Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Var helt chockade – man började skratta”

Foto: Viaplay
Foto: Viaplay
Foto: Viaplay
Foto: ANDERS BJURÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: NICOLò CAMPO / NICOLò CAMPO/SIPA USA SIPA USA

Bisarra scener utspelade sig i mötet mellan Tunisien och Mali i de afrikanska mästerskapen.

Vid ställningen 1-0 till Mali valde domaren Janny Sikazwe nämligen att blåsa av matchen i förtid - två gånger.

– Sånt här får bara inte hända, säger Ismael Diawara.

Afrikanska mästerskapen är i gång sedan några dagar tillbaka. Ingen av matcherna hittills i turneringen, förutom en enstaka, har bjudit på fler än ett mål.

Och kanske är det inte så konstigt.

Under onsdagseftermiddagen drabbade Tunisien och Mali, med MFF-målvakten Ismael Diawara, samman i grupp F. Mali tog ledningen med 1-0 i början av den andra halvleken, och kämpade för att behålla sin ledning när matchen tickade in i den 85:e minuten.

Blåste av matchen för tidigt - två gånger

Då valde domaren Janny Sikazwe att blåsa av matchen fem minuter innan ordinarie tid. På Malis bänk satt Diawara som blev minst sagt förvånad.

– Vi var helt chockade, sedan ser man frustrationen hos Tunisiens ledarstab. Man började skrattade där på bänken för det var så konstigt, det var inte lite för tidigt heller utan det var ju i den 85:e minuten, säger han till Kvällsposten.

Efter stora protester från den tunisiska bänken ångrade sig till synes Sikazwe, och spelet återupptogs igen.

Men bara fyra minuter senare var det dags igen.

Efter en match som bland annat innehöll två straffsparkar, ett rött kort och hela nio byten i den andra halvleken valde Sikazwe återigen att blåsa av matchen. Denna gång med 15 sekunder kvar av ordinarie speltid.

– Det är jätteskumt. Jag vet inte om han var sugen på att gå hem eller vad som hände, säger Diawara.

”En stämpel att det är oseriöst”

20 minuter efter det att matchen blåsts av var Mali tillbaka på planen, för att spela klart den korta tid som återstod av matchen. Det tunisiska laget vägrade dock, i protest, att spela klart. 

– Det enda vi fick reda på var att domaren hade blåst för tidigt och att vi skulle ut och spela klart två minuter plus en minuts tillägg. Sedan ser vi att Tunisien inte var ute, det var ju kaos i korridorerna, men jag fick höra att Tunisien ville spela om hela matchen, säger han.

Hur tycker du situationen efteråt hanterades?

– Det var inte bra, det var rörigt. Att vi får gå in (i omklädningsrummet), sedan gå ut igen och så blir det ingenting ändå. Det är inte bra, där finns det att jobba på kan man säga. 

De sista minuterna spelades aldrig och Mali tilldömdes segern med 1-0.

Diawara menar att det var rättvist att laget trots allt fick behålla segern, men är kritisk till det som hände.

– Vi sa det i omklädningsrummet att det är sådana här grejer som gör att Afrikanska mästerskapet aldrig tas seriöst. Sånt här får bara inte hända och det är faktiskt pinsamt. Det får en stämpel på att det är oseriöst, säger han.

Zlatan om 40-årsfesten

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.