Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Zlatan skulle riva Milan-kontraktet”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: NICOLò CAMPO / NICOLò CAMPO/SIPA USA SIPA USA

Zlatans nya bok heter Adrenalina – adrenalin.

Men allra mest handlar den om en man som söker balans i livet.

En Zlatan som slutat provocera och hellre vill locka fram leenden.

– Det är många nya sidor av Ibra som kommer fram i boken, säger medförfattaren Luigi Garlando.

Milano, nu i höst: omslaget till Zlatans nya bok ska fotograferas. Han och fototeamet jobbar outtröttligt i timmar. Hundratals bilder på Zlatan i bar överkropp tas: vältränad, muskulös, stark, omöjlig att betvinga – den bild av honom vi matats med i årtionden och som han själv velat förmedla. Men i slutändan väljer han ändå som omslagsbild en av bilderna där han bär en tröja och har en underfundig glimt i ögonen och något av ett Mona Lisa-leende.

Här är han, den nye Zlatan – vi trodde att vi visste hur han var, men nu kommer boken med de nya sidorna av honom.

– Omslaget säger rätt mycket om vem Zlatan är i dag och vilka sidor han väljer att visa upp, säger Luigi Garlando.

Han är medförfattare till boken, därtill utvald av Zlatan själv. Garlando har skrivit en rad romaner och fotbollsböcker och är ansedd journalist på Gazzetta dello Sport.

– Det har varit fascinerande att jobba med Ibra. Han är en person med mycket att säga och även en stor vilja att berätta saker. Vi har suttit i timmar varje gång vi setts här i hans hem i Milano, säger Garlando och fortsätter:

”Kan inte berätta allt”

– Han kan naturligtvis inte berätta allt, somliga avslöjanden kan man inte göra förrän på ålderns höst, när det mesta är bakom en. Men han berättar mycket. Efter succén med Zlatans första bok, med den starka barndomsskildringen och början av karriären, ville både Garlando och den svenske fotbollsstjärnan gå vidare, hitta ett annat sätt att berätta. I den här boken ”Adrenalina – mina okända berättelser” får läsarna åter följa med bakom toppfotbollens kulisser men framför allt lära känna den 40-åriga Zlatan som vågar vara känslig, sårbar, som hellre vill få nya vänner än nya fiender.

– Adrenalin är hans livs ord, han har hela tiden sökt utmaningar. Men numera talar han också hela tiden om balans, en jämvikt i tillvaron. Han berättar att han hellre dribblar än passar, att hans största glädje i laget nu är att föra vidare det han kan till de yngre, inspirera dem, säger Garlando.

I boken skriver Zlatan öppet om hur han förra säsongen plötsligt upplevde hur han för första gången tvekade när han skulle slå straffar. Allt kändes hundra procent rätt men sen när han skulle slå straffen hände något. Han var inte längre ofelbar, han kunde känna tvekan, oro att missa.

Zlatan pratar öppet om sina relationer, inte minst till barnen och hur svårt det är att vara åtskild från dem i perioder på grund av karriären i Milano.

– Han säger att han blev helt förtvivlad när Vincent, den yngste sonen, sa att han saknade honom. Det såg ni ju på landslagssamlingen i mars med, hur Ibra blev tårögd när barnen kom på tal. Zlatan sa att han först nästan tänkte riva kontraktet med Milan och bara flytta hem, barnen är allt för honom.

”Jag var först förvånad”

I boken berättar Zlatan också om sin vilja att nå ut bortom fotbollen, att bli än mer folklig och älskad och hur väldigt mycket det betydde för honom att vara med i San Remo-festivalen i februari i år, Italiens melodifestival där Zlatan var specialinbjuden sidekick till programledarna Amadeus och Fiorello och även sjöng ihop med Bolognas tränare, gamle storspelaren Sinisa Mihajlovic.

– Folk har kommit fram till honom efter det, han har nått en ny publik. När han var ute och cyklade mountain bike kom två gamlingar längs vägen och tackade honom, de sa att de han verkade så ”simpatico”, trevlig. Många kommer fram och vill krama om honom, säger Garlando.

Den Zlatan som förr sökte och tog alla konflikter vill nu hellre att bli älskad snarare än fruktad. Boken samt även filmen om hans liv är ännu ett steg på den vägen och mer lär komma, spår Garlando, som säger att Zlatan egentligen bara verkligen fruktar en sak: att sluta spela, att lämna rampljuset, att hamna i skuggan och sakta glömmas bort.

– Jag var först förvånad över hur öppen han är med sin rädsla över vad som ska hända då, om hur fotbollen är hela hans liv, om att han inte vill tänka på dagen då han måste sluta, att han verkligen vill fortsätta som om det inte fanns en morgondag.

Adrenalin. Zlatan. Då och nu.

Zlatan tillbaka i Blågul träning