Jagas av storklubbar – stoppas av miljardären

Viktor Claesson är eftertraktad på marknaden.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Sergej Galitskij är ägare och ordförande i Krasnodar.
Foto: REUTERS
Viktor Claesson.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
John Guidetti.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Alexander Isak.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Robin Olsen.
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN
1 / 7

En rad svenska landslagsstjärnor är eftertraktade på transfermarknaden i sommar.

Viktor Claesson, 27, är en av dem.

Enligt SportExpressens uppgifter jagas han av klubbar i både England och Tyskland – men en flytt lär ändå inte bli av.

– Krasnodars ägare Sergej Galitskij kommer göra allt för att behålla honom, säger journalisten Toke Theilade som är expert på rysk fotboll.

Det svenska landslaget har precis samlats för att möta Malta (7 juni) och Spanien (10 juni) i EM-kvalet. Viktiga poäng står på spel.

Samtidigt kan flera av spelarna i laget vara på väg att byta klubblagsadress.

SportExpressen har sammanställt tio av namnen som det just nu ryktas om på transfermarknaden och där finns bland annat Alexander Isak, Robin Olsen, Mikael Lustig – och John Guidetti.

– Det här året har varit det tuffaste i min karriär, säger Guidetti när vi träffar honom på en pressträff under landslagets samling i Stockholm.

PÅ VÄG BORT? John Guidetti är en av landslagsspelarna som kan byta klubb i sommar. Han fick starta sex matcher och göra 16 inhopp för Alavés den här säsongen. Två mål blev det för svensken.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Han fick bara starta sex matcher för Alavés i La Liga den här säsongen. Och kommunikationen med tränaren Abelardo var inte den bästa.

– Det har inte varit någon kommunikation överhuvudtaget, säger Guidetti som har hunnit bli 27 år gammal.

Nu har Abelardo avgått och ersatts av Asier Garitano, men framtiden för John Guidetti är ändå oviss. Alavés har precis värvat anfallaren Lucas Perez från West Ham  och enligt rapporter i spansk media är Guidetti nu en av spelarna som de överväger att göra sig av med.

Själv säger han att det ska bli ”intressant att följa” vad som händer i sommarens transferfönster. 

– Jag trivs väldigt, väldigt bra i Spanien. Jag är väldigt respekterad av andra klubbar och spelare och ledare i ligan.

FAKTA: Då är transferfönstret öppet i de stora ligorna

England 11 juni-2 september

Frankrike 1 juli-21 september

Italien 1 juli-25 augusti

Nederländerna 11 juni-2 september

Spanien 1 juli-2 september

Tyskland 1 juli-2 september


Källa: Fifa.

”Finns massa intressen”

En annan spelare som väntas kunna flytta inom kort är Jimmy Durmaz. Hans kontrakt med Toulouse har gått ut och i turkisk media kopplas han ihop med både Besiktas och Galatasaray.

– Det är första gången jag är kontraktslös, men jag har kört på bra på träningarna här med landslaget och har haft ett bra snack med min agent Martin Dahlin. Jag har sagt åt honom att han inte ska ringa förrän det är jättejätteviktigt, säger Durmaz.

Är det Turkiet som är huvudspåret?

– Det är ett stort alternativ och det finns massa intressen från klubbar i Europa. Men Martin ringer mig när det hettar till ordentligt.

Har Malmö FF:s sportchef Daniel Andersson ringt dig?

- Jag har kontakt med Malmö, men jag har inte pratat med Daniel på ett tag. Men de vet om när det är dags...

Och det är inte än?

– Nej, det känns inte som det. De alternativen som finns på bordet nu känns som en hög nivå att fortsätta karriären utomlands på.

STORT INTRESSE. Jimmy Durmaz är kontraktslös och jagas nu av en rad klubbar, enligt honom själv. Den turkiska ligan verkar dock vara huvudspåret. Både Besiktas och Galatasaray uppges vara intresserade.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stoppas av miljardären?

En spelare som däremot ser ut att stoppas från en flytt är Viktor Claesson.

27-åringen gör sin tredje säsong i Krasnodar och är bättre än någonsin. Tolv mål och sju assist blev det på 29 ligamatcher den här säsongen.

Nu jagas han av klubbar i både England och Tyskland, enligt SportExpressens uppgifter. Men signalerna från Krasnodar har varit tydliga: De vill inte sälja honom.

Enligt journalisten Toke Thelaide, som punktmarkerar den ryska fotbollen och är grundare av sajten RussianFootballNews.com, beror det på att Krasnodars ägare vill ge laget bästa möjliga förutsättningar att kvala in till Champions League nästa säsong.

