Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Videoklipp sprids – nu stängs djurskötaren av

Foto: CLAUDIO PERI / ANSA
Foto: Andrew Medichini / TT NYHETSBYRÅN / AP

En video sprids på sociala medier där Lazios örntränare gör en fascisthälsning. 

Nu stängs han av av klubben. 

”Det förolämpar klubben, fansen och samhällets värderingar”, skriver Lazio på sin hemsida.

Under onsdagen började det cirkulera en film på sociala medier där SS Lazios örntränare gav en hälsning till fansen på Olympiastadion i Rom. Tränaren gav en så kallad ”Romersk hälsning” genom att sträcka upp sin högra arm och stämma in i ramsan ”Duce! Duce!”. Detta är känt i Italien som en fascistisk hyllning till Benito Mussolini, landets före detta fascistiska ledare. 

Nu tar klubben avstånd från agerandet och stänger av örntränaren i ett meddelande på deras hemsida.

”Vi har informerats om en video där Juan Bernabè agerar på ett sätt som förolämpar klubben, fansen och samhällets värderingar” , skriver de. 

Vid hemmamatcher har Lazio en tradition att en örn flyger tre varv runt arenan och landar i mittcirkeln medan klubbsången sjungs. Lazio kallas på italienska för ”Örnarna” och örnen har blivit en lyckoamulett för laget. 

Hård kritik mot videon 

Flera judiska samfund och organisationer förfasas över videon. 

”När det kommer till uppvisning av gester och symboler som visar fascistiska ideal får det inte förekomma någon tvetydighet eller tvekan. En örntränare med Lazios emblem har blivit viral och lämnar inget utrymme för tvivel. Samhället och klubben agera brådskande och effektivt. Bort med fascister och hatare från fotbollsvärlden.” skriver Noemi Di Segni, ordföranden för Union of Italien Jewish Communities, i ett meddelande till italienska tidningen Gazzetta dello Sport.

Även den italienska frilansjournalisten Alasdair Mackenzie uttalar sig och skriver att han ”saknar ord” Bernabè aldrig bör få sätta sin fot på Olympiastadion igen.