Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skrev på för rysk klubb – stoppas från VM

Foto: BPA / MB MEDIA BILDBYRÅN
Foto: SIPA USA/IBL

Den polske backen Maciej Rybus petas från det polska fotbollslandslaget inför VM i Qatar. Det polska fotbollsförbudet säger i ett uttalande att petningen beror på att han nyligen skrivit på för ryska Spartak Moskva.

Rybus har kritiserats hårt efter att han lämnat Lokomotiv Moskva för stadsrivalen Spartak.

Även det polska förbundet och förbundskapten Czeslaw Michniewicz sällar sig till kritikerna och har informerat Rybus att hans klubbsituation gör att han inte är aktuell för truppen till VM i Qatar i vinter.

Rybus har spelat 66 landskamper men var inte med i truppen till playoff-finalen mot Sverige i mars (2–0-seger) och har inte varit en startspelare för Polen på länge.

Två som däremot spelade mot Sverige och som också har kontrakt med ryska klubbar är Grzegorz Krychowiak och Sebastian Szymanski. Krychowiak har kontrakt med Krasnodar fram till 2024 medan Szymanski tillhör Dynamo Moskva till och med 2026.

Enligt The Athletic ska dock bägge spelarna vara villiga att lämna Ryssland (Krychowiak lånades ut till AEK Aten efter invasionen av Ukraina) medan Rybus ska ha vägrat och därför petats.

Polen spelar i grupp C i VM tillsammans ned Argentina, Saudiarabien och Mexiko.

Polen tog initiativ till att bojkotta Ryssland i playoff till VM. Sverige och Tjeckien följde snabbt efter, vilket ledde till att Ryssland stoppades.

Ryska klubb- och landslag är avstängda från internationella turneringar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.