Har överlämnat sig själv till polisen efter skandalen

Polisen jagar Mohamed Abdi Elmi.
Foto: LENNART ERNSTSSON / SMÅLANDSPOSTEN

SportExpressen har i flera publiceringar granskat skandalklubben Växjö Uniteds ordförande Mohamed Abdi Elmi. 

Senast i december kunde vi visa hur han lockat en stor mängd ugandiska ungdomar till Sverige via Gothia Cup.

Nu har 39-åringen överlämnat sig till polisen, enligt Sveriges Radio.

Det var i fredags som P4 Kronoberg avslöjade att polisen slagit till mot en adress i Norrhult. Adressen kopplas till Mohamed Abdi Elmi, den före detta socialdemokratiske kommunpolitikern och mannen bakom fotbollsklubben Växjö United. Man beslagtog bland annat datorer och hårddiskar. Enligt radiokanalen gjorde myndigheten flera tillslag mot andra adresser senare under dagen. 

I lördags kväll stoppades även en närstående till Elmi på Arlanda när denne var i färd med att lämna landet. Under måndagen berättade P4 Kronoberg även att personen i fråga nu är anhållen, misstänkt för grovt bedrägeri.

Mohamed Abdi Elmi blev enligt SportExpressens uppgifter efterlyst under helgen. Han är i huvudsak misstänkt för grovt bedrägeri och utreds för att bland annat ha lurat Arbetsförmedlingen på över 25 miljoner kronor. Enligt uppgifter till SportExpressen har ett 20-tal brottsmisstankar figurerat i utredningen. 

– Det är en pågående insats. Vi söker efter minst en person. Vi kan inte gå ut med mer information än så får vår sida just nu, sade Fredrik Gårdare som leder polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Hämtade ett 40-tal fotbollsspelare från Uganda

Under tisdagsmorgonen rapporterade sedan P4 Kronoberg att Abdi Elmi överlämnat sig till polisen. Åklagaren Johnny Philipsson ville inte kommentera uppgifterna.

Det innebär ytterligare ett kapitel i en lång historia som på många sätt kretsar kring fotbollsklubben Elmi styrt, Växjö United.

Växjö United uteslöts ur Svenska fotbollförbundet i april 2019. Klubben har granskats åtskilliga gånger av svenska medier de senaste åren och återkommande varit anklagad för matchfixning, men även andra oegentligheter.

För bara en månad sedan kunde SportExpressen visa hur uppemot 40 ugandiska fotbollsspelare lockats till Växjö United via Gothia Cup mellan åren 2012-2014, trots att spelarna var tonåringar och laget spelade i svenska division 5. 

Enligt vittnen till processen besökte Mohamed Abdi Elmi själv Uganda och utfärdade löften om boende, mat, ersättning, identitetshandlingar och ett liv som professionell fotbollsspelare i Sverige. 

Väl på plats i Sverige blev verkligheten för de ugandiska spelarna en annan.

Elmi har enligt både Skatteverket och polisens misstankar använt så kallade ”målvakter” i flera av de bolag som är involverade i det misstänkta bedrägeriet. SportExpressens publicering visade hur flera ugandiska spelares identiteter senare förekommit i Mohamed Abdi Elmis många olika bolag och föreningar.

En internationell expert på så kallad ”fotbollstrafficking”, Dr. James Esson, menar att händelseförloppet ”tickar alla boxar för trafficking genom fotboll”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.