Zlatans nobb under festnatten avslöjad

Jennifer Wegerup tillsammans med Zlatan efter ligatiteln 2011.
Adriano Galliani, dåvarande klubbdirektör i Milan.
Foto: ROBIN ALAM/ISI/REX/SHUTTERSTOCK / ROBIN ALAM/ISI/REX/SHUTTERSTOCK/ REX FEATURES
Omslaget till Jennifer Wegerups "Det ljuva fotbollslivet".

Zlatan Ibrahimovic vann Serie A vid sex tillfällen - men fick bara behålla fyra av titlarna efter den uppmärksammade calciopoli-skandalen.

Den sista titeln tog han med Milan 2011 och firandet pågick länge.

I en ny bok om serie A berättar fotbollsjournalisten Jennifer Wegerup om detaljerna inifrån festen.

På lördag är det äntligen dags för premiär i Serie A igen och tack vare Juventus värvning av Cristiano Ronaldo är ligan hetare än på många år.

För sju år sedan var det Zlatan Ibrahimovic som var den stora stjärnan i Italien.

Han hade värvats till Milan från Barcelona, där bråket med tränaren Pep Guardiola blev omskrivet, och han gjorde ingen rödsvart supporter i Milano besviken.

Redan första säsongen i Milan hade Zlatan en stor del i att klubbens första ligatitel sedan 2003/2004 bärgades.

I tröja nummer 11 stod den svenske anfallaren för 13 ligamål och utsågs till "Årets spelare" i Italien.

”Vi skålar italienskt”

En som var med under Milans firande var fotbollsjournalisten Jennifer Wegerup, som i dag bland annat är krönikör för Expressen.

I ”Det ljuva fotbollslivet”, vilket är en guidebok till italienska fotbollsresor, skriver Wegerup om en segerrusig kväll:

"Slutsignalen gick och sju års längtan var över. Det var kvällen den 7 maj 2011, Milan hade spelat 0-0 mot Roma på bortaplan och vunnit ligan, klubbens 18:e scudetto. Spelarna firade i omklädningsrummet, i intervjuzonen stod vi journalister med hjärtan bultande mot deadline, i väntan på triumfens intervjuer. Jag sände hem min sista text just före 02.00. Andfådd, utmattad och upprymd lämnade jag Olympiastadion och drog till femstjärniga Grand Hotel Parco dei Principi. Där firade Milan och vi var ett antal utvalda journalister som fick följa med. Kocken Michele Persichini väntade med pasta och scudetto-tårta, nya flaskor med bubbel öppnades hela tiden.

– Men det är Ca' del Bosco, ingen champagne, vi skålar italienskt! berättade en glädjerusig Adriano Galliani."

Zlatan ville inte skåla

Men Zlatan Ibrahimovic höll sig enligt "Det ljuva fotbollslivet" lugn under firandet.

"Galliani bar en förtryckt segertröja och bad mig hämta Zlatan, som satt en bit bort, för att han skulle skåla med de italienska journalisterna.

- Grande Ibra! ropade Galliani.

Men grande Ibra ville inte skåla med dem, inte ens en natt som denna. Jag blev i stället sittande och pratade en stund med Zlatan, om känslorna för Milan, om segern, om hur han såg fram emot att fira med barnen på San Siro kommande helg. Dörrarna i festsalen var öppna ut mot den varma natten, "Pippo" Inzaghi dansade förbi med den italienska flaggan svept runt sig som en kjol. Alessandro Nesta och Andrea Pirlo sjöng utanför, med armarna om varandra."


Foto: Pastarätten Milans spelare ofta får till lunch.

”Det enklaste är det godaste”

I boken berättas det även om Zlatan Ibrahimovics uppskattning för det italienska köket.

Maten på Milans träningsanläggning Milanello var förstklassig och en av Zlatans favoritsnacks var rostade kastanjer.

Michele Persechini var den kock som hade huvudansvaret för maten åt Milans stjärnor, och han var även personlig kock åt klubbens dåvarande ägare Silvio Berlusconi.

– Zlatans favorit var en enkel tomatpasta, vi italienare vet att det enklaste är det godaste. Allt hänger på bra råvaror och mycket känsla och kärlek, amore. Den här pastan ville Ibra gärna äta före match, säger Persechini i boken "Det ljuva fotbollslivet".


Recept ”Pasta Zlatan”

En enkel men mycket god vardagspasta som Milans spelare ofta får till lunch, före match.

380 gram pasta av valfri sort men gärna tunna penne

250 gram små tomater, gärna körsbärstomater. De måste vara riktigt knallröda och solmogna för att ge tillräcklig smak åt rätten.

150 gram rökt scamorza-ost

1 vitlöksklyfta

Jungfruolivolja

Salt

Gör så här:

Koka upp pastan i lätt saltat vatten. Under tiden klyver du varje tomat i fyra delar, ta bort kärnor. Lägg dem i en stekpanna med mycket olja, stek 5-10 minuter i hög värme, salta lätt.

Ta av pastan när den är färdig men lite al dente, med lite tuggmotstånd. Låt den rinna av i ett durkslag och häll sen i pastan i pannan med tomatröran.

Lägg i scamorza-osten, uppskuren i bitar. Låt allt sjuda i runt fem minuter så osten smälter.

Servera snabbt och ät direkt, gärna med lite färsk basilika som dekoration. Buon appetito!

(Utdrag från boken "Det ljuva fotbollslivet")