Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skräckscenerna: Åtta döda utanför arenan

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

Det afrikanska mästerskapet skakas av en tragedi.

Minst åtta personer har dött efter publikkaos i samband med hemmanationen Kameruns match mot Komorerna.

Guvernören i huvudstadsregionen befarar att dödssiffran kan stiga. 

Kamerun tog emot Komorerna i Afrikanska mästerskapens åttondelsfinal på måndagskvällen. Matchen spelades i huvudstaden Yaoundé på Stade Paul Biya, med kapacitet att ta in 60 000 åskådare.

På grund av pandemirestriktioner var bara 80 procent av platserna på arenan tillgängliga. Trots det ska runt 50 000 personer ha tagit sig till arenan för att försöka få en plats, skriver AP. 

Trängsel uppstod och i paniken trampades åtta personer ihjäl, skriver AP.  Enligt vittnen startade tumultet – som ledde till att människor klämdes och trampades ned – när grindarna till arenan stängdes.

”Åtta dödsfall har registrerats, två kvinnor i 30-årsåldern, fyra män i 30-årsåldern, ett barn, en kropp som tagits om hand av familjen”, skriver Kameruns hälsodepartement i en preliminär rapport som nyhetsbyrån AFP tagit del av.

Departementet uppger att de skadade, som i skrivande stund ska vara ett 50-tal, omedelbart fördes i väg i ambulanser, men att tung trafik försvårade sjukhustransporten.

Minst åtta döda i publikkaos

AP skriver att guvernören för huvudstadsregionen fruktar att dödssiffran kan komma att stiga ännu mer. Ett närliggande sjukhus har tagit emot 50 skadade under kvällen. 

– Vissas tillstånd är allvarligt. Vi behöver evakuera dem till ett specialistsjukhus, säger en sjuksköterska till AP. 

Kamerun vann matchen med 2-1 och är klart för kvartsfinal i Afrikanska mästerskapen. Värdnationens högerback Collins Fai fick höra om tragedin först efter slutsignalen.

– Det är sorgligt. Vi skickar våra innerligaste kondoleanser till de familjer som har förlorat sina nära och kära. Vi hoppas att myndigheter kommer att vidta åtgärder så att det inte händer igen, säger han enligt RMC Sport. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.