Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kontroversiella bilderna sprids nu efter matchen

Foto: THIBAULT CAMUS / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: IAN LANGSDON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: ABACA / STELLA PICTURES/ABACA

Turkiet kvitterade sent i matchen mot Frankrike och lyckades därmed få med sig en viktig poäng i jakten på spel i EM nästa år.

Spelarna valde att fira genom att göra salut och hylla landets militär – något som nu kan leda till en bestraffning från Uefa.

Det är fortfarande någorlunda öppet i EM-kvalgrupp H, där vi bland annat hittar Frankrike, Turkiet och Island. 

Island vann nämligen sin match mot Andorra, medan Turkiet snodde poäng borta mot Frankrike. 

Olivier Giroud spräckte matchnollan när han byttes in i den andra halvleken. Giroud hade bara varit på plan i fyra minuter när han nickade in ett hörninlägg från Antoine Griezmann. 

Men kort därefter kvitterade Kaan Ayhan, också han direkt från bänken, för Turkiet. 

Turkiet med kontroversiellt firande

De turkiska spelarna firade återigen genom att göra salut och hylla landets militär – en gest som Uefa efter Turkiets match mot Albanien uppgav att de skulle utreda. 

Inför Turkiets match mot Frankrike gick dessutom flera franska politiker ut och krävde att matchen skulle ställas in. 

”Om turkiska spelare gör militärsaluter så måste de behandlas som soldater. Då spelar vi inte fotboll mot dem”, skrev Jean-Luc Mélenchon (France Insoumise) på Twitter.

Turkiets målvakt och matchhjälte Mert Günok var nöjd med resultatet efter matchen.

– Det här var en historisk kväll. Vi hade älskat att vinna matchen och säkra spel i EM, men vi kämpade väl. Större delen av matchen gav vi dem bollen, men i slutändan är det viktigaste ändå att ta sig till EM nästa år, säger han enligt Fanatik. 

Han fortsätter:

– Vi öppnade dörren i dag. Vårt land går igenom en svår period just nu, så jag hoppas att vi lyckades stärka våra soldaters moral. 

 

LÄS MER: Turkiet kan straffas av Uefa efter firandet 

ALLT DU BEHÖVER VETA OM KONFLIKTEN I SYRIEN

• Turkiet har gått in i norra Syrien för att skapa en buffertzon. Man vill trycka tillbaka kurdiska styrkor från gränsen – och skapa ett skyddsområde dit syriska flyktingar från Turkiet kan återvända.

• Den 6 oktober meddelade USA:s president Donald Trump att han drar tillbaka de amerikanska trupperna från norra Syrien. Turkiet såg beskedet som grönt ljus att gå in i Syrien, även om USA har sagt att de varken stöttar eller avser delta i Turkiets offensiv.

• Turkiets armé backas upp av syriska väpnade oppositionen, och de möter motstånd av de kurdiska styrkorna (SDF), som försöker förhindra Turkiet att ta sig in över gränsen. Den 13 oktober kom beskedet att den syriska armén ansluter till SDF.

• Enligt FN har 150 000-160 000 personer tvingats fly från sina hem i nordöstra Syrien på grund av offensiven. Enligt AFP har minst 24 civila dödats.

• Kurderna i Syrien har kommit överens med regeringen i Damaskus om hjälp med att bekämpa den turkiska invasionen. Syriska regeringsstyrkor har redan börjat utplaceras i områden som kurderna kontrollerat.