SVT gick på bluffen om Zlatans twittrande

Publicerad
Uppdaterad
Inatt citerade flera medier, bland annat SVT, Zlatan Ibrahimovic via Twitter.
Problemet: Det är en bluffmakare som skriver.
- Den är 100 procent fejk, säger agenten Mino Raiola till SPORT-Expressen.
Sent i går kablade den ansedda internationella nyhetsbyrån Associated Press ut en nyhet om Zlatan Ibrahimovic. I texten citerades Zlatan via hemsidan Twitter, där användarnamnet "zlatans_offical" skrev:
- Dags att lära sig spanska.

Många medier hakade på

- Jag har vunnit allt i Italien. Det är dags att gå vidare! Jag vill ha Champions League-titeln.
Även Sveriges Television, och mängder av nyhetstjänster världen över, hakade på och citerade Zlatan.
Men SPORT-Expressen kan avslöja att de gått på en jättebluff.

"Det är 100 procent fejk"

- Det är 100 procent fejk. Det finns absolut ingen sanning i det. Zlatan skulle aldrig uttala sig så där på internet, säger svenskens agent Mino Raiola.
Twittersidan har varit ifrågasatt tidigare. Bland annat har användaren lagt ut en bild på Zlatan tillsammans med hans bror och skrivit:
- Är i Malmö och äter pizza med brorsan.
Bilden som publicerades tillsammans med inlägget kommer från en gammal tv-dokumentär om Zlatan Ibrahimovic.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag