Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Vi älskar honom – och han älskar oss”

Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO SPORTFOTODIENST
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

MILANO. Väntan har varit så lång. Hoppet släckts så många gånger.

Men Milan-fansen har aldrig slutat tro på konungens återkomst.

”Vissa kärlekshistorier tar aldrig slut. De tar bara mycket långa omvägar och sen återvänder de”.

Stroferna ur Antonello Vendittis klassiska kärlekssång ”Amici mai”.

Venditti skrev också musik åt Roma, som bekant. Men de i Italien ofta citerade fraserna ovan fångar så väl känslan som finns hos många Milan-supportrar denna hoppets vinter. Längtan efter Zlatan Ibrahimovic, härföraren som försvann. För snabbt, för tidigt. Tron på att han ska komma tillbaka, på att det finns kärlek som aldrig dör.

Snart sex och ett halvt år har gått sen Zlatan såldes till PSG men det är blott en blinkning, ett ögonblick, i en evighet av amore.

– Vi har aldrig slutat tro på att Ibra kommer tillbaka. Aldrig. Vi älskar honom och han älskar oss, säger Milan-supportern Marco.

Den 25-årige säljaren från förorten Bollate bär kärleken till klubben i sitt dna. Barndomens kvällar skimrade i rödsvart med pappa Giannis och farbror Remos alla Milan-historier och matchminnen vid middagsbordet. San Siro var kyrkan man vallfärdade till, spelarna gudar att tillbe.

Zlatan i Milan-tröjan. Foto: RICHIARDI / © BILDBYRÅN

”Snart har vi Zlatan igen”

Denna lördag är Marco med en grupp vänner ute på stan. Luften är kall, vintern har kommit till Milano och på torget framför Il Duomo, domkyrkan, kläs den stora julgranen. Galleria Vittorio Emaneule glittrar av elegant julpynt. I Milano syns inte mycket av den ekonomiska kris som hållit Italien i ett järngrepp under allt för många år. Det märks också på stadens klubbar, Milan och Inter, som rest sig ur askan, även om vägen tillbaka är lång och svår och ingen italiensk klubb i nuläget är i närheten av Juventus resurser.

Men i Milan-lägret har hoppet tänts.

– Juve har Cristiano Ronaldo men snart har vi Zlatan igen! Tänk Ibra och Higuain på topp ihop!

Marco ler och vill inte höra några invändningar från mig om att inget är klart än, att Zlatan faktiskt kan bli kvar i Los Angeles och LA Galaxy. För honom och många i Milano är det inte en fråga om huruvida Zlatan kommer tillbaka eller ej, det finns inga om, bara när.

Utanför Milan Store vid Galleria San Carlo hänger fansen och pratar lite fotboll och mycket Zlatan. Butiken är full med Milan-julpynt och shoppande supportrar. Alla, inte minst klubbens ledning, vet vilken enorm effekt på försäljningen Zlatan skulle ha om han återvände.

– Om Ibra verkligen kommer ska jag köpa hans nya matchtröja direkt, även om jag inte har råd egentligen, säger Marco och hans kompisar nickar instämmande.

Zlatan Ibrahimovic pryder förstasidorna

Alessandra Bocci är en av Gazzetta dello Sports mest meriterade journalister, som följt Milan i 18 år och varit chef för Milan-redaktionen. Hon upplevde på nära håll David Beckhams gästspel som var en succé, inte minst kommersiellt.

– Beckham betydde mycket mer även på planen än vad folk räknat med när han kom hit på lån från MLS. Och sen fanns det otroliga kommersiella värdet. Det skulle vara samma sak med Ibrahimovic. Milan skulle sälja mer tröjor men framför allt få mer uppmärksamhet, mer publicitet, mer pengar på alla sätt. Sponsorerna vill se den typen av spelare, säger Alessandra Bocci och fortsätter:

– När du har en spelare som Beckham eller Zlatan i laget kommer dessutom fans, även från andra lag, och tittar på matcher som Spal-Milan. Det behövs superstjärnor. Milan brukade vara en klubb där hela förstaelvan var den typen av spelare. Man måste få tillbaka en del av den stjärnglansen, säger Bocci.

 

Alessandra Bocci Foto: Jennifer Wegerup

 

På Gazzetta dello Sports centralredaktion i Milano ligger den senaste tidens rosa tidningar upptravade vid chefernas bord. Zlatan Ibrahimovic har tillägnats flera förstasidor bara den senaste veckan och det säger en del om den Ibra-mani och hysteri som råder i Milano.

