Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skjuten i huvudet av en okänd man

Fabrizio Piscitelli, som blev 53 år gammal, blev skjuten i huvudet av en okänd man.Foto: Corriere TV.
Det var vid den här parkbänken som Piscitelli blev mördad i augusti.Foto: LUDVIG HOLMBERG.
Italien har länge haft problem med rasism på läktarna och ofta handlar det om Lazio.Foto: REUTERS
Inter-stjärnan Romelu Lukaku är en av spelarna som utsatts för rasism i Italien.Foto: INSIDEFOTO / EPA / SCANPIX / INSIDEFOTO/SIPA USA SIPA USA

ROM. Skandalerna avlöser varandra.

Apljud, nazihälsningar, rasistiska sånger – och ett brutalt mord vid en parkbänk.

Vad är det egentligen som händer i den italienska fotbollen?

– Alla svarta spelare borde lämna den där ligan i protest, säger Senegals tidigare anfallsstjärna Demba Ba.

Det är lugnt och fridfullt i Parco degli Acquedotti i sydöstra Rom. Drygt två månader har passerat sedan mordet och allting börjar bli som vanligt igen i parken.

Några unga män är ute och joggar i bar överkropp. En äldre dam kommer ut från ett av bostadshusen vid andra sidan av vägen och slänger sina sopor. Solen flimrar mellan träden.

Bänken där allt hände var bara för några dagar sedan utsmyckad med Lazio-halsdukar, flaggor, ljus och blommor – men någon bestämde sig för att tända eld på den. Plankorna brann upp. Kvar finns en sotig stålram, några få blommor och en tom Fanta-flaska.

Det var här Fabrizio Piscitelli, 53, tog sina sista andetag.

LEDAREN MÖRDAD. Fabrizio Piscitelli var ledaren för Lazios ultrasgrupp Irriducibili. För två månader sen mördades han just här, vid en parkbänk i sydvästra Rom.Foto: LUDVIG HOLMBERG.

”Diabolik”, som han kallades, var ledaren för Lazios ultrasgrupp Irriducibili. Under 30 års tid utvecklade han den till en av världens största och mäktigaste supportergrupperingar. Men han drev den också åt politikens extrema höger.

Med honom vid rodret frodades både fascismen och rasismen inom Irriducibili. Dessutom hade ”Diabolik” samröre med maffian och handlade med droger.

– Han var en stor ledare för Lazios fans, men också ett ansikte utåt för fascismen som finns inom supporterleden, säger Lazio-anhängaren Patrik Wahlström som regelbundet följer laget på plats i Italien.

– Vissa hyllar honom som en hjälte. Andra menar att han förstörde bilden av Lazio i världen.

Klockan 18.50 den 7 augusti tog allting slut.

Fabrizio Piscitelli satt på bänken här inne i Parco degli Acquedotti och anade ingenting, när en okänd man klev fram till honom bakifrån. Mannen riktade en pistol mot hans huvud och tryckte av.

Vittnen beskriver mordet som iskallt och professionellt utfört.

Flera skandaler i Italien

Rasism finns i alla olika hörn av fotbollsvärlden. Under den här säsongen har vi till exempel haft en incident i allsvenskan.

Djurgårdens anfallare Mohamed Buya Turay svarade för en misstänkt filmning i matchen mot Elfsborg och efteråt riktades rasistiska kommentarer mot honom i sociala medier.

Bland annat skrev en person: ”Kan du och din fula familj lämna Sverige?! Ni hör inte hemma här.” En annan skrev: ”Hoppa från ett fucking berg, din lilla…”

Djurgården valde att polisanmäla kommentarerna. ”Vi accepterar inte att någon av våra spelare eller anställda i föreningen utsätts för attacker och hot, oavsett om det gäller etnicitet, religion, könsidentitet, läggning, eller annat”, förklarade klubben i ett uttalande.

Den här månaden har det också blossat upp en diskussion om rasism i det svenska landslaget, efter att Zlatan Ibrahimovic riktat kritik mot förbundskaptenen Janne Andersson i en intervju med SportExpressen.

Men jämfört med det som händer i Italien just nu är svensk fotboll relativt förskonad från rasism.

UTSATT FÖR RASISM. Mohamed Buya Turay fick ta emot rasistiska kommentarer i sociala medier efter en misstänkt filmning i allsvenskan. Händelsen polisanmäldes av Djurgården.Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES

Organisationen Fare för statistik över alla incidenter med diskriminering inom den europeiska fotbollen. Bara under de första sex månaderna av 2019 var det 14 olika fall i Italien.

Några exempel:

✓ 12 januari, Lazio-Novara. Lazio-supportrar sjunger rasistiska och antisemitiska ramsor riktade mot rivalen Roma, med formuleringar som ”röd, gul, jude” och ”det här Roma ser ut som Afrika”.

✓ 25 januari, Serino-Real Sarno. Den senegalesiske målvakten Gueye Ass Dia utsätts för rasistiska smädelser av domaren och får sedan rött kort. Motståndarlagets tränare svarar med att beordra sina spelare att kliva av planen i protest.

✓ 3 februari, Roma-Milan. En grupp supportrar gör apljud mot Milans mittfältare Franck Kessié.

✓ 24 april, Milan-Lazio. Lazio-fans hyllar Italiens fascistiske ex-diktator Benito Mussolini inför cupmötet mot Milan genom att göra nazihälsningar och hålla upp en banderoll inne i centrala Milano.

Sedan dess har flera uppmärksammade fall dykt upp i Italien. Så sent som i onsdags kom beskedet att Lazio bötfälls med 200 000 kronor och tvingas spela inför reducerad publik, efter att deras supportrar gjort sig skyldiga till ”rasistiskt beteende” under Europa League-matchen mot Rennes.

