”Totalt värdelösa – de är skit just nu”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Inför söndagskvällens Milano-derby mellan Milan och Inter valde den italienska dagstidningen La Gazzetta dello Sport att tillägna ett helt uppslag åt matchen – och åt att bedöma lagens spelarfruar.

– Gazettan som är den största tidningen är totalt värdelösa. De är skit just nu, säger Lisa Ek.

Under söndagskvällen möttes Inter och Milan i klassiska Derby della Madoninna, bara timmar efter det att Roma och Juventus damlag ställs mot varandra.

En av Italiens största tidningar har valde dock att rikta uppmärksamheten åt annat håll.

När Lisa Ek, numera agent med en framgångsrik fotbollskarriär bakom sig, köpte dagens upplaga av La Gazzetta dello Sport upptäckte hon att tidningen valt att tillägna ett helt uppslag åt spelarfruarna i Inter och Milan.

– Först blev jag så jävla glad för att jag hittade en artikel från dammatchen mellan Roma och Juventus. Den fick en tredjedels sida, och det är mycket, för jag tittade i Gazettan när Italien vann mot Sverige nu senast och det var ändå en riktig skalp sett till historien. Och då fanns det inte ens en notis, berättar Ek och fortsätter:

– Då köpte jag den och gick hem nöjd. Sen började jag bläddra och då finns det en mittbilaga som kommer på helgerna där hela uppslaget hade rubriken "klack" – fast 12 centimeters, i stället för en sån man gör på planen. Så skrev de om alla spelarfruarna och jämförde vem som är lagkapten för Inters spelarfruar, den som syns mest i medierna och så.

https://twitter.com/eken5/status/1053946939505602562

Lisa Ek: ”Man tappar en stor del”

Lisa Ek säger att hon alltid försöker att fokusera på saker som är positiva, men att det samtidigt är viktigt att inte blunda för sådant som inte är med och bidrar till damfotbollens utveckling.

– Folk säger att det inte finns något intresse. Men det är klart att det inte finns när ingen kan läsa om det eller se oss på tv. Det händer skitmycket men just därför, de som inte hänger med och som kommer om något år... De ska fan få höra att de är fem år efter. Tio år efter. Också för att folk ska ha i bakhuvudet att den här tidningen har glidit med och hoppat på när det passat dem och dragit vinning av det som andra investerat.

Hon säger att hon märkt starkt växande intresse för damfotbollen i Italien den senaste tiden, men poängterar samtidigt att den bevakning som La Gazzetta dello Sport har kan vara med och bidra till en långsammare utveckling.

– För oss som är vuxna människor och tänkande varelser blir det inga grova konsekvenser förutom att det blir ett minskat intresse. Men det är många ungar som springer runt på kaféerna och kollar tidningarna. Att då som liten tjej vars dröm är att bli fotbollsproffs, att inte hitta någonting som sina idoler...

Hon fortsätter:

– Vi påverkas ju när vi är små. Om inte damfotbollen får finnas i alla sammanhang då finns det inte i barnens vardag. Då krävs det jättemycket för att en unge ska komma på att den vill bli något som inte existerar. Några gör det ändå, men man tappar en stor del.