ohlsson. Under 1978 fick han också debutera i a-landslaget och i debuten mot Danmark nickade han in ett av målen. Han gjorde ytterligare två landskamper under hösten 1978.

När Djurgården röstade fram "Århundradets djurgårdare" på hemsidan vid millennieskiftet sedan slutade Tommy Berggren på sjätte plats.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.