Camilla Hagman.
Camilla Hagman.

Skyller nu allt på TV4: "Bedrövligt beslut..."

Publicerad

Fotbollsgalans hyllningsinslag till Therese Sjögran ströks av tidsbrist.

Nu tar Svenska fotbollförbundets kommunikationschef Camilla Hagman bladet från munnen - och riktar skarp kritik mot TV4.

– Beslutet var bedrövligt. Jag blev både ledsen och förbannad, säger hon.

Måndagskvällens fotbollsgala i Globen har väckt stor uppmärksamhet - inte bara för alla priser som delades ut.

SportExpressen.se kunde på tisdagen avslöja att TV4 förberett ett hyllningsinslag till Therese Sjögran för hennes landslagsrekord på 200 matcher - men att inslaget ströks mitt under galan på grund av tidsbrist.

Beslutet har mötts av ilska och även Svenska fotbollförbundet har fått skarp kritik.

Nu väljer förbundets kommunikationschef Camilla Hagman att berätta vad det egentligen var som hände.

– Inslaget skulle ha gått innan utdelningen av Diamantbollen. Så jag blev helt överrumplad och lika förvånad som alla andra när jag mitt under sändningen inser att inslaget inte är med. Jag började nästan skaka på huvudet och tänka "vänta, vad hände?". Jag gick backstage och då hade de tagit beslutet i produktionen, de hade bestämt att det skulle strykas, säger hon till SportExpressen.se.

Försvarar Ismail

Förbundet hyllade Therese Sjögran i samband med rekordlandskampen den 29 oktober, men nu ville man uppmärksamma stjärnan inför större publik på galan. Särskilt med tanke på förra årets incident då Anders Svensson fick en bil för sin långa karriär i landslaget - medan Therese Sjögran fick lämna tomhänt.

Man hade förberett ett inslag som bestod av flera delar och programledaren Soran Ismail skulle knyta ihop allt på slutet.

– För oss var det här oerhört viktigt med tanke på det som hände förra året, vi ville ge henne den uppmärksamheten. Och detta var mycket känt av TV4, säger Camilla Hagman.

– Nu har Soran fått oförtjänt kritik för att han cyklade in på scenen, vissa menar att han försökte raljera. Men det skulle ju knytas ihop med inslaget. Jag kan bara beklaga, jag hade inte en chans att påverka det här. Planen var supertydlig och jätteprioriterad.

"Tack för det, TV4..."

Hur reagerade du när du fick beskedet om att inslaget var slopat?

– Jag blev både ledsen och förbannad. Jag sökte upp Sjögran direkt efteråt och sedan har jag pratat med produktionen både i går och i dag. Jag tycker att det är bedrövligt, TV4 visste hur viktigt det här var för oss. Det var viktigt för oss eftersom det var viktigt för Sjögran. Du ser själv vilken diskussion det blir under den här dagen. Jag sa till TV4 i går (läs i förrgår): "tack ska ni ha, ni har gjort min dag" för jag visste vad som väntade.

Hur är relationen med TV4 nu?

– Vi har ett bra samarbete med TV4 rent generellt, men det här beslutet de tog var bedrövligt. Bedrövligt för oss, för Sjögran och för Soran. Det är så många som får lida.

Har ni fått en ursäkt?

– Jag har haft en dialog med TV4 och det är inte så att de har bett om ursäkt. Men de förstår det besvärliga i det hela.

"Ska inte ha kritik"

Så i det här fallet har förbundet fått oförtjänt med kritik?

– Vi ska inte ha någon kritik alls och det är inte så att jag försöker gömma mig bakom något. Men det här var så planerat och prioriterat för att inte göra om det som vissa kallar för misstag förra året. Det var viktigt att visa Sjögran den respekten. Men TV4 valde att stryka och det skapar irritation och ledsamhet.

TV4:s exekutiva producent Pelle Porseryd förklarade prioriteringen så här under måndagskvällen:

– Två andra punkter drog över på tiden och vi var tvungna att spara in tid. Vi försöker göra en så korrekt prioritering som möjligt, förstås. Sen får vi titta på det, om det var rätt eller fel. Men där och då hade vi inte gjort den prioriteringen om vi inte trodde att det var rätt.

"Jag störs av det"

Fotbollförbundets kommunikationschef Camilla Hagman är inte bara kritisk mot TV4.

Hon är också trött på kritiken om att galan borde ha ägt rum på annat datum på grund av att många damlandslagsstjärnor inte kunde komma.

– Jag störs lite av debatten om att det är bedrövligt att damerna inte kunde komma. Det där stämmer inte, vi hade lika många damlandslagsspelare som herrlandslagsspelare på plats. Jag tycker att det är respektlöst, det är respektlöst mot de damlandslagsspelare som ansträngt sig för att komma dit. Visst, Asllani, Seger och Schelin är stora profiler, men vi hade lika många spelare från damlandslaget som från herrlandslaget.

Men den här kritiken har ju inte minst kommit från landslaget själva - både Sara Thunebro och Hedvig Lindahl var ju väldigt kritiska.

– Ja, absolut. Missförstå mig inte, var och en får tycka vad de vill. Jag bara konstaterar: jag tycker att det är respektlöst mot de som var här att prata i termer av att "det är så hemskt att vi är mitt i ett Champions League-spel så damerna inte kan vara på plats". Det stämmer inte. Större respekt förtjänar damlandslaget på plats. Dessutom bemödade sig FC Rosengård att flytta sin match från onsdag till torsdag, det var fantastiskt. Alla har gjort en ansträngning, säger Camilla Hagman.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag