Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Zlatans svar efter deras uppmaning

Foto: BILDBYRÅN
Foto: ROBIN ALAM/ISI/REX/SHUTTERSTOCK / ROBIN ALAM/ISI/REX/SHUTTERSTOCK/ REX FEATURES
Foto: ROBIN ALAM/ISI/REX/SHUTTERSTOCK / ROBIN ALAM/ISI/REX/SHUTTERSTOCK/ REX FEATURES

Zlatan Ibrahimovics nya samarbete med ett spelbolag har knappast undgått många.

Nu vädjar Spelberoendes riksförbund till 36-åringen att tänka om – och komma på ett av deras möten.

– Om Zlatan har lite medmänsklighet i kroppen skulle han må fruktansvärt illa, säger ordföranden Henrik Armus.

En vädjan som superstjärnan svarade på sent i går kväll.

För ett par veckor sen stod det klart att Zlatan Ibrahimovic går in som delägare i ett nystartat svenskt spelbolag. Den svenske superstjärnan har också frekvent synts till i diverse reklamfilmer för företaget, något som har skapat rubriker världen över. 

I England uppmärksammades 36-åringens delägarskap då det är förbjudet för Premier League-spelare att ha samarbete med spelbolag. 

Det brittiska fotbollsförbundet FA var i färd med att starta en granskning av svenskens affärer då han tog sitt pick och pack och flyttade till Los Angeles.

Vädjar till Zlatan Ibrahimovic i öppet brev

I helgen twittrade Ibrahimovic att chanserna att han spelar VM i sommar är "skyhöga", något som fick internationella – och svenska – medier att gå i spinn. Det hela visade sig dock bara vara en reklamkupp för spelbolaget. Nu får Zlatan Ibrahimovic kritik av Spelberoendes riksförbund – som skriver ett öppet brev till Sveriges störste fotbollsspelare genom tiderna.

Förbundet vädjar till Zlatan Ibrahimovic att tänka om gällande sitt samröre med spelbolaget och berättar i brevet om de förödande konsekvenser som tusentals svenskar drabbats av på grund av sitt spelberoende.

Spelberoendes riksförbunds ordförande Henrik Armus förklarar varför.

– Det här sticker väldigt mycket i våra ögon, att en så stor förebild som Zlatan Ibrahimovic gör reklam för ett spelbolag och dessutom går in som delägare. Det är ju väldigt många kända personer som gör reklam för spelbolag, men nu rann det över, säger han och fortsätter:

– Det är precis lika illa som att marknadsföra alkohol och droger, vilket jag har väldigt svårt att se. Man kan bara skylla på okunskap.

"Då skulle Zlatan må fruktansvärt illa"

Spelberoende klassas i dag som en beroendesjukdom, precis som alkohol- och drogmissbruk. Henrik Armus ser gärna att Zlatan Ibrahimovic kommer till ett av deras möten för att se hur illa tusentals svenskar har det.

– Utomstående som har varit på våra möten kan knappt tro att det är sant. Man får en rejäl avsmak för spel och blir rejält tagen. Jag vet inte hur Zlatan är som människa, men har han lite medmänsklighet i kroppen skulle han må fruktansvärt illa. 

– I de värsta fallen har spelmissbruket inneburit döden. Jag var själv redo att ta livet av mig på grund av den skuld jag hade – och den skuld jag kände. Jag hade förmodligen inte stått här i dag om jag inte hade sökt hjälp för mitt beroende.

Vad hoppas ni få ut av brevet?

– Det kanske låter naivt, men förhoppningsvis avslutar han samarbetet och satsar på något annat i stället. Han är jättevälkommen att besöka någon av våra möteslokaler. Han är en så stor förebild för så många och vi tycker att det är väldigt allvarligt, säger Henrik Armus.

Sent under måndagskvällen valde Zlatan Ibrahimovic att via sitt Twitter-konto att svara på uppmaningen.

”Den här artikeln borde vara tillägnad statliga Svenska Spel”, skriver ”Ibra” och länkar till Svenska Spels wikipedia-sida.

 

Spelberoendes riksförbunds brev till Zlatan

"Hej Zlatan,

Du kommer från en förort där utanförskap, flykt från verkligheten genom olika missbruk är vanligt. Istället för att spä på eländet genom engagemang i ett spelbolag vore vi glada om du istället ställer dig på andra sidan och verkar för en bra sak.

 

Zlatan, visste du att:

 

82.000 barn i Sverige har en spelberoende förälder. Mat på bordet? Sällan. Julklappar? Än mer sällan. Uppmärksamhet? Below zero eftersom mamma fastnat i bingohallen och pappa på toaletten och det beror inte på hård mage. Det beror på att man fastnat i ett spelberoende.

 

Fler människor än någonsin spelar så mycket att deras liv läggs i ruiner. Ibland slutar det med självmord för att man överhuvudtaget inte ser någon ljusning.

 

Snabba onlinespel som nätcasino och poker är på samma sätt beroendeframkallande som heroin. 

 

Vi i Spelberoendes Riksförbund har fler hjälpsökande än någonsin. Bra att de söker sig hit, men samtidigt tragiskt för det innebär att fler än nånsin har hamnat i ett spelberoende som kan vara väldigt svårt att ta sig ur. Det går att spela dag å natt och ett nytt SMS-lån är bara ett ögonblick bort.

Zlatan, du skulle bli en hjälte om du byter sida och du är alltid välkommen på våra kvällsmöten för att lära dig mer om spelets baksida.

 

Som familjefader med två barn känns det här som ett enkelt val för dig – eller hur?

 

/Spelberoendes Riksförbund