Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Sjukt mycket – man är död i slutet av dagen”

Filippa Wallén lämnade BP för West Ham i WSL.
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

Hon har precis fyllt 20 år och nyligen blivit fotbollsproffs i West Ham.

I en längre intervju berättar Filippa Wallén om debuten, livet i London och den stora skillnaden på elitettan i Sverige och den engelska högsta ligan.

– Man är död i slutet av dagen, säger hon.

Filippa Wallén tog i januari steget från BP i elitettan till West Ham i Women's Super League. Stockholm byttes till London och konstgräset på Grimsta till naturgräs och skruvdobbar.

– Jag trivs väldigt bra i min vardag. Det har varit en stor omställning i och med att jag flyttar från trygghet och att bo hemma. Man går från att vara väldigt mycket inom sin comfort zone, till att bara ta steget ut. Men det känns verkligen bra, säger hon.

Flytten innebar att vänsterbacken nu kan livnära sig på att spela fotboll. Och hon gör det i en av världens starkast växande ligor sprängfylld av världsstjärnor.

– Absolut, man kanske bara tränar en eller två gånger om dagen. Men det är långa dagar som man är här på träningsanläggningen. Det är nästan som en åtta timmars arbetsdag ändå. Men det är så sjukt mycket intryck och tar även på de fysiska krafterna, så man är död i slutet av dagen, säger Wallén.

– Det är som att hjärnan går i två varv. Man ska ta in all information, sedan ska man tänka på vad de sa, sedan tänka på vad man ska säga och översätta det till engelska. Så hjärnan får arbeta på högvarv.

West Ham ligger just nu åtta i WSL och med Matt Beard, tidigare tränare i Chelsea och Liverpool, vid rodret storsatsar klubben på damsidan.

– Jag tror det är en otrolig fördel att man är under samma klubbmärke som en Premier League-klubb. Det finns såna otroliga pengar, och det är tyvärr så, att det är pengar som gör att en verksamhet blir mer professionell. Det märker man tydligt, för det är så många personer som jobbar i ens närhet och bara den grejen gör det så mycket proffsigare. Det finns inte en eller två fotbollsplaner – det finns fem planer. Det är en otroligt proffsig verksamhet som jag får spela i och det är man otroligt tacksam över.

”De är extremt vältränade”

Debuten kom redan i andra matchen. Mot Amanda Nildéns Brighton byttes Filippa Wallén in i halvtid. Då vände West Ham och vann med 2-1.

– Jag fick reda på det tio minuter innan halvlek och det var nånting som jag inte riktigt hade förväntat mig, att det skulle komma så pass tidigt. Men det var verkligen jättekul och jag hoppas att jag får fler chanser.

Det stora skillnaden från den svenska andraligan till Super League har blivit tydlig även för Wallén.

– Spelarna här är atletiska på ett helt annat sätt, de är extremt vältränade. Det är en mer fysisk liga och då krävs det mycket mer, att man är uthållig och stark. Sedan byter jag underlag, från att spela på konstgräs på heltid till att spela på gräs med skruvdobbar. Det är mycket saker, säger hon.

Men Filippa Wallén känner ingen stress att slå igenom.

– Jag är precis 20 år fyllda, om det här blir en flopp så kan jag komma hem och det finns bra möjligheter i den svenska ligan. Jag omger mig i en extremt bra träningsmiljö, proffsig verksamhet och om jag inte lyckas så är det inte hela världen. Jag tror inte att det kommer bli så heller, men jag är så pass ung att det finns ett helt annat tålamod från min sida.

Bor med lagkamraterna

Utanför planen stortrivs hon i sin nya hemmastad och bor tillsammans med två andra spelare i laget. 

– Man har ett val att göra: antingen så hyr man en lägenhet eller så bor man i ett så kallat laghus. Det kändes nästan självklart för mig att flytta in i ett laghus, för om man kommer mitt i en säsong så är det väldigt viktigt att inte bara komma in på planen utan att man också att man lär känna varandra på ett personligt plan. Det gör man verkligen, det blir som ett litet kollektiv, säger hon. 

– Det har underlättat jättemycket. Bara att kunna fråga hur nånting fungerar och de hjälper en att komma in i rutiner.

Förra veckan fick FIlippa Wallén stanna kvar på bänken när West Ham föll mot Arsenal i cupen. På söndag väntar nästa storlag. Magdalena Eriksson och Jonna Anderssons Chelsea står för motståndet och frågan är hur många svenskor det kommer vara på planen.

– Vi är på papperet stora underdogs. Jag kommer jobba stenhårt för att få spela och är tacksam för varje chans jag får, avslutar Filippa Wallén.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.