”Vore mer osannolikt än när Leicester vann PL”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL / GT/EXPRESSEN
Foto: LAPRESSE / LAPRESSE/SIPA USA SIPA USA

Fartfylld fotboll, totaloffensiv och jättesegrar. 

Atalantas säsong har varit sensationell. 

Nu väcks frågan: kan de vinna Champions League? 

– Det hade varit mer osannolikt än när Leicester vann Premier League, säger den gamle Atalanta-spelaren och tillika tv-profilen Glenn Strömberg. 

7-1 mot Udinese, 5-0 mot Milan, 5-0 mot Parma, 7-0 mot Torino, 7-2 mot Lecce och 6-2 mot Brescia. 

De här häpnadsväckande siffrorna tillhör sensationslaget Atalanta. Ett lag som har tagit Serie A med orkanfart och som ingen tycks kunna stoppa. 

Efter jättedramatik blev Atalanta klart för Champions League-spel förra året – och det för första gången i klubbens historia. Efteråt utbröt vilt jubel i Bergamo – en stad som andas fotboll. 

Det sägs att ett litet lag kan stå för stora skrällar under en säsong. Men att göra det över en säsong, eller att göra det över två säsonger är nästintill omöjligt. Atalanta inledde den här säsongen skakigt och med extra matcher i form av Champions League-spel började många ana att laget kan falla. Efter tre CL-gruppspelsmatcher stod Bergamo-laget på noll poäng och var totalt uträknade. Inget annat lag har tidigare kunnat gå vidare från gruppen efter att ha haft noll poäng efter tre matcher. Men mirakulöst lyckades klubben trassla sig förbi gruppen. 

Dominerade mot Juventus

För att försöka förstå hur och varför det har gått så bra ringer SportExpressen upp Glenn Strömberg. Fotbollslegendaren är en Atalanta-hjälte som representerade klubben mellan 1984 och 1992, och med honom nådde de semifinal i Cupvinnarcupen 1988. Han var dessutom lagkapten i många år och hans insatser har gjort honom odödlig i Bergamo. 

– Det är egentligen massa saker som Atalanta har gjort bra. Först är tränare Gian Piero Gasperini som lyckats forma laget så bra som möjligt. Han låter spelare som kanske inte har lyckats fullt ut i ”större klubbar” få chansen. Han går sin egen väg och det har verkligen passat Atalanta jättebra. Presidenten Antonio Percassi måste nämnas också för sina insatser. Han lever verkligen för klubben och har gjort stora investeringar. De har fått rätt spelare till rätt pris, säger Strömberg. 

I Serie A har de gått som tåget. Så sent som i söndags spelade de ut Juventus på bortaplan och om det inte hade varit en sent tilldömd straffspark så hade Atalanta fått åka hem med tre poäng och en ny tabellplacering – en andraplats. Hade de vunnit matchen så hade varit sex poäng upp till ”Juve” med sex matcher kvar. En fullt realistisk, men svår, chans att vinna Scudetton. 

”Går inte in som favoriter”

Champions League-slutspelet återupptas i augusti. Matcherna avgörs som enkelmöten och PSG står som motståndare. För Atalanta handlar det inte bara om en fotbollsturnering. Det handlar om en hel stad som har drabbats hårt av coronaviruset.

– Jag vet att hela Bergamo drömmer om Champions League. Det är en tuff uppgift att få möta PSG. De går inte in som favoriter utan som rejäla underdogs. Men samtidigt har ju fransmännen stått för att par katastrofmatcher tidigare år. Mot Barcelona vann de först med 4-0 för att sen förlora med 1-6. Förra året skedde det igen när Manchester United vände, säger Glenn Strömberg. 

2016 fick idrottsvärlden häpna över något ingen trodde var möjligt. Leicester City, som många experter tippade som bottenlag, gick hela vägen och vann Premier League. Ett fotbollsmirakel utan dess like. Så hur blir det om Atalanta skulle vinna hela Champions League, världens största klubbturnering?

– Det hade varit mer osannolikt än när Leicester vann Premier League. Där såg man att de kunde hålla hela vägen. Men Atalanta, efter att ha haft noll poäng på de tre inledande matcherna i Champions League-gruppspelet… det fanns ingen som trodde att de skulle gå vidare. Alla i Bergamo drömmer om det här. Att vara optimist är rätt för nu är de i kvartsfinal och ingen vet vad som kommer hända, säger Strömberg.