”Bilden skulle han aldrig ha uppe i Stockholm...”

Zlatan Ibrahimovic
Foto: ELISA FERRARI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Zlatan och partnern Helena Seger
Foto: STELLA PICTURES/FAME FLYNET FRANCE
Här under en promenad under tiden i Manchester.
Foto: XPOSUREPHOTOS.COM / BACKGRID UK TT NYHETSBYRÅN
Författaren Luigi Garlando

I november kommer den, en ny bok om och med Zlatan.

En bok som inte kommer att likna någon annan.

En bok om livet, om Zlatans tankar om kärlek, passion, frihet, revolution och döden.

– Det är en bok som Ibra verkligen vill skriva och jag tror att det kan bli väldigt bra, säger författaren Luigi Garlando.

Hans första bok, om barndomen, uppväxten och vägen till fotbollens toppskikt, blev en framgångssaga. Men nu kommer en ny, och annorlunda bok om och med Zlatan Ibrahimovic.

– Han vill verkligen skriva den här boken och jag tror att vi kan åstadkomma något väldigt intressant, säger Luigi Garlando.

När SportExpressen pratar med Garlando har han nyss anlänt till München, där han ska bevaka Italiens EM-kvartsfinal mot Belgien för Gazzetta dello Sport, Italiens största sporttidning. Garlando började där 1991, för 30 år sen, och är en av tidningen främsta pennor. Den 59-årige journalisten har utöver det skrivit smått otroliga 84 böcker för barn och flera andra prisbelönta böcker och romaner – ofta med fotbollen som ingång.

Många personer har kontaktat Zlatan för att skriva nya böcker med honom men han ville ha Luigi Garlando.

– Jag och Zlatan har hunnit träffas en gång, ett första möte på tre timmar som ledde till ett provkapitel. Det var ett så talande möte. Jag frågade ”ska vi ses på Casa Milan?”. Men han sa ”Nej, nej, kom hem till mig”.

Luigi Garlando (till höger) tillsammans med en ung Gianluigi Buffon, italiensk målvaktslegendar

Zlatan berättar om Helena i nya boken

Garlando beskriver Zlatans hem på 29:e våningen i en av Milanos läckraste byggnader som spektakulärt.

– Jag sa att det var en ära att få komma hem dit och han sa ”du är den första journalist jag släpper in, känn pressen…”. Så som han pratar, han skrämmer dig lite nästan. Sen när jag kom dit så satt han och kollade på en match online med en av sina söner och sa ”kom, kolla här, killen där på mittfältet, det är min son som spelar”. Och han var så stolt och rörd, som man är som pappa.

Garlando menar att det är just den dubbelbottnade, mångsidige Zlatan som han vill skildra i boken och att det även är vad den svenske stjärnan själv vill.

– Han fyller 40 år i höst och är en man mitt i livet, en mogen man nu. Då vill man berätta men på ett nytt, djupare sätt. Det här ska bli en bok med Zlatans tankar, värderingar och reflektioner, säger Garlando.

Ingången till de olika kapitlen ska vara fotbollen men sen bygga vidare, vidga begreppen. Som exempel tar han det kapitel, som tar avstamp i begreppet ”rovesciata”, en cykelspark. På italienska betyder verbet ”rovesciare” att man kastar sig bakåt men framför allt att man välter omkull något, vänder det upp och ner eller ut och in, åstadkommer förändring. Från cykelsparken mot England, som Zlatan pratar om sekund för sekund, bygger han och Garlando sen vidare mot omställningar i livet, revolutioner i livet och fotbollen. Hur Zlatan ville revolutionera fotbollen i USA eller kasta om saker i Milan när han kom tillbaka.

På det sättet kommer varje kapitel att byggas. Ur berättelsen om den nära, intima relationen Zlatan har till bollen, som han behandlar med smeksamma fötter och exakt precision, kommer han att prata om passion och relationen till Helena.

– Sex, amore, kärlek, allt, säger Garlando och fortsätter:

– Vi kommer att prata dribblande och frihet och vi kommer att avsluta med utvisningar och det sista röda kortet som vi alla till sista får i livet: när vi dör.

Då ska nya boken om Zlatan vara klar

Garlando säger att han är övertygad om att Zlatan har många sidor folk inte sett så mycket av.

– Hemma i Milano har Ibra en jättelik fantastisk fotbollsbild på sig själv bakifrån. Han sa till mig att han aldrig skulle ha den bilden uppe i hemmet i Stockholm, där gäller familjebilder för där vill han inte vara fotbollstjärnan Ibrahimovic utan pappan och familjemannen Zlatan. Det säger mycket om honom.

Boken ska vara klar i november vilket innebär hårt arbete framöver.

– Jag ska träffa Zlatan så fort han kommer tillbaka till Milano nu snart. Sen får vi jobba på, det är ett tajt tidsschema, säger Garlando men tillägger, med ett skratt och stor självdistans:

– Men det kommer att gå bra, det är ju inte en ny Dantes Den Gudomliga Komedin vi ska skriva!

Bara nästan. 


Luigi Garlando kanske skriver delar av Zlatan-boken vid den här poolen?

LUIGI GARLANDO

Privat: 59 år. Bor i Milano med frun Laura, också hon sportjournalist, numera medarbetare i AC Milans presstab. Två döttrar.

Karriär: Journalist, jobbar sen 1991 på Italiens största sporttidning Gazzetta dello Sport där han är en av tidningens mest etablerade pennor. Han har också varit chef för fotbollsredaktionen där.

Böcker: Garlando började tidigt skriva fotbollsböcker för barn och det har blivit över 80 stycken. Han har också skrivit en rad andra böcker som romanen ”Kärlek på Pablitos tid”, som handlar om den magiska sommaren 1982 då Italien vann VM och Paolo Rossi (Pablito)

blev skyttekung. Den legendariske Milan-tränaren och före detta italienske förbundskaptenen Arrigo Sacchi skrev också sin bok ”De odödligas cup” med Garlando.

En av de mest hyllade och sålda böckerna av Garlando bortom fotbollen är ”Det är därför de kallar mig Giovanni”, en bok om åklagare och anti maffia-domaren Giovanni Falcone som mördades i ett mycket uppmärksammat bombattentat av maffian 1992, på Sicilien.

Garlando har mottagit en rad priser och utmärkelser för flera av sina böcker.

Zlatan-boken: Planerad utgivning i novemer 2021 på förlaget Cairo Editore, på italienska.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.