Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Shankly skulle vänt sig i graven”

Foto: AP
Foto: LEE SMITH / ACTION IMAGES BILDBYRÅN
Foto: LEE SMITH / BILDBYRÅN REUTERS
Foto: Colorsport/REX / TT NYHETSBYRÅN

Bill Shankly skulle vänt sig i graven om han visste om Liverpools planer gällande Super League. 

Det menar hans barnbarn Chris Carline som nu önskar att statyn av den populäre tränaren flyttas.

– Att vara en av sex klubbar som driver för det här är oacceptabelt, säger han till Liverpool Echo. 

Liverpool är en av klubbarna som gått med på att bryta sig ur Uefa och starta upp Super League tillsammans med 12 andra klubbar. 

Beslutet har väckt känslor runtom i fotbollsvälden och kritiserats av såväl spelare som ledare. Under tisdagen kallade Liverpools lagkapten Jordan Henderson till ett möte med samtliga lagkaptener i Premier League för att diskutera frågan. 

”Vänder sig i graven”

Super League hade inte ens kommit på tal om Bill Shankly styrt klubben, det menar hans barnbarn Chris Carline, 39.  

– Det är inte en överdrift att säga att han skulle vända sig i sin grav just nu, för det här kan inte vara längre ifrån hans syn på livet, säger Carline till Liverpool Echo.

Shankly är en av Liverpools mest uppskattade tränare någonsin och ledde laget hela 15 år mellan 1959 och 1974 och tog laget från botten av andradivisionen till toppen av Europa. Nyckeln till populariteten, förutom det han gjorde för klubben, sägs ofta vara hans arbetarbakgrund, sin stora sympati för fansen och supportervänliga citat. 

Bland annat ligger han bakom det välkända citatet: 

– Fotboll handlar inte om liv eller död. Det är betydligt viktigare än så. 

– Jag är förskräckt och skamsen. När du pratar om Liverpool FC och klubbens historia och rötter, kan du hänvisa till sju, åtta, nio av morfars citat som alla passar denna situation. Men jag tänker särskilt på en kommentar om att han ville föra fotbollsklubben närmare fansen och fansen närmare fotbollsklubben. Och det uppnådde han, säger Carline till Liverpool Echo. 

Vill ta ner statyn

Den populäre tränaren avled 1981 och står i dag avbildad som staty utanför Liverpools hemmaarena Anfield - men frågan är hur länge till.

Carline önskar nämligen att Liverpool tar ner statyn.

– Finns möjligheten så skulle jag gärna se att den flyttas.

Han fortsätter:

– Det som gör ondast är att Liverpool har en historia och tradition, skapad av honom genom att göra saker på rätt sätt och att nu vara en av sex klubbar som driver för det här är oacceptabelt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.