Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skånska talanger drillas av supertränare

Patrik "Bjärred" Andersson står bakom initiativet.

FC Barcelonas supertränare kommer till Bjärred.

Under två veckor sommaren 2013 ska svenska talanger för första gången drillas av Barças akademieledare.

Bakom fotbollslägret står Patrik "Bjärred" Andersson.

- Att få ge tillbaka till svensk fotboll genom att ta Barcelona till Sverige är fantastiskt, säger han.

SPELADE FÖR BARCELONA I TRE SÄSONGER

Patrik Andersson inledde sin proffskarriär i Malmö FF 1988, och hann med att spela för Blackburn Rovers FC, Borussia Mönchengladbach och Bayern München innan han hamnade i FC Barcelona. Med sig hade han då två Bundesligasegrar och en Champions Leaguevinst. Han spelade tre säsonger i Barcelona innan han återvände till Malmö FF för att leda laget till guld.

I det svenska landslaget var han bland annat med i EM-semifinalen 1992 och under den magiska VM-brons-sommaren 1994. "Bjärred" har spelat i den svenska landslagströjan 96 gånger men la landslagsskorna på hyllan efter VM 2002.

Lima i Peru, Warszawa i Polen, Delhi i Indien och Bjärred i Sverige.

Vad har de gemensamt?

De finns alla på FC Barcelonas karta över platser som har eller kommer att få en fotbollsakademi i den framgångsrika klubbens regi.

För första gången ska svenska fotbollstalanger i åldrarna 8-16 år få chansen att träna på samma sätt som man tränar i det spanska mästarlaget.

Bakom initiativet står den svenska ikonen Patrik "Bjärred" Andersson som under tre säsonger spelade i Barcelonas blårödrandiga tröja.

- Från min sida handlar det om att ge ungdomar en bra träning och låta svenska tränare få en inblick i hur de jobbar i Barcelona, säger han.

- Det är ett sätt att ge tillbaka, och att få ge tillbaka till svensk fotboll genom att ta Barcelona till Sverige är fantastiskt.

Idén till lägret i Sverige fick "Bjärred" på årets El Classico när han träffade den ansvarige för FC Barcelonas fotbollsakademier runtom i världen.

Intresse direkt

Andersson berättade om sitt intresse om att ta Barcelona till Sverige och fick genast gehör.

- De blev intresserade och från deras sida är det ett varumärkesbyggande. De sprider sitt budskap som de varit väldigt framgångsrika med. De har lyckats fostra spelare rakt igenom akademierna upp till a-laget, säger Patrik Andersson.

- Den är en av få klubbar där man ser en röd linje, man strävar efter att föra fram egna produkter. För två veckor sedan hade man elva spelare på plan som alla gått genom de egna leden. Det är unikt.

Tio träningsdagar

Totalt tio träningsdagar uppdelat på två läger kommer det bli 2013. Tränarna flygs in från Barcelonas olika akademier och Patrik Andersson kommer själv närvara. Platsen för lägret blir hans egen hemort Bjärred och fotbollsklubben Bjärreds IF.

- Det är fantastiskt roligt att jag behållit kontakten med dem, och det ska bli extra kul att visa Barça den plats jag kommer ifrån.