Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Skulle inte tveka en sekund att åka ner"

Foto: Suvad Mrkonjic

Peshraw Azizi är lagkapten i Dalkurd. Han är kurd, och son till en peshmerga-soldat.

I sommar har terrorgruppen ISIS dragit fram genom hans hembyggd, i den irakiska delen av Kurdistan.

– Jag skulle inte tveka en sekund att åka ner och hjälpa till, säger han till DT.

I somras besökte Azizi sin hemstad Sulaymaniyah för att hjälpa en fotbollsskola. Samtidigt inledde ISIS sin offensiv, terrorgruppen intog bland annat Iraks nästa största stad, Mosul.

– När jag var där var de två timmar ifrån kanske. Föräldrarna var lite oroliga och tyckte att jag kanske skulle hoppa över resan, säger Azizi.

Just nu rasar kriget i området. I veckan sände TV4 dokumentären "ISIS offer". Filmen visade en grym bild av vad som pågår i området. Kidnappningar av barn och kvinnor som säljs som sexslavar är några exempel på vardagen efter terrorns intåg.

Flyr mot Kurdistan

Uppskattningsvis har 1.7 miljoner människor tvingats fly. Den enda fristaden inom rimligt avstånd är Kurdistan.

– De som har blivit drabbade, det är inget liv de har, om man säger så. Läget är jättekrisiskt, säger Peshraw Azizi.

Azizi har både släkt och vänner kvar i Kurdistan. Den kurdiska Peshmerga-armén står i första ledet i kriget mot ISIS. Peshraw Azizi känner armén väl. Azizis pappa var en del av armén i tjugo år, innan flytten till Sverige.

– Jag vet vad de människorna går för. Jag är uppväxt med dem och de har tagit hand om mig. När pappa var ute i krig var det de som tog hand om mig. Så jag har ganska starka känslor när det gäller Peshmerga, säger Azizi.

"Var som helst, där jag behövs"

Många svenskkurder har redan rest till de drabbade områdena för att hjälpa till. Snart kan Peshraw Azizi vara en av dem.

– Jag skulle inte tveka en sekund på att åka ner och hjälpa till. Volontärarbeta och allt det där. Var som helst, där jag behövs, säger han.

I dagsläget är Azizis plan att tillsammans med familjen åka ner till Kurdistan när fotbollssäsongen är slut. I dagsläget hjälper Aziz och hans familj de drabbade hemifrån. Bland annat samlar man in kläder i Borlänge och Falun.

– Men man vet aldrig. Skulle läget bli så kritiskt, mycket värre än det här, då åker jag.

Använder fotbollen som ventil

För att kunna koppla bort tankarna på kriget i hemland använder Azizi fotbollen som en ventil. Han beskriver träningar och matcher som ett tillfälle där han kan släppa allt annat.

– När man kommer ut på träning eller spelar match, då är det som en helt annan värld. Det blir lite som psykisk hjälp. Det är skönt att ha fotbollen att gå till varje dag, säger Azizi.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!