Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skandalbilderna sprids – stark svensk reaktion

Sverige ställs mot Irland i VM-kvalet.
Hedvig Lindahl.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Caroline Jönsson.
Foto: TV4

Här är skandalbilderna från kvalspelet till damernas U20-VM. 

En video visar hur Demokratiska republiken Kongos landslag tvingas sova på gatan sedan landets förbund inte betalat för deras hotell. 

Det här kommer inte att gå obemärkt förbi, säger Caroline Jönsson, styrelsemedlem i spelarfacket Fifpro. 

Även den svenska landslagsstjärnan Hedvig Lindahl visar sin upprördhet på sociala medier. 

På Fifas årliga konferens år 2019 så lovade förbundspresidenten Gianni Infantino att storsatsa på damfotboll. Infantino meddelade att en miljard dollar, det vill säga runt åtta miljarder kronor, skulle investeras under de kommande fyra åren. Alla nationella förbund skulle få pengar öronmärkta till just damfotbollen. 

– Det kommer att finnas ett före och ett efter damernas VM 2019, sa Infantino enligt Forbes, utan att i detalj gå in på hur de skulle säkerställa att pengarna gick till just damfotbollen. 

Det är mot bakgrund av det som Jonas Baer-Hoffman, generalsekreterare i det internationella spelarfacket Fifpro, uppmärksammar två skandalfilmer på den demokratiska republiken Kongos U20-landslag. 

Skandalbilderna från U20-VM-kvalet

De har nyligen spelat kvalmatcher till U20-VM som avgörs i Costa Rica nästa år. De ställdes mot Kamerun i två matcher, först hemma i Lubumbashi i slutet på september och därefter möttes de igen i helgen i Kameruns huvudstad Yaoundé. 

Inför hemmamatchen fick inte spelarna träna på en riktig fotbollsplan, utan förpassades i stället till en trafikerad lerväg i staden. 

Här tvingas Kongos U20-landslag träna på gatan.
Foto: Herita Ilunga / UF Congo

Till bortamötet den 9 oktober blev det inte bättre för de kongolesiska spelarna. Efter matchen skulle de spendera natten på ett hotell i Yaoundé, men Kongos förbund hade inte betalat hotellet, varpå spelarna kastades ut och tvingades spendera natten på gatan. 

”Man undrar vad som hänt med de öronmärkta Fifapengarna?”, skriver Baer-Hoffman till DR Kongos fotbollsförbund på Twitter

Här tvingas Kongos spelare sova på gatan.
Foto: Okänt / Twitter

Baer-Hoffmans tweet har fått mycket uppmärksamhet, bland andra har den svenska landslagsmålvakten delat videon och uttrycker sitt missnöje med hur hennes spelarkolleger behandlas. 

https://twitter.com/hedvig_lindahl/status/1448617966715691008

Dubbelmötet slutade en total 0-9-förlust för Kongo. 

Svenska svaret: ”Det kommer inte gå obemärkt förbi”

Caroline Jönsson, tidigare landslagsmålvakt i Sverige, sitter i dag i styrelsen för Fifpro. Likt sin kollega Baer-Hoffman undrar hon var Fifas pengar har tagit vägen.

– För att kunna driva damfotbollen framåt har vårt förslag har hela tiden varit att det ska finnas en minimistandard för alla spelare när de representerar ett landslag. Det gäller plan, boende, mat, resor med mera. 

– Men för att något sådant ska funka måste det ju också finnas någon som kan lyfta frågan när det inte funkar och någon spelarna känner sig trygga med. Det är där vi kommer in.

Jönsson säger att hon och Fifpro kommer att säga till när ”villkoren är horribla”, vilket de är i det här fallet. 

– Det här kommer inte gå obemärkt förbi och jag är säker på att Fifa inte heller vill se liknande händelser igen. 

Så ska Sverige klara sig utan Kosovare Asllani

Sverige har drabbats av ett avbräck inför VM-kvalet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.