STJÄRNA I RYSSLAND. Viktor Claesson har imponerat stort i Krasnodar den här säsongen. Nu finns det intresse för honom i både England och Tyskland – men en övergång väntas ändå inte bli av. Krasnodar håller hårt i sin guldklimp.
Foto: REUTERS

Vem ägaren är? Den ryske affärsmannen Sergej Galitskij som enligt Forbes har tillgångar på drygt 32 miljarder kronor.

– Normalt sett brukar Krasnodar kunna släppa sina bästa spelare. De sålde till exempel Fjodor Smolov till Lokomotiv Moskva. Men nu är läget annorlunda, säger Toke Thelaide.

– Det är väldigt viktigt för hela klubben att de kvalar in till Champions League och Galitskij kommer göra allt för att behålla Claesson.

Claesson är så viktig för laget?

– Ja, han har konsekvent varit en av ryska ligans bästa spelare sen han kom till Krasnodar och den här säsongen är hans bästa hittills. Han är en nyckelspelare för dem och jag förstår att stora klubbar tittar på honom. Enligt mig är han redo att ta klivet till en större liga.

Men det lär inte hända?

– Nej, jag tror inte det.


FAKTA: 10 landslagsspelarna som kan byta klubb i sommar

Robin Olsen, 29, Roma.

Tappade platsen som förstemålvakt i Roma och väntas nu försöka få till en flytt i sommar. Har bland annat kopplats ihop med Watford, Bournemouth och Norwich under de senaste veckorna. Enligt Corriere dello Sport ska Watford ha lagt ett bud på 90 miljoner kronor för svensken.


Alexander Isak, 19, Dortmund.

Var utlånad till Willem II den här säsongen och öste in mål. Men det verkar inte ha varit tillräckligt för att övertyga Dortmund. Enligt uppgifter till Bild vill klubben sälja honom. Anderlecht har bekräftat att de är intresserade, men också oroliga för prislappen. Även Frankfurt och Real Sociedad uppges följa situationen.


Marcus Berg, 32, Al-Ain.

Kontraktet med Al-Ain löper ut och Marcus Berg kommer att flytta i sommar. Men vart? Har kopplats ihop med en flytt till Göteborg, men det verkar mer troligt att han blir kvar utomlands. Enligt uppgifter i Grekland är han bara detaljer ifrån att skriva på för Olympiakos. Intresse ska även finnas i Qatar.


Martin Olsson, 31, Swansea.

Hade stora problem med skador den här säsongen och Swansea valde till slut att inte förlänga kontraktet. Den svenske kantspringaren går nu att värva utan övergångssumma. Kopplas samman med en rad olika klubbar – bland annat Nottingham Forest, Fenerbahce och Glasgow Rangers.


Mikael Lustig, 32, Celtic.

Efter sju år i Celtic är framtiden osäker för Mikael Lustig. Celtic vill behålla honom, men han själv verkar se sig som efter en ny utmaning. Enligt uppgifter till SportExpressen har både AIK och Malmö FF visat intresse. Han ska också vara eftertraktad av flera utländska klubbar.


Pontus Jansson, 28, Leeds.

Leeds lyckades inte ta sig upp till Premier League och nu är frågan om Pontus Jansson, som var en av klubbens absolut bästa spelare, blir kvar. Säger själv att han är inställd på det – men flera lockande bud lär komma upp på bordet. Senaste rapporten handlade om intresse från Benfica.


John Guidetti, 27, Alavés.

Har fått dåligt med speltid i Alavés och beskriver själv den gångna säsongen som den värsta i karriären. Eventuellt kan tränarbytet göra att han blir kvar, men värvningen av Lucas Perez gör att situationen ser allt mörkare ut för Guidetti. Spansk media rapporterar att hans situation nu ska ”utvärderas”.


Jimmy Durmaz, 30, Toulouse.

Kontraktet med Toulouse går ut och efter en stark säsong i den franska högstaligan ser intresset ut att vara stort. Mycket talar för att Durmaz hamnar i Turkiet. Både Galatasaray och Besiktas rycker i honom, enligt flera turkiska sajter. Och det verkar vara Galatasaray som ligger bäst till. 


Filip Helander, 26, Bologna.

Har fått dåligt med speltid sen Sinisa Mihajlovic tog över som tränare i Bologna vid årsskiftet och ryktas nu vara på väg bort från klubben, trots att han har tre år kvar på kontraktet. Är dock inte intresserad av att vända hem till Malmö FF. Klubbar i Championship ska ha hört sig för om Helander.


Viktor Claesson, 27, Krasnodar.

Nyckelspelare i Krasnodar som slutade trea i den ryska ligan den här säsongen. Nästa säsong väntar kval till Champions League – och det är också anledningen till att Claesson väntas bli kvar i klubben. Krasnodar vill inte sälja, trots att det finns intresse från både England och Tyskland.