– Alla vill se honom återvända. Eller, det kanske finns några experttyckare och vissa fans som säger att han är för gammal, att han är dåtid och man ska blicka framåt. Men Ibra är en sådan vinnare och han kan serie A så väl, han skulle fortfarande göra skillnad, det är jag övertygad om, säger Alessandra Bocci.

Inte bara Gazzettan utan alla stora tidningar, radiokanaler och sportsändningar i tv rapporterar om Zlatan dagligen sen en dryg månad tillbaka. Milan-radiokanalerna och de rödsvarta sajterna tävlar i nya rubriker och en hel del ska tas med en nypa salt.

 

La Gazetta dello Sports förstasida 24:e november. Foto: Jennifer Wegerup

 

Milans ledning bekräftar intresset

Men i motsats till tidigare år, då en Zlatan-comeback på alla sätt var onåbar för Milan, finns ett konkret intresse från båda parter. Vart det leder återstår att se, många fallgropar finns på vägen. Men även Milans ledning bekräftar intresset.

Den här helgen har det snöat i bergen, från Milanello syns alperna, vykortsvackra och vita. Här hade Zlatan sitt rum, här spelade han biljard med lagkompisarna eller slappade vid den öppna spisen medan Milan-kocken Michele lagade hans favoritpasta med tomat och ost före match. Den första tiden i Paris led Ibra svårt av hemlängtan. I PSG fanns mycket pengar men lite av den totala proffsighet och erfarenhet som genomsyrade allt i den anrika storklubben Milan.

Zlatan och Helena i Milano 2012. Foto: MIMMO CARRIERO - ZLATAN IBRAHIMO / STELLA PICTURES MIMMO CARRIERO-OLYCOM

 

För hela familjen Ibrahimovic var också staden Milano hemma, man bodde där fem år totalt, med de tre åren i Inter inräknade, och inte bara Zlatan utan också Helena Seger och barnen kände sig hemma där. Ibra har investerat i flera fastigheter i staden och behållit kontakten med vänner och bekanta.

På presskonferenserna får Gennaro Gattuso ständiga frågor om Zlatan och även om Milans tränare skickligt fintar bort reportrarna utan att ge direkta svar står det tydligt mellan raderna att intresset finns där; flirten, komplimangerna.

”Då blir det enormt antiklimax”

Att just Ibras gamle lagkamrat, som han vann scudetton med 2011, är tränare ökar chanserna för en återkomst. Det, liksom att Zlatans PSG-bekant Leonardo nu håller i de rödsvarta värvningstrådarna och att legendaren Paolo Maldini äntligen åter är en del av klubbens maskineri.

– Zlatan var för dyr förut men nu är saker annorlunda även om det finns hinder på vägen. Men fansen är som galna, många skulle åka och hämta Ibra i sina bilar direkt om de kunde. Kommer han inte blir det ett enormt antiklimax, säger Carlo Pellegatti, Milan-reporter sen decennier. Han var den som i augusti 2010 först hade nyheten att Zlatan skulle till Milan, att han ville lämna Barcelona. Det blev två gyllene år som vi som var där har svårt att glömma, även Pellegatti.

– Jag älskade Zlatan, jag döpte till och med en travhäst efter honom, Ibra Supremacy. Men det var en dålig häst, han sprang inte! Ingen vinnare som Zlatan!

Carlo Pellegatti Foto: JENNIFER WEGERUP

Att kärleken till Milan och Milano är besvarad från Ibra, det behöver ingen tvivla på. Jag har själv ofta pratat med honom om hur han ville avsluta sin karriär i Milan och hur han har ”Italien i blodet”. En kärlek som italienarna återgäldar, Ibras kynne och divastil faller många här i smaken, mer än i Sverige.

Skulle Zlatan verkligen återvända skulle det bli ett pådrag och en hysteri värdigt Jesus återuppståndelse – en show som passar hans vilja att stå i centrum perfekt. Jag väntar med att säga som så många här i Milano: ”ormai è fatta”, ”det är klart nu”.

Men på vandring längs de gator som viskar och ropar Zlatans namn är det lätt att hålla om att vissa kärlekar, de dör aldrig.

 

LÄS MER: Reportage, långintervjuer och granskningar – besök samlingssidan!