BÖTFÄLLS. Lazio straffas efter att deras fans betett sig rasistiskt under matchen mot Rennes. I samma match valde fansen, som vanligt, att hylla den avlidne ”Diabolik”.Foto: REUTERS

Piara Powar är vd för Fare. Han suckar över utvecklingen inom den italienska fotbollen.

– Vi har sett hur diskrimineringen har ökat i hela fotbolls-Europa under den senaste tiden. Och det som händer i Italien… det är en epidemi, säger Powar.

– De har haft problem länge och situationen blir inte bättre. Rasismen verkar sitta ända ner i rötterna. Titta bara på situationen med Romelu Lukaku nu. Det är sanslöst.

Det är den allra mest uppmärksammade skandalen i Italien i år. Och den innehåller flera häpnadsväckande vändningar.

Inter-fansen försvarade apljuden

Romelu Lukaku kom till Inter inför den här säsongen. Han ville få en nystart efter en tung period i Manchester United. Men redan i sin andra Serie A-match möttes han av apljud från Cagliari-fansen på Stadio Sant'Elia.

Lukaku valde direkt att sätta ner foten och skriva ett långt meddelande i sociala medier där han bland annat förklarade: ”Det är 2019 men i stället för att gå framåt känns det som att vi går bakåt”.

Inters supportergrupp Curva Nord valde då att försvara apljuden (!) eftersom det enligt dem inte alls var rasism, utan bara ett sätt att försöka få motståndarens bästa spelare ur balans. Det skulle snarare tolkas som respekt, menade dem.

Noterbart är att Curva Nord också valde att hylla ”Diabolik” efter mordet i augusti.

https://twitter.com/SerieAFFC/status/1166059748170575872

Romelu Lukaku blev den stora snackisen i Italien under början av säsongen och när tv-experten Luciano Passarini gjorde ett försök att hylla honom i sportkanalen TopCalcio24 förklarade han det enda sättet att stoppa Lukaku är att räcka fram tio bananer. Passarini fick sparken efter sändning.

Det italienska fotbollsförbundet startade en utredning kring händelserna under Cagliari-Inter, men kom till slut fram till att fansen inte skulle straffas för apljuden. Däremot skulle de straffas för att ha kastat in plastflaskor på planen.

– Ja, herregud. Det italienska fotbollsförbundet och ligan har under flera år misslyckats med att skydda sina spelare från rasism, säger Piara Powar.

– De verkar inte ta problemet på allvar.

Kan påverka spelarmarknaden

Många befarar nu att rasismen i Italien riskerar att skrämma bort spelare från ligan.

Demba Ba, med meriter från bland annat Chelsea och Newcastle, berättar att han konsekvent har valt bort Serie A under sin spelarkarriär. Och efter kaoset kring Lukaku uppmanar han andra att göra samma sak.

– Alla svarta spelare borde lämna den där ligan i protest. Det kommer inte stoppa idiotin och hatet, men det kommer i alla fall inte drabba andra raser, säger Dema Ba i ett uttalande på Twitter.

Spelaragenten George Atangana tror också att rasismen kommer att få konsekvenser på spelarmarknaden. Han hjälper bland annat Milan-mittfältaren Franck Kessié som tidigare i år blev utsatt för apljud.

– Rasismen har uppenbarligen blivit värre nu. Och det här skadar den italienska fotbollen, precis i en tid då stora spelare har börjat välja vår liga igen, säger Atangana till La Repubblica.

– Jag tror inte att Cristiano Ronaldo är särskilt nöjd när han ser hur Blaise Matuidi blir utsatt. Det är ju hans lagkompis.

SKADAR FOTBOLLEN. Blaise Matuidi är en i raden av spelare som blivit utsatta för rasism i Italien. ”Det här skadar den italienska fotbollen”, säger agenten George Atangana.Foto: ALBERTO LINGRIA / REUTERS BILDBYRÅN

George Atangana fortsätter:

– Fotbollsspelare är som alla andra arbetare: De kommer hit för de tror att de kommer trivas. Men jag vet redan om flera franska spelare som inte vill komma till Italien på grund av rasismen.

– Förbundet måste ta tag i det här problemet nu.

Napolis stjärnback Kalidou Koulibaly, som själv råkade ut för rasism i fjol, menar att regelverket måste skärpas för att Italien ska kunna få bukt med problemet. Han tycker att man ska ta efter England, där en Chelsea-supporter förra året stängdes av på livstid efter att ha skrikit rasistiska ord mot Manchester Citys Raheem Sterling.

– Vi borde göra som i England, säger Koulibaly till Corriere della Sera.

– Vi borde ta till avstängningar, till och med på livstid om det är nödvändigt. Annars riskerar vi att bli fångar under minoriteter som snabbt kan växa sig starkare.

”Finns många misstänkta”

Om det blir förändring på Lazios läktare efter att Fabrizio Piscitelli blivit mördad? Troligtvis inte.

Supportern Patrik Wahlström tror snarare att ”Diabolik” blir en martyr.

– Irriducibili kommer att köra på i samma anda som innan. Det finns tillräckligt starka ledare bakom som tar hans plats, säger Wahlström och fortsätter:

– Däremot finns det ljusglimtar med initiativ från långsidan mot rasism. Vi kan bara hoppas att kortsidan tar efter, för vi är många Lazio-fans som verkligen tar avstånd från det som händer där.

Vilka tror du det var som brände ner parkbänken ”Diabolik” blev skjuten vid?

– Det finns många misstänkta. Det kan ha varit interna fiender inom Lazio-leden, bittra fiender inom Roma-leden eller fiender inom den kriminella världen där han också rörde sig.

– Han hade gott om fiender.

 

Se hela avsnittet av Sportklubben