Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Skulle vara bättre om jag hade dött”

Foto: INSIDEFOTO / EPA / SCANPIX / INSIDEFOTO/SIPA USA SIPA USA
Foto: ALESSANDRA TARANTINO / AP

Francesco Totti lämnar Roma efter 30 år i klubben, från ungdomsleden under sent 1980-tal till A-lagsspel och ikonstatus.

Efter avslutad spelarkarriär har han jobbat i klubbledningen.

– Att lämna Roma är som att dö. Det känns som att det vore bättre om jag hade dött, säger Totti enligt Football-Italia

42-åringen avslutade den egna spelarkarriären för två år sedan och har sedan dess funnits kvar i Serie A-klubbens sportsliga organisation. 

Men på en presskonferens under måndagen meddelande Totti, VM-guldmedaljör med Italien 2006, att det inte blir någon ytterligare fortsättning.

– Vad jag kan säga är att jag aldrig vill skada Roma. Det här är mycket värre är att sluta som spelare. Att lämna Roma är som att dö. Det känns som att det vore bättre om jag hade dött, säger Totti enligt Football-Italia.

Sågade amerikanska klubbledningen

Han riktade även skarp kritik mot klubbledningen – och meddelade att han bara kan tänka sig att återvända till klubben i framtiden om det sker ett ägarbyte.

– Jag hoppades att den här dagen aldrig skulle komma, säger Totti som berättar om den dåliga relationen han hade med Romas ägare, James Pallota, och den sportsligt ansvarige Franco Baldini. 

– Jag pratade bara med Pallotta ansikte mot ansikte en gång. Det var när jag slutade som spelare. Samtidigt fanns det inget samarbete mellan mig och Baldini och det kommer aldrig att finnas något heller. En av oss var tvungna att gå. Jag valde att kliva åt sidan eftersom det redan är för många som lägger sig i och skapar kaos, säger Totti som har haft rollen som tekniskt direktör. 

Totti började spela i Romas ungdomsverksamhet 1989, och gjorde sin seniordebut 1993. Men nu lämnar alltså klubbikonen storlaget. 

”De försökte frysa ut mig”

– Det här beslutet är inte mitt fel. De visste att min önskan var att ge så mycket som möjligt till klubben, men det fick jag inte då de höll mig utanför allting. De kallade mig till kanske tio möten på två år. De ringde alltid i sista minuten som om de försökte frysa ut mig. Det var respektlöst mot mig som direktör och som person. Jag försökte ge något till klubben men såg att de ville något annat. 

Ikonen fortsätter att rikta kritik mot klubben. 

– Jag ska berätta sanningen. Om någon spelare hade bett mig om råd om att börja spela i Roma hade jag inte ljugit. Jag skulle berätta de positiva sakerna och de negativa, och sedan hade spelarna fått ta sitt beslut. Jag är transparent, säger 42-åringen och fortsätter: 

– Det positiva är staden. Den är vacker, men även Roma-fansen, som är de bästa någonsin. 

Romas svar: ”Långt från verkligheten”

Den italienska huvudstadsklubben gick under måndagskvällen ut med ett officiellt uttalande gällande Tottis utspel.

Och de verkar inte hålla med ikonen.

”Klubben är extremt besviken över att höra att Francesco Totti har meddelat att han lämnar klubben. Vi erbjöd honom rollen som teknisk direktör och inväntade hans svar”, skriver Roma på sin hemsida. 

Pressmeddelandet fortsätter:

”Samtidigt som vi förstår att det måste vara svårt för honom att besluta sig för att lämna Roma efter 30 år tycker vi att hans uppfattning om fakta och fattade beslut inom klubben är både fantasifulla och långt från verkligheten”.