Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sexskandalen växer: "Det är fruktansvärt"

Foto: KARL B DEBLAKER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Den välmeriterade fotbollstränaren Paul Riley sparkades efter anklagelser om sexuella övergrepp.

Nu växer skandalen i USA ytterligare.

– Det är fruktansvärt, säger landslagsstjärnan Magdalena Eriksson.

I fredags avslöjade The Athletic att NWSL-tränaren Paul Riley, som ledde toppklubben North Carolina Courage till ligatiteln 2018 och 2019, anklagas för flera fall av sexuella övergrepp.

Detta ska ha pågått i över tio år och i flera olika lag.

Riley nekar till brott, men har som följd av anklagelserna fått sparken från sitt tränarjobb.

”Jag har aldrig haft sex med, eller gjort sexuella närmanden mot, de här spelarna”, skriver han i ett mejl till The Athletic.

Den svenska landslagskaptenen Caroline Seger hade för tio år sen Riley som tränare i Philadelphia Independence.

– Jag väljer så klart att tro fullt på tjejerna som har varit med om detta och det är tragiskt. Jag är inte jättechockad. Det är inte första gången, och inte sista gången tyvärr, män med makt utnyttjar det på absolut värsta sätt, sa Seger nyligen till SportExpressen.

Magdalena Eriksson: ”Fruktansvärt”

Sen dess har även ligachefen Lisa Baird fått sparken och Fifa har startat en utredning. Och under tisdagen skriver The Washington Post att Steven Baldwin, ägare till stadens NWSL-lag Spirit, lämnar sin post.

Detta efter att 27 spelare i klubben signerat ett brev där de krävde hans avgång. Det har tidigare rapporterats om en ”rutten arbetsmiljö” och det har också förekommit anklagelser mot en av klubbens tidigare tränare.

”Vi känner inte att vi kan återhämta oss efter allt som har kommit fram under 2021. Under ditt ledarskap har tilliten för organisationen förstörts”, står det i brevet.

Nu uttalar sig också Magdalena Eriksson, till vardags lagkapten i Chelsea, om den amerikanska skandalen.

– Vi (spelarna) blev förkrossade av nyheten, säger Eriksson enligt BBC-journalisten Alistair Magowan. 

Hon fortsätter:

– Vi har diskuterat det och pratat om hur fruktansvärt det är. Men det är bra att spelare är så modiga och träder fram så att den här typen av saker uppmärksammas.

Magdalena Eriksson berättar att hon själv aldrig blivit utsatt, men att hon är medveten om problemet.

– Jag är en av de lyckligt lottade som har befunnit mig i miljöer, i Sverige och i Chelsea, där jag har känt mig skyddad. Jag vet att det pågår och jag vet att det är ett stort problem, ett samhällsproblem. Det måste finnas ett bra system där spelare kan göra sig hörda. Det måste finnas någon att vända sig till